Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyczyścić płyty żelbetowe (odsłonięte)

Recommended Posts

Witam,

Wykańczam mieszkanie od dewelopera i poprosiłem ich, żeby nie tynkowali niektórych ścian i zostawili odsłonięte płyty żelbetowe. Płyty są do dopieszczenia. Czym to najlepiej wyszlifować? Myślałem o jakiejś tarczy ściernej na szlifierce oscylacyjnej, ale nie chciałbym uszkodzić powierzchni. W załączniku zdjęcie ściany.

4efef350-4a71-4c49-8b0e-40e67dc73f36.jpeg

Po co chcesz to czyścić?.

Czyszczenie które ma polegać na zebraniu z powierzchni zanieczyszczeń niczego nie wniesie bowiem one wnikły  w głąb. Z kolei szlifowanie zbierze wierzchnią warstwę lecz wykonując to małą szlifierką uzyskać równą powierzchnię będzie trudno.

Masz instalację na wierzchu więc jeśli lubujesz się w betonie to doklej do tego płyty z betonu architektonicznego.

Tak jak zaznaczyłem podejrzewam że zacieki wnikły w głąb betonu więc powierzchowne czyszczenie nie da zadawalających efektów.

Po czyszczeniu należało by pomyśleć o impregnacji która stłumi odcienie pozostałe po zaciekach.

Ponadto pozostaje jeszcze odcisk modułowy szalunków i nadproża i nadlewek które ze względu na inny skład betonu zawsze będą miały inny kolor lub odcień.

Jeżeli zacieki schodzą to spróbuj delikatnego szlifowania tarczą polerską lub fibrową do szlifowania do betonu, kamienia.

Ona jest delikatniejsza anizeli diamentowa więc może te powierzchowne zacieki zejdą.

1 godzinę temu, czarnyblack napisał:

Chcę to wyczyścić, bo są gdzie niegdzie zacieki. Nie chcę naklejać na to płyt, bo cenię sobie oryginalną surowiznę, a nie replikę ; ) Ręcznie, czymś metalowym bez problemu schodzą te zacieki.

Nie wróżę temu dobrego efektu końcowego. Styki płyt, instalacje elektryczne, otwory po łączeniach szalunków, wieniec i  nadproże okienne.  Chyba słabo będzie to wyglądało. Co zrobisz z gniazdkami elektrycznymi i z kablami od dołu?

Lubisz oryginalną surowiznę to zostaw tak jak jest :) 

(żart)