Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza, dobór grubości i rodzaju wełny

Mateusz_88

Recommended Posts

Cześć, 
Planuje zacząć ocieplenie poddasza, mam krokwie 20cm, pełne deskowanie, membranę paroprzepuszczalną i dachówkę betonową. Chciał zastosować wełne 18cm jedna na składzie gdzie mam najlepsze ceny jest ona niedostępna, w innym powiedzieli ze jest jakaś szansa na ściągniecie ale cena znacznie wyższa. Zastanawiam sie czy robić szczelinę 2cm i szukać później wełny pod to czy dać szczelinę aż 5cm?

Druga sprawa to wybór miedzy wełna z rolki a wełna skalną. Jest sens dopłacać ok. 6zł do m2? 
Łącznie planuje dać 2 warstwy 18/15cm+15cm? Jest możliwość łączenia oby tych typów wełny czy lepiej tego nie robić? 

Jak z obróbka wełny skalnej? Jest duzo bardziej problematyczna czy czas wykonania +- taki sam dla obu typów? 

Jeszcze pytanie odnośnie jakości wełny producenta isover i URSA, ta druga ok. 1500zł tańsza w moim przypadku. Ta różnica z czegoś wynika czy tylko z marketingu? Lambda 0,033 w obu przypadkach. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Mateusz_88

Może nie pomogę zbytnio ale u siebie mam tez krokwie 20cm, kładł będe knaufa 035 unifit, 15cm i 15pod krokwie. 

Zmierz krokwie jesli juz suche i gwarantuje ze nie ma tam 20cm wiec 18cm moze byc za duzo by zachowac jako taką szczelinę do deskowania. Zamierzam dawać wełne z rolki. Oczywiscie ze mozesz laczyc np dać skalna pomiedzy krokwie a pod z rolki, co ma sie niby stac? Skalna jest twardsza bedzie siedziec miedzy krokwiami ale bedzie pewnie wiecej odpadów, bo jest sprzedawana w płytach (odetniesz plyte i pozostaly kawalek nie bedzie zbytnio gdzie wykozrystac)

Edytowane przez zeusik6

Myślałem nad skalna w rolkach - rockwool TOPROCK PREMIUM rolka ma wymiar ok. 100x270 - zakładam ze bede robił jak Panowie na filmie instruktarzowym czyli docinał odcinki długości 1m i szer rozstawu płatwi. Wydaje mi się ze odpadu nie powinno być znacząco więcej. 
Cenę dostałem w zasadzie jednakową z wełna mineralna ursa 0,033 (rockwool 0,035)

Skalną mam u siebie, Jeżeli rozstaw krokwii jest większy niż 60cm to sznurowanie obowiązkowo. Miałem u siebie rozstaw 70cm i wełnę 18cm pod kąten 45^ to jak dotniesz trochę więcej niby jeszcze się trzyma ale ledwo więc dla pewności sznurowałem, Przy innych kątach i grubościach  będzie inaczej.

Kup sobie długi nóż i tnij pod małym kątem.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

A tak masz racje. Rolka 350x100 i cena za rolkę 149zł co daje 42,57zł/m2.
Ursa 0,033 gr 15cm z tej samej hurtowni 41,09zł/m2 - tu prawdopodobnie udałoby mi sie uzyskać lepsza cenę w innym miejscu.

Co myślicie odnośnie zaczęcia pracy z wełną na poddaszu 4tyg po zrobieniu wylewek? 2 tyg dom stał zamknięty, 2tyg się juz wietrzy z uchylonymi oknami. Mam termometr z wilgotnościomierzem na posadzce w kotłowni i ciągle pokazuje ok 83% wilgotności. Wygrzewanie posadzek jak dobrze pójdzie to zacznę dopiero w drugiej połowie grudnia/stycznia 

Jeżeli nie masz innych prac które wymagają pociągnięcia tej wełny to spokojnie możesz poczekać, Nie mówię tego ze względu na wylewki i wilgoć ale raczej temperatury na zewnątrz jeszcze dość wysokie. Ubiór podczas kładzenia, czapka, maseczka, okulary i rękawice są konieczne więc w obecnej pogodzie  spocony po godzinie za dużo nie zrobisz.

Skalna oczywiście nie jest aż tak gryząca jak szklana ale jednak pyli.

• Like 1

• 2 weeks później...

Cześć, trochę mnie wstrzymały inne prace i dopiero teraz wracam do tematu. Chce jutro złożyć zamówienie na wełnę żeby w weekend zacząć prace. Czytam jeszcze te wytyczne rockwoola i nie wiem dlaczego uparcie do drugiej warstwy wełny zalecają wełnę w płytach. Jest ona wygodniejsza w obróbce przy ruszcie czy jest to czymś innym jeszcze uzasadnione? 

Jest ona 5kg na m3 cięższa ale czy będzie to miało jakiś pozytywny wpływ np akustykę?