Mateusz_88 25.10.2024 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października (edytowane) Cześć, Planuje zacząć ocieplenie poddasza, mam krokwie 20cm, pełne deskowanie, membranę paroprzepuszczalną i dachówkę betonową. Chciał zastosować wełne 18cm jedna na składzie gdzie mam najlepsze ceny jest ona niedostępna, w innym powiedzieli ze jest jakaś szansa na ściągniecie ale cena znacznie wyższa. Zastanawiam sie czy robić szczelinę 2cm i szukać później wełny pod to czy dać szczelinę aż 5cm? Druga sprawa to wybór miedzy wełna z rolki a wełna skalną. Jest sens dopłacać ok. 6zł do m2? Łącznie planuje dać 2 warstwy 18/15cm+15cm? Jest możliwość łączenia oby tych typów wełny czy lepiej tego nie robić? Jak z obróbka wełny skalnej? Jest duzo bardziej problematyczna czy czas wykonania +- taki sam dla obu typów? Jeszcze pytanie odnośnie jakości wełny producenta isover i URSA, ta druga ok. 1500zł tańsza w moim przypadku. Ta różnica z czegoś wynika czy tylko z marketingu? Lambda 0,033 w obu przypadkach. Pozdrawiam Edytowane 25 Października przez Mateusz_88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.10.2024 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października (edytowane) Może nie pomogę zbytnio ale u siebie mam tez krokwie 20cm, kładł będe knaufa 035 unifit, 15cm i 15pod krokwie. Zmierz krokwie jesli juz suche i gwarantuje ze nie ma tam 20cm wiec 18cm moze byc za duzo by zachowac jako taką szczelinę do deskowania. Zamierzam dawać wełne z rolki. Oczywiscie ze mozesz laczyc np dać skalna pomiedzy krokwie a pod z rolki, co ma sie niby stac? Skalna jest twardsza bedzie siedziec miedzy krokwiami ale bedzie pewnie wiecej odpadów, bo jest sprzedawana w płytach (odetniesz plyte i pozostaly kawalek nie bedzie zbytnio gdzie wykozrystac) Edytowane 25 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz_88 30.10.2024 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października Dzięki za odpowiedz, tez robie ostatecznie 2x 15cm. Chyba coraz bliżej mi do wełny skalnej. Jak gęsto pod nią sznurkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 30.10.2024 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października (edytowane) Skalna droższa, w płytach, więcej odpadów. Jest twarda, nie sądzę by trzeba było ja sznurowac. Zaczniesz kłaść to będziesz widział czy opada. Edytowane 30 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz_88 30.10.2024 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października Myślałem nad skalna w rolkach - rockwool TOPROCK PREMIUM rolka ma wymiar ok. 100x270 - zakładam ze bede robił jak Panowie na filmie instruktarzowym czyli docinał odcinki długości 1m i szer rozstawu płatwi. Wydaje mi się ze odpadu nie powinno być znacząco więcej. Cenę dostałem w zasadzie jednakową z wełna mineralna ursa 0,033 (rockwool 0,035) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.10.2024 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października (edytowane) Skalną mam u siebie, Jeżeli rozstaw krokwii jest większy niż 60cm to sznurowanie obowiązkowo. Miałem u siebie rozstaw 70cm i wełnę 18cm pod kąten 45^ to jak dotniesz trochę więcej niby jeszcze się trzyma ale ledwo więc dla pewności sznurowałem, Przy innych kątach i grubościach będzie inaczej. Kup sobie długi nóż i tnij pod małym kątem. Edytowane 30 Października przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 30.10.2024 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października Cytat Cenę dostałem w zasadzie jednakową z wełna mineralna ursa 0,033 (rockwool 0,035) ile kosztuje brutto za skalna rockwoola toprock premium 15cm? z tego co widze w specyfikacji wymiar rolki to 1m x 3.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz_88 31.10.2024 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października (edytowane) A tak masz racje. Rolka 350x100 i cena za rolkę 149zł co daje 42,57zł/m2. Ursa 0,033 gr 15cm z tej samej hurtowni 41,09zł/m2 - tu prawdopodobnie udałoby mi sie uzyskać lepsza cenę w innym miejscu. Co myślicie odnośnie zaczęcia pracy z wełną na poddaszu 4tyg po zrobieniu wylewek? 2 tyg dom stał zamknięty, 2tyg się juz wietrzy z uchylonymi oknami. Mam termometr z wilgotnościomierzem na posadzce w kotłowni i ciągle pokazuje ok 83% wilgotności. Wygrzewanie posadzek jak dobrze pójdzie to zacznę dopiero w drugiej połowie grudnia/stycznia Edytowane 31 Października przez Mateusz_88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.10.2024 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Jeżeli nie masz innych prac które wymagają pociągnięcia tej wełny to spokojnie możesz poczekać, Nie mówię tego ze względu na wylewki i wilgoć ale raczej temperatury na zewnątrz jeszcze dość wysokie. Ubiór podczas kładzenia, czapka, maseczka, okulary i rękawice są konieczne więc w obecnej pogodzie spocony po godzinie za dużo nie zrobisz. Skalna oczywiście nie jest aż tak gryząca jak szklana ale jednak pyli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz_88 11.11.2024 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Cześć, trochę mnie wstrzymały inne prace i dopiero teraz wracam do tematu. Chce jutro złożyć zamówienie na wełnę żeby w weekend zacząć prace. Czytam jeszcze te wytyczne rockwoola i nie wiem dlaczego uparcie do drugiej warstwy wełny zalecają wełnę w płytach. Jest ona wygodniejsza w obróbce przy ruszcie czy jest to czymś innym jeszcze uzasadnione? Jest ona 5kg na m3 cięższa ale czy będzie to miało jakiś pozytywny wpływ np akustykę? Edytowane 11 Listopada przez Mateusz_88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts