Janki19 26.10.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Hej, instalator zrobił mi instalację gazową do pieca kondensacyjnego ale mam kilka uwag i potrzebuje informacji czy wszystko jest zrobione poprawnie. Przejście przez ścianę jest ok ale wewnątrz wygląda tak: rura CU 18 około 3mb do pieca , zawór, żółta rurka elastyczna, piec. Czy powinien być filtr? Czy średnica CU 18 to dobrze dobrana średnica? Z góry dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2024 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Jakie przyłącze gazu posiada kocioł? 3/4 cala? Filtr powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.10.2024 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Rura Cu jest OK, średnica także tylko ta żółta elastyczna rura jest pójściem na łatwiznę. Pewnie nie chciało mu się zaciskać lub lutować kształtek dopasowując całość pod króciec w kotle. Typowy filtr skośny także by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 26.10.2024 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Hej, tak kocioł posiada podłączenie gazu 3/4. Czy jak tak już mam to robić coś z tym? Np. prosić tego serwisanta co mi rozruch kotła będzie robił o przerobienie by było na sztywno i z filtrem? Czy może już tak zostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2024 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Serwisant chyba tym nie będzie chciał się zajmować. To jest praca dla instalatora gazu. Filtr może być wymagany przez producenta kotła gazowego. Połączenie może być na sztywno ale ostatnio modne jest podłączenie elastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 26.10.2024 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października (edytowane) Mam kocioł Bosh Condens i w instrukcji z tego co patrzyłem jest mowa o zaworze ale o filtrze już nie wspomina. Rozumiem, że filtra wkręcić sam nie mogę ewentualnie hydraulik co mi kotłownię będzie robił ale nie ma papierów na gaz? Edytowane 26 Października przez Janki19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2024 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Jeżeli kocioł nie ma takich wymagań to może do pierwszego uruchomienia pewnie nie musi być. Formalnie instalator powinien mieć uprawnienia do gazu. Jeżeli hydraulik potrafi zamontować taki filtr to może zamontować ale powinno być sprawdzenie szczelności. Lepiej jest mieć zamontowany taki filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 26.10.2024 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Ok, dzięki za informacje. Jak patrzę to zawór jest tak blisko kotła że się tam filtr nie zmieści więc i tak trzeba przerabiać. Ehh trzech majstrów do jednej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts