MichalNaMuratorze 26.10.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października (edytowane) Cześć, mam mieszkanie na ostatnim piętrze w klasycznym patodewelowerskim bloku z połowy poprzedniej dekady. W mieszkaniu są skosy i trochę wyższy sufit. Maksymalnie mieszkanie ma 4 metry wysokości. Jest miejsce na centralny systemu rekuperacji. Dzięki układowi mieszkania, doprowadzenie przewodów wentylacyjnych do każdego z pomieszczeń wymagałoby jedynie przebicia ścian. Nie byłoby konieczności ciągnięcia długich przewodów wentylacyjnych przez korytarz, czy obniżania sufitu. Instalacja takiego systemu oznaczałaby odłączenie od wentylacji grawitacyjnej. Czerpnia i wyrzutnia byłyby zainstalowane na dachu. Mieszkanie ma 50 metrów, dwa pokoje i osobną kuchnię między nimi. Rekuperator byłby w kuchni, pod wysokim sufitem. Chciałbym zapytać o kilka rzeczy. Jak prawnie wygląda odłączanie bloku od grawitacyjnej wentylacji? Co trzeba zrobić, żeby nie było problemów z przejściem przeglądów kominiarskich? Czy ktoś z Was może robił podobny zabieg? Jak sprawdza się system centralnej rekuperacji w bloku? Czy nie jest za głośny? Czy filtry w systemie rekuperacji poradzą sobie z dymem papierosowym z dworu? To jest główny powód instalacji takiego systemu. Nie interesuje mnie aż tak sprawność energetyczna. Istotne jest filtrowanie i parametry akustyczne. Preferowałbym czerpnię i wyrzutnię w jednym urządzeniu. Byłoby mi trudno spełnić warunek 6 metrowego odstępu między nimi, gdyby były osobnymi urządzeniami. Czy czerpnia i wyrzutnia mogłyby być ok. 2 metry od kominów wentylacji grawitacyjnej? Czy instalacja czerpni i wyrzutni w dachu wymaga pozwolenia od jakiegoś urzędu? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że niektóre rzeczy można wygooglować, ale jakoś nie mogłem znaleźć wszystkich odpowiedzi. Może akurat znajdzie się ktoś obeznany w temacie. Przeszukałem też to forum przed napisaniem posta i nie znalazłem podobnego wątku. Edytowane 26 Października przez MichalNaMuratorze literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2024 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Jeden podstawowy problem - czerpnia. Wyrzutnię możesz wyprowadzić kanałem wentylacji grawitacyjnej. Ale czerpnia nie powinna być tam gdzie wyloty. Bo będzie ci zaciągać wszystko co ty i sąsiedzi wyrzucacie na zewnątrz. A nie wiem czy wspólnota wyrazi ci zgodę na wybijanie otworu w ścianie zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts