bartgier 27.10.2024 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października Dzień dobry. Posiadam kocioł vailant z regulacją pogodową. Może ktoś pomoże jak ustawiać krzywą grzewczą. Pozdrawiam Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.10.2024 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października (edytowane) Jaki regulator, jaki typ ogrzewania, ki metraż domu, jakie zapotrzebowanie na ciepło, jak było dotychczas. W regulatorze jest możliwość ustawienia automatycznej adaptacji krzywej grzewczej, Jeśli ma być to manualnie to obecnie będzie to pierwszy etap a następnie napiszesz b wprowadzisz korektę gdy zima będzie w pełni. Gotowca nikt C nie poda więc wstępnie przeszukaj forum. Tematów krzywej grzewczej jest sporo. Instalator podczas uruchamiania kotła powinien wprowadzić wstępną wartość. Edytowane 27 Października przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 27.10.2024 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 1 godzinę temu, bartgier napisał: Dzień dobry. Posiadam kocioł vailant z regulacją pogodową. Może ktoś pomoże jak ustawiać krzywą grzewczą. Pozdrawiam Bartek. Kolega Mareks dobrze pisze. Możesz @bartgier przesłać zdjęcia z wyświetlacza sterownika gdzie są podane parametry odnośnie krzywej grzewczej? Wstępnie ustawia się jeśli jest to podłogówka to na zewnątrz +10stC to zasilanie na 25stC, na zewnątrz -10stC to zasilanie na 35stC. Jeśli grzejniki przewymiarowane (np. aluminiowe to minimum 1 żeberko/człon na 1m2 powierzchni ogrzewanej) to na zewnątrz +10stC to zasilanie na 35stC, na zewnątrz -10stC to zasilanie na 45stC. Jeśli są to małe grzejniki, żeliwne lub jest ich mała ilość to na zewnątrz +10stC to zasilanie na 40stC, na zewnątrz -10stC to zasilanie na 55stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartgier 27.10.2024 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października Witam. Porobię zdjęcia z wyświetlacza sterownika i prześlę. Z tego co wiem mam ustawioną krzywą grzewczą na sztywno dla ogrzewania grzejnikowego 0,6 przy temp zadanej 20,5 wewnątrz pomieszczenia. Przy ogrzewaniu podłogowym KG na sztywno 0,45. Niestety w pomieszczeniu łazienki przy ogrzewaniu podłogowym mam tylko 18 stopni ciepła ( jak podnieść temperaturę) . Prześlę zdjęcie z rozdzielacza z wskazaniami przepływomierzy. przepływomierz nr 3 to łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.10.2024 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października (edytowane) 2 godziny temu, bartgier napisał: Witam. Porobię zdjęcia z wyświetlacza sterownika i prześlę. Z tego co wiem mam ustawioną krzywą grzewczą na sztywno dla ogrzewania grzejnikowego 0,6 przy temp zadanej 20,5 wewnątrz pomieszczenia. Przy ogrzewaniu podłogowym KG na sztywno 0,45. Niestety w pomieszczeniu łazienki przy ogrzewaniu podłogowym mam tylko 18 stopni ciepła ( jak podnieść temperaturę) . Prześlę zdjęcie z rozdzielacza z wskazaniami przepływomierzy. przepływomierz nr 3 to łazienka. Z tego wynika że instalacja jest łączona grzejniki konwencjonalne wraz z podłogówką. Jeżeli sterownik umożliwia ustawienie 2 osobnych krzywych grzewczych w instalacji jest układ mieszacza wraz z modułem VR70 lub VR71. Czekamy dalej ja dane i zdjęcia chociaż z tego co już widzę> Jeżeli Twoim głównym życzeniem jest podniesienie temperatury w samej łazience to tu niestety są ograniczone możliwości. O ile instalacja nie była szczegółowo zaprojektowana a instalator systemu ogrzewania nie przewidział tego odpowiednio zagęszczając pętle to samo zwiększenie przepływu na rotametrach może nie dać zadawalających efektów. Krzywa grzewcza i jej dobranie nie ma wpływu na jedno pomieszczenie a więc jeżeli coś podkręcimy i w łazience z 18^C temperatura skoczy do 21^C to w pozostałych pomieszczeniach będzie niestety 23^C Takie rzeczy należało przewidzieć zlecając OZC oraz profesjonalny projekt instalacji grzewczej z którego wyniknie zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia i dostosowanie do tego instalacji. Bez tego nawet doświadczonemu instalalatorowi dość trudno jest dostosować rozkład podłogówki względem wymagań. PS> Najlepiej prześlij zdjęcie całości kotłowni oraz szczegółowo wszystkich jej elementów. Edytowane 27 Października przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartgier 27.10.2024 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartgier 27.10.2024 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października tak wygląda kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.10.2024 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października Do fotek dodaj rzut domu oraz napisz czy w feralnej łazience jest wentylacja. Następnie zbliżył byś rękę do kratki lub wentylatora łazienkowego i napisał czy czasem nie ma tam cofki czyli zimne powietrze nawiewa do środka. Możesz też zbliżyć świeczkę i napisać w którą stronę wychyla się płomień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartgier 28.10.2024 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października Witam. W łazience jest wentylacja. Cofki niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts