Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa grzewcza

bartgier

Recommended Posts

Jaki regulator, jaki typ ogrzewania, ki metraż domu,  jakie zapotrzebowanie na ciepło, jak było dotychczas. W regulatorze jest możliwość ustawienia automatycznej adaptacji krzywej grzewczej, Jeśli ma być to manualnie to obecnie będzie to pierwszy etap a następnie napiszesz b wprowadzisz korektę gdy zima będzie w pełni.

Gotowca nikt C nie poda więc wstępnie przeszukaj forum. Tematów krzywej grzewczej jest sporo. Instalator podczas uruchamiania kotła powinien wprowadzić wstępną wartość.

Edytowane przez Mareks77

1 godzinę temu, bartgier napisał:

Dzień dobry. Posiadam kocioł vailant z regulacją pogodową. Może ktoś pomoże jak ustawiać krzywą grzewczą. Pozdrawiam Bartek.

Kolega Mareks dobrze pisze. Możesz @bartgier przesłać zdjęcia z wyświetlacza sterownika gdzie są podane parametry odnośnie krzywej grzewczej?

Wstępnie ustawia się jeśli jest to podłogówka to na zewnątrz +10stC to zasilanie na 25stC, na zewnątrz -10stC to zasilanie na 35stC. Jeśli grzejniki przewymiarowane (np. aluminiowe to minimum 1 żeberko/człon na 1m2 powierzchni ogrzewanej) to na zewnątrz +10stC to zasilanie na 35stC, na zewnątrz -10stC to zasilanie na 45stC. Jeśli są to małe grzejniki, żeliwne lub jest ich mała ilość to na zewnątrz +10stC to zasilanie na 40stC, na zewnątrz -10stC to zasilanie na 55stC.

Witam. Porobię zdjęcia z wyświetlacza sterownika i prześlę. Z tego co wiem mam ustawioną krzywą grzewczą na sztywno dla ogrzewania grzejnikowego 0,6 przy temp zadanej 20,5 wewnątrz pomieszczenia. Przy ogrzewaniu podłogowym KG na sztywno 0,45. Niestety w pomieszczeniu łazienki przy ogrzewaniu podłogowym mam tylko 18 stopni ciepła ( jak podnieść temperaturę) . Prześlę zdjęcie z rozdzielacza z wskazaniami przepływomierzy. przepływomierz nr 3 to łazienka.

IMG_20241027_025327.jpg

2 godziny temu, bartgier napisał:

Witam. Porobię zdjęcia z wyświetlacza sterownika i prześlę. Z tego co wiem mam ustawioną krzywą grzewczą na sztywno dla ogrzewania grzejnikowego 0,6 przy temp zadanej 20,5 wewnątrz pomieszczenia. Przy ogrzewaniu podłogowym KG na sztywno 0,45. Niestety w pomieszczeniu łazienki przy ogrzewaniu podłogowym mam tylko 18 stopni ciepła ( jak podnieść temperaturę) . Prześlę zdjęcie z rozdzielacza z wskazaniami przepływomierzy. przepływomierz nr 3 to łazienka.

Z tego wynika że instalacja jest łączona grzejniki konwencjonalne wraz z podłogówką. Jeżeli sterownik umożliwia ustawienie 2 osobnych krzywych grzewczych w instalacji jest układ mieszacza wraz z modułem VR70 lub VR71.

Czekamy dalej ja dane i zdjęcia chociaż z tego co już widzę>

Jeżeli Twoim głównym życzeniem jest podniesienie temperatury w samej łazience to tu niestety są ograniczone możliwości. O ile instalacja nie była szczegółowo zaprojektowana a instalator systemu ogrzewania nie przewidział tego odpowiednio zagęszczając pętle to samo zwiększenie przepływu na rotametrach może nie dać zadawalających efektów.

Krzywa grzewcza i jej dobranie nie ma wpływu na jedno pomieszczenie a więc jeżeli coś podkręcimy i w łazience z 18^C temperatura skoczy do 21^C to w pozostałych pomieszczeniach będzie niestety 23^C

Takie rzeczy należało przewidzieć zlecając OZC oraz profesjonalny projekt instalacji grzewczej z którego wyniknie zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia i dostosowanie do tego instalacji.

Bez tego nawet doświadczonemu instalalatorowi dość trudno jest dostosować rozkład podłogówki względem wymagań.

PS> Najlepiej prześlij zdjęcie całości kotłowni oraz szczegółowo wszystkich jej elementów.

Edytowane przez Mareks77

Do fotek dodaj rzut domu oraz napisz czy w feralnej łazience jest wentylacja.

Następnie zbliżył byś rękę do kratki lub wentylatora łazienkowego i napisał czy czasem nie ma tam cofki czyli zimne powietrze nawiewa do środka.

Możesz też zbliżyć świeczkę i napisać w którą stronę wychyla się płomień.