Yesky995 27.10.2024 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Cześć, Jestem posiadaczem domu jeszcze bez ocieplenia. Zamierzam przygotować instalację elektryczną, zewnętrzną pod oświetlenie. Z tego powodu chce poprowadzić przewody po obecnej elewacji by w przyszłości pokryć to wszystko styropianem. Zamierzam użyć puszek hermetycznych IP66 i rozgałęziać przewód w puszce. Jak połączyć przewody na lata by połączenie było bezpieczne, kiedy to wszystko zakryje styropianem? PS. Przewód do lampy powinien wychodzić z puszki w górę czy dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.10.2024 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Polutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 27.10.2024 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Myślałem nad Wago, pytanie czy to wytrzyma tyle lat pod styropianem, co z wilgocią? Ewentualnie myślę, by rozgałęziać przewody już w lampie nad styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 27.10.2024 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Myślałem nad Wago, pytanie czy to wytrzyma tyle lat pod styropianem, co z wilgocią? Ewentualnie myślę, by rozgałęziać przewody już w lampie nad styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.10.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Godzinę temu, henrykow napisał: Z lutowaniem to różnie bywa, najpierw trzeba by było skręcić ze sobą końcówki przewodów a potem na to lut ale lepsze i szybsze są złączki Wago. Autorowi chodzi o połączenia nierozłączne, czego nie ma przy złączkach wago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.10.2024 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 4 minuty temu, henrykow napisał: Skąd taki wniosek? Bo puszki będzie przykrywał styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.10.2024 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 4 minuty temu, henrykow napisał: I co się ma stać ze złączkami Wagi w takim przypadku? Nikt nie wie, jaka będzie sytuacja i w jakim stanie połączenie w tym przypadku. Złączenie metaliczne, a nawet zaprasowanie przewodów jest traktowane jako pewnie i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 27.10.2024 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Są takie pudełeczka wypełnione żelem do którego sie wklada zlaczke i to zabezpiecza przed wilgocia. Mozna tez wypelnic zelem cala puszke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.10.2024 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 (edytowane) Jak zwykle głupią sprawę w Internecie, trzeba rozdzielić jak włos na czworo 🤣 Zalutować i zapomnieć, a tutaj wago, żele, łączne/nierozłączne- pod styropianem itd. Wy w ogóle czasami myślicie co piszecie? Edytowane 28 Października 2024 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2024 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 Rób instalację bezpuszkową. A kable lepiej prowadź od wewnątrz pod tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.10.2024 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 Dokładnie tak, więc czasami wszelkiego rodzaju połączenia są nieuniknione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 28.10.2024 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 Stwierdziłem, że dla bezpieczeństwa będę ciągnął to bez puszek, a połączenia przewodów zrobię w lampach i z użyciem złączek hydrożelowych IP68 od 3M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 28.10.2024 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 Wewnątrz mam już położona instalacje i płyty. Jedynie przy rozdzielnicy mam jeszcze niezabudowane, więc bez problemu mogę nowe przewody dołożyć i na zewnątrz wypuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts