Kaizen 08.11.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:55 17 minut temu, MiG25 napisał: Cyrkulacja działa co 25min na 3min Cyrkulacja nie tylko wychładza wodę, ale też miesza w zasobniku. Zwłaszcza, jak wraca na sam dół, a nie gdzieś wyżej. A to oznacza, że jak z 300l o temperaturze 46 stopni zużyjesz tylko 50l, to cyrkulacja tak chodząca szybko wymiesza zawartość zasobnika i masz 300l wody o temperaturze poniżej 40C - w praktyce znacząco poniżej, przez straty postojowe i na cyrkulacji i to przy fantastycznym założeniu, że całe 300l miałeś 46C, co jest bardzo wątpliwe przy czujniku tak wysoko nie startuje ogrzewanie, gdy masz nawet pół zasobnika zimnej wody - ale zużytej szybko. I to nawet, gdy masz wężownicę schodzącą bardzo nisko, że pod nią prawie nie ma nieogrzanej wody. Przy grzaniu do 46 stopni i tak często chodzącej cyrkulacji grzanie raz na dobę graniczy z cudem niezależnie od wielkości zasobnika. Przecież woda nie przestaje w rurach stygnąć, gdy pompa nie chodzi - puszczanie co 25 minut to znikoma oszczędność na stratach, za to pewność szybkiego wymieszania zawartości zasobnika. Do tego jak ktoś bierze kąpiel i zechce ją przedłużyć, to przy tych nawet 46* (co po pół godzinie już będzie nieosiągalne przez przemieszanie) musi spuścić prawie całą wodę z wanny i nalać świeżej. Jak ma min. 55* na puncie czerpalnym (wymagane rozporządzeniem w sprawie WT) - to z 1/5 dolewki wystarczy. Pominę temat legionelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2024 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:59 Nie wiem po co się wysilasz , twoich bzdur od dawna nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 08.11.2024 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 16:54 5 godzin temu, zyb3usz napisał: A jak sprawa wygląda z dwupłaszczami dla PC? Ja jako pierwszy bojler zapodałem dwupłaszcz 300l do pompy ciepła potem wymieniłem na dwuwężownicowy 200 l i węzownicy ok 2,1m2 i mogę powiedzieć tylko tyle że dwupłaszcz zdecydowanie szybciej nagrzewał wodę niż wężownicowy , w płaszczu było ok 76 litrów a w węzownicy nie pamiętam ale nie więcej niż 15 litrów. teraz pewnie bym znów wolał dwupłaszcza i chyba nawet kupię ale duży co najmniej 300 a najlepiej 400 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 08.11.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 16:59 3 godziny temu, MiG25 napisał: Tak, czujnik wychwytuje to dosyć późno. Cyrkulacja działa co 25min na 3min ( tyle mi wyszło ,że wystarcza ,żeby cały czas była ciepła woda),sterowana alarmem ( załącza wg tego cyklu ,jeśli ktoś jest w domu ,a to wykrywa na podstawie wybranych czujek- tych ,w których się śpi nie ) . No tak , jak kąpię się pierwszy to starcza Przy piecu i grzaniu CWU do 65-70stopni to i 160l wystarcza , a jak się grzeje do 45stopni , to 300l może być mało dla czteroosobowej rodziny( im niżej tym większy). Stąd wychodzi ,że jak wody brakuje , to trzeba grzać wyżej , no ale każdy stopień wyżej w CWU to spada drastycznie COP ,więc i koszty rosną. Jeśli chcemy grzać wodę raz dziennie i nie dogrzewać wieczorem to 400l na pewno nie zaszkodzi , tyle tylko ,jak pamiętam to był dość znaczny przeskok cenowy , bo ja 5 czy 6 lat temu za Chełchowskiego 300l do PC płaciłem jakieś 5,5tys , a 400l kosztował 8tys.... Tak ,że ciut taniej niż kupić 2 zbiorniki po 200l.... W każdym razie 300l wychodził też najekonomiczniej. Teraz znów potaniały wszystko na opak no ale i to dobre bo można wymienić , a jak ktoś ma parcie to i na dotacje można brać tyle wczoraj usłyszałem na globenergia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 09.11.2024 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 14:51 No i jak mnie to męczyło to trzeba było temu ulżyć więc zakupiłem nowy bojler do pomp ciepła 400 litrów z wężownicą o powierzchni wymiany 5 m2 trinity , teraz czekam na odpowiedni moment przekładka i muszę dokupić kryzę taką aby podmienić oryginalną klapę rewizyjną na taką z możliwością wkręcenia grzałki 3 kw 3 fazowej (dół bojlera) ciekaw jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts