Blinq 29.10.2024 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października Panie, Panowie, Borykam się w domu jednorodzinnym z bardzo twardą wodą. Niestety ostatnio zakamieniona wężownica w podgrzewaczu wody, zmusza mnie do zakupu stacji uzdatniania wody. Jestem kompletnie zielony w tym co wybrać, ale najpierw może kilka faktów. 1. Przyłącz wody mam w piwnicy (licznik, zawory itp.), więc tutaj musiałaby znajdywać się stacja uzdatniania. 2. Posiadam ekologiczną oczyszczalnię ścieków - obawiam się, że solanka z płukania stacji, może zaszkodzić bakteriom w oczyszczalni. 3. W piwnicy jest duża wilgotność. Czy w takim wypadku da się coś dobrać? Jeśli tak to jakie rozwiązanie, urządzenie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 30.10.2024 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października Domniemam, że zasilanie wody jest z wodociągów ? Żeby prawidłowo dobrać odpowiednią wydajność zmiękczacza, bardzo proszę o uzupełnienie informacji o faktycznej twardości wody i jej miesięcznemu zużyciu i wówczas spróbujemy coś dobrać. Z przyłączem stacji w piwnicy i o warunkach tam panujących nie ma większego problemu. Co do oczyszczalni ścieków, proszę jeszcze napisać, czy jest posiada wstępny osadnik ? Jeżeli tak, to właściwie nie ma żadnego problemu. Jeżeli nie, to warto zapoznać się z instrukcją i warunkami gwarancji. Ale tak szczerze, to w większości przypadków nikt się tym za bardzo nie przejmuje, a zaznajomiona firma która instaluje POŚ zaleca w tym przypadku stosować dodatkowe aktywatory, żeby wyrównać poziom bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 30.10.2024 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 11 godzin temu, prohus napisał: Domniemam, że zasilanie wody jest z wodociągów ? Żeby prawidłowo dobrać odpowiednią wydajność zmiękczacza, bardzo proszę o uzupełnienie informacji o faktycznej twardości wody i jej miesięcznemu zużyciu i wówczas spróbujemy coś dobrać. Z przyłączem stacji w piwnicy i o warunkach tam panujących nie ma większego problemu. Co do oczyszczalni ścieków, proszę jeszcze napisać, czy jest posiada wstępny osadnik ? Jeżeli tak, to właściwie nie ma żadnego problemu. Jeżeli nie, to warto zapoznać się z instrukcją i warunkami gwarancji. Ale tak szczerze, to w większości przypadków nikt się tym za bardzo nie przejmuje, a zaznajomiona firma która instaluje POŚ zaleca w tym przypadku stosować dodatkowe aktywatory, żeby wyrównać poziom bakterii. Miesięczne zużycie wody to ok. 30-35 m3 wody. Twardość ok. 26 dH stopni. Oczyszczalnia ścieków posiada osadnik wstępny. Tak czy siak, stosuje dodatkowe aktywatory (bakterie). Co Pan proponuje? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2024 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 12 godzin temu, Blinq napisał: Miesięczne zużycie wody to ok. 30-35 m3 wody. Twardość ok. 26 dH stopni. Jesteś pewny że to zużycie miesięczne? To bardzo dużo jak na dom jednorodzinny... Jeśli chciałbyś tyle wody zmiękczyć do zera to potrzebowałbyś już prawie przemysłowego zmiękczacza (w kwestii rozmiaru) - np 75 litrów złoża (aby regeneracja wypadała ok 1x na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 03.11.2024 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada W dniu 30.10.2024 o 19:29, Blinq napisał: Miesięczne zużycie wody to ok. 30-35 m3 wody. Twardość ok. 26 dH stopni. Oczyszczalnia ścieków posiada osadnik wstępny. Tak czy siak, stosuje dodatkowe aktywatory (bakterie). Co Pan proponuje? Pozdrawiam. Czy aby na pewno ? Zużycie wody z rachunku czy szacowane ? Ile osób w domostwie ? Jakieś gospodarstwo ? Prz tak dużym zużyciu wody, to 75-100 litrów złoża, lub mniejsze kolumny na twinie. Jeżeli masz osadnik to już z górki. Bez większego problemu można zastosować zmiękczacz wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 09.11.2024 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada W dniu 3.11.2024 o 10:23, prohus napisał: Czy aby na pewno ? Zużycie wody z rachunku czy szacowane ? Ile osób w domostwie ? Jakieś gospodarstwo ? Prz tak dużym zużyciu wody, to 75-100 litrów złoża, lub mniejsze kolumny na twinie. Jeżeli masz osadnik to już z górki. Bez większego problemu można zastosować zmiękczacz wody. Przeanalizowałem rachunki od początku roku i faktyczne zużycie miesięczne wody to 22-25 m3. Osób w domostwie - 5. Zmierzyłem również twardość wody metodą kropelkową i jest dokładnie 25 dH. Oczyszczalnia przydomowa z osadnikiem wstępnym firmy Delfin (DELFIN PRO PREMIUM MBBR 6). Miejsce w którym mógłbym umieścić stacje jest w piwnicy. Montując stacje na podłodze piwnicy musiałaby tłoczyć płukankę złoża do kanalizacji która jest pod sufitem (wysokość piwnicy 2.4m). Da radę? Jaka stacje polecacie? Chciałbym rozwiązanie łatwe w obsłudze, ekonomiczne i bezawaryjne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2024 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 24 minuty temu, Blinq napisał: Przeanalizowałem rachunki od początku roku i faktyczne zużycie miesięczne wody to 22-25 m3. Osób w domostwie - 5. To nie jest razem ze zużycie w ogrodzie? 5m3/os wewnątrz to pewnie w 1 promilu rekordzistów Polski by się zmieściło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.11.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2 godziny temu, Blinq napisał: Przeanalizowałem rachunki od początku roku i faktyczne zużycie miesięczne wody to 22-25 m3. Osób w domostwie - 5. Zmierzyłem również twardość wody metodą kropelkową i jest dokładnie 25 dH. Oczyszczalnia przydomowa z osadnikiem wstępnym firmy Delfin (DELFIN PRO PREMIUM MBBR 6). Miejsce w którym mógłbym umieścić stacje jest w piwnicy. Montując stacje na podłodze piwnicy musiałaby tłoczyć płukankę złoża do kanalizacji która jest pod sufitem (wysokość piwnicy 2.4m). Da radę? Jaka stacje polecacie? Chciałbym rozwiązanie łatwe w obsłudze, ekonomiczne i bezawaryjne. Pozdrawiam. Jeśli tak to faktycznie model na 75 litrów złoża wydaje się rozsądną wielkością... Z tłoczeniem popłuczyn nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 10.11.2024 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada W dniu 9.11.2024 o 11:22, Kaizen napisał: To nie jest razem ze zużycie w ogrodzie? 5m3/os wewnątrz to pewnie w 1 promilu rekordzistów Polski by się zmieściło. Eh, mój błąd, zliczyłem nie ten licznik (posiadamy dwa, drugi jest do gospodarstwa rolnego teściów). Faktyczne zużycie to jednak 10-12 m3 na miesiąc. To już jest pewne zużycie wody użytkowej na cześć domu, na którą chciałbym użyć stacji uzdatniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2024 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 30 minut temu, Blinq napisał: Eh, mój błąd, zliczyłem nie ten licznik (posiadamy dwa, drugi jest do gospodarstwa rolnego teściów). Faktyczne zużycie to jednak 10-12 m3 na miesiąc. To już jest pewne zużycie wody użytkowej na cześć domu, na którą chciałbym użyć stacji uzdatniania. No to trochę zmienia postać sprawy Ale i tak, przy tak wysokiej twardości, sugerowałbym model na ok 40 litrów złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 10.11.2024 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 51 minut temu, qbek17 napisał: No to trochę zmienia postać sprawy Ale i tak, przy tak wysokiej twardości, sugerowałbym model na ok 40 litrów złoża. Jakiś konkretny model? Czy przed stacją jest potrzeba montowania dodatkowych filtrów np. sznurkowych? Dodatkowo zastanawiam się jeszcze nad zabezpieczeniem piwnicy przed "zalaniem" tzn. wykorzystaniem elektrozaworu lub czujnika zalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2024 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Tak, przed zmiękczaczem dobrze jest dać zwykły filtr sznurkowy/piankowy żeby ochronić głowicę przed większymi zanieczyszczeniami. Zazwyczaj taki filtr jest w zestawie ze zmiękczaczem. Co do czujnika zalanie - pewnie nie zaszkodzi... ale to już zupełnie niezależna sprawa od filtracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.11.2024 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 4 godziny temu, Blinq napisał: Faktyczne zużycie to jednak 10-12 m3 na miesiąc. To już jest pewne zużycie wody użytkowej na cześć domu, na którą chciałbym użyć stacji uzdatniania. Filtr wstępny to zawsze warto mieć na początku instalacji. A jeszcze wcześniej reduktor ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 10.11.2024 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 15 minut temu, Kaizen napisał: Filtr wstępny to zawsze warto mieć na początku instalacji. A jeszcze wcześniej reduktor ciśnienia. Reduktor ciśnienia posiadam, natomiast filtr jedynie skośny, siatkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 12.11.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada W dniu 10.11.2024 o 16:42, Blinq napisał: Reduktor ciśnienia posiadam, natomiast filtr jedynie skośny, siatkowy. Mimo wszystko, załóż sobie korpus z filtrem wstępnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.11.2024 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada W dniu 10.11.2024 o 12:17, Blinq napisał: Eh, mój błąd, zliczyłem nie ten licznik (posiadamy dwa, drugi jest do gospodarstwa rolnego teściów). Faktyczne zużycie to jednak 10-12 m3 na miesiąc. To już jest pewne zużycie wody użytkowej na cześć domu, na którą chciałbym użyć stacji uzdatniania. Rozważ Ecoperla Softower M (model ma 40 litrów złoża zmiękczającego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts