Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo duże okna jednoskrzydłowe

Recommended Posts

Kochani- pomocy. Wymyśliliśmy sobie duze przeszklenia trochę na taki styl jak w Holandii, Danii - gdzie okna stanowią swojego rodzaju witryny bez podziałów. Wszędzie tam gdzie są one napawrde ogromne obok są jakieś mniejsze i nie mam problemu z otwieraniem, wietrzeniem itp. niestety mam dwa pomieszczenia z oknami nieco tylko przekraczajacymi standardy (ale nie chcemy zmniejszac ich) i nie mogę znaleźć producenta (chodź wiem że tacy sa) który by zrobił mi te okna uchylno rozwieralne. okna mają wymiar 180x135 i 180x150 - maja byc jednoskrzydłowe w tym problem - max. szer. podobno 160 na otwierane. Niestety rzadko, ale jednak bede chciała czy potzrebowała otworzyc to okno i dlatego mam kłopot bo wszyscy poponują tylko uchylne lub wogóle tylko stałe. Słyszałam ze ktoś z Opola czy okolic z Opola robi takie duze. Znacie?? Wiecie?? Problem generalnie polega na tym, ze fizycznie mozliwe jest zrobienie takich okien - bo rzeczy niemożliwych jest niewiele, ale ci ktorzy to deklarują nie dają gwarancji a szukam rozwiązania z gwarancją. Będe wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam

Podejrzewam, ze latwo takiego producenta nie znajdziesz. Przypuszczam, ze takie okno potwornie duzo wazy (zwlaszcza gdybys chciala szyby antywlamaniowe) i problem moze dotyczyc wiotkosci profili(szyby moga pekac) oraz wytrzymalosci zawiasow.

Ja mam okna o szerokosci skrzydla ok 100cm i jest to wyjatkowo niewygodne w porownaniu ze standardowymi. Otwarte skrzydlo zajmuje duzo miejsca w pokoju. Pomysl, jak to bedzie z jeszcze wiekszym.

mmarysia - wlasciwie prawie nie ma klopotu - masz racje - fizycznie zrobic mozna wszystko ale......

- tak jak wspomial ma - takie okno wmaszeruje ci przy otwarciu na cale meiszkanie i klopot z jego walorami uzytkowymi - realnie otwierac bedziesz tylko do mycia - na codzien tylko uchylac

- zauwaz ze skrzydlo jest szersze niz wyzsze - obciazenia zawiasow przy otwarciu sa na tyle duze ze tu tkwi caly problem (a wersji z szyba antywlamaniowa o wiele wiekszy) - wykonac mozna ale realnie nikt o zdrowych zmyslach gwarancji ci nie da a zastrzezenie zeby otwierac je tylko do mycia i z wykkorzystaniem drugiej osoby by podtrzymywalo skrzydlo w trakcie....- i tak tego nikt nie sprawdzi jak zawiasy wyrwie ci z okna i nie obsluzy gwarancyjnie

- trafisz na pewno na dealera ktory takie ryzyko wezmie na siebie - ale czy o to tu chodzi? Jak dealer zwinie interes sam z klopotemm zostaniesz i nikt pomocy nie bedzie chcial udzielic

Odradzam wykonywanie tak dużego skrzydła. ja mam u siebie typwe 035 1465x1435 jednoskrzydłowe i naprawdę kiepsko się to użytkuje. Przy tak dużym skrzydle prawie na pewno będą występowały problemy z okuciami a dokładniej z ich pracą i regulacją. Po prostu waga skrzydła zrobi swoje , gdyby to miało być tylko uchylne to jeszcze mogło by być ale rozwierne to nie wyjdzie to dobrze. Mi doradca z M&S u którego kupowałem okna odradzał jedno skrzydło przy tym wymiarze ale sie uparłem i teraz żałuję.

Dzięki za podpowedzi i info - do mnie jak najbardzie trafiają argumenty o wadze i wielkosci skrzydła zajmującego cały pokój - dlatego nie zakładam ze te okno będe sobie otwierała jak kazde inne i wietrzyła na przykład pokoj - chcę używać wyłącznie funkcji uchylnej do tego celu - ale tak sobie myśle ze czasem - mam nadzieję rzadko będę chocby na chwilę potrzebowała otworzyć je w normalny sposób - no wiecie - wychylic sie na sekunde i krzyknąć do dziecka zeby nie właziło na płot.... - wszystko ostroznie i z uwagą ale jednak odruchowo potzrebna byłaby taka funkcja - ktorej na pewno nie bede nadużywać - tez mi zależy zeby sie nie skaszaniło. Pozdrawiam

• 12 years później...
Zamawialiśmy okna ponad 2 lata temu, nie mieliśmy żadnych problemów. Wszystkie firmy, do których zwróciliśmy się o wycenę przygotowały ją zgodnie z życzeniem: zarówno PCW jak i aluminium. Wszystkie okna u nas mają wysokość 2,5 metra, a 3 z nich mają 3,35 m (2,5 m plus doświetle). Jedna lub dwie firmy aluminium zaproponowały do 3 wyższych okien, pozostałe tylko do jednego - 6,5x3,35 m. Więc mowa o tym jeszcze w takim znaczeniu, że tylko ta firma robi okna w PCW na wysokość 2,5 m jest zwykłym oszustwem.