Chucke 31.10.2024 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Dzień dobry, Chciałem się dopytać jak zrobić wentylację poddasza nie użytkowego - dach kopertowy? Na stropie mam ułożony styropian - na nim wylewkę betonową. Ocieplenie stropu ma się łączyć z ociepleniem zewnętrznym. Dach deskowany - pod deskami nie będzie wełny. Czy w miejscu połączenia - czyli nad murłatą na ściance kolanowej, należy zostawić szparę, aby powietrze tamtędy wpadało? Którędy ma wylatywać? Wstawiłem zdjęcie z czerwoną pętlą, pokazując o które połączenie mi chodzi oraz zdjęcie jak to wygląda w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 31.10.2024 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Załączony projekt wskazuje jasno, że żadnych otworów nie można zostawiać i przestrzeń izolacyjna jest ciągła. Jednocześnie trudno sobie wyobrazić, że można zostawić kilkunastocentymetrowe otwory na długości kilkudziesięciu metrów (taki jest pewnie obwód domu), przez które woda\śnieg\zwierzęta miałyby wolny dostęp do poddasza domu. Jednocześnie masz rację musisz zapewnić wentylację poddasza (pewnie masz w dachówce wentylacyjne otwory, odpowiednią membranę). Czy mówiąc o "szparze" masz na myśli otwór wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 31.10.2024 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października (edytowane) Tak, szpara czyli otwór wentylacyjny. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że powinienem poprzez połączenie ocieplenia zewnętrznego z zewnętrznym zamknąć poddasze, a wentylacja powinna być u góry w kalenicy? Mam na dachu blachodachówkę, a pod nią męmbranę ( kupiłem najgrubszą jaką się da). Edytowane 31 Października przez Chucke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada (edytowane) W kalenicy otwór lub kominki na górnej połaci na taśmie kalenicowej i przerwę w deskowaniu to ujście wentylacji, ciepłego powietrza i wilgoci. Zatem na dole w okapie pomiędzy murłatą a deskowaniem zostaw małe szpary jedną na każdej połaci. Jeżeli na zewnątrz będzie podbitka to kratka wentylacyjna wraz ze szparą zrobi swoje. Edytowane 1 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 11 godzin temu, Chucke napisał: Tak, szpara czyli otwór wentylacyjny. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że powinienem poprzez połączenie ocieplenia zewnętrznego z zewnętrznym zamknąć poddasze, a wentylacja powinna być u góry w kalenicy? Mam na dachu blachodachówkę, a pod nią męmbranę ( kupiłem najgrubszą jaką się da). Po co Ci jakieś otwory wentylacyjne jak masz położoną membranę. Takie coś o czym Ty myślisz to się robi przy pełnym deskowaniu u Ciebie nie ma potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 01.11.2024 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 27 minut temu, henrykow napisał: Po co Ci jakieś otwory wentylacyjne jak masz położoną membranę. Takie coś o czym Ty myślisz to się robi przy pełnym deskowaniu u Ciebie nie ma potrzeby. Ja mam pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Poddasze nieuzytkowe, niepotrzebna żadna szpara. Obrazuje to też projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 12 minut temu, Chucke napisał: Ja mam pełne deskowanie. Pisałeś że blacha + membrana ale zajrzałem na pierwszy post i faktycznie widać deskowanie. Nie rozumiem dlaczego dałeś membranę zamiast papę. Szczelinę wentylacyjną robisz przy pełnym deskowaniu gdy poddasze było by ocieplone a tu jak przedmówca mówi nie ma potrzeby żadnej wentylacji robić. To jest dach dwuspadowy czy kopertowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 02.11.2024 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 22 godziny temu, henrykow napisał: Kopertowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada slabo panie Henryku pan zajrzał w ten pierwszy post, bo jak byk na zdjeciu dach kopertowy, zreszta nie ma to w tym przypadku zadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 14 minut temu, zeusik6 napisał: slabo panie Henryku pan zajrzał w ten pierwszy post, bo jak byk na zdjeciu dach kopertowy, zreszta nie ma to w tym przypadku zadnego znaczenia. I po co ten głupi jad i dosrywanie?? Lubisz robić szambo? Doradzaj fachowcu od wybudowania jednego domu. bo tak ja ty masz to każdy musi mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Godzinę temu, Chucke napisał: Kopertowy Ok, a planujesz dać podbitkę? BO zmierzam do tego że przy ociepleniu zostawiasz szczelinę 2-3 cm od deskowania a przy nabijaniu podbitki od czoła dajesz kratkę wentylacyjną, najtaniej wyjdzie zastosować taśmę plastykową, aluminiową taką przeciw owadom, ptakom. Kupisz ją w różnych kolorach tak że podebrać kolorystycznie pod podbitkę czy blachę nie będziesz miał problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 02.11.2024 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 1 godzinę temu, henrykow napisał: Ok, a planujesz dać podbitkę? BO zmierzam do tego że przy ociepleniu zostawiasz szczelinę 2-3 cm od deskowania a przy nabijaniu podbitki od czoła dajesz kratkę wentylacyjną, najtaniej wyjdzie zastosować taśmę plastykową, aluminiową taką przeciw owadom, ptakom. Kupisz ją w różnych kolorach tak że podebrać kolorystycznie pod podbitkę czy blachę nie będziesz miał problemu. Planuję podbitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Cytat BO zmierzam do tego że przy ociepleniu zostawiasz szczelinę 2-3 cm od deskowania a przy nabijaniu podbitki od czoła dajesz kratkę wentylacyjną nie w przypadku nieuzytkowego poddasza! rany chlopie co ty doradzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Teraz, zeusik6 napisał: nie w przypadku nieuzytkowego poddasza! rany chlopie co ty doradzasz no comment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 5 godzin temu, Chucke napisał: Planuję podbitkę. Czyli tak jak pisałem wyżej, a ta taśma o którem wspominałem wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada przeciez podbitki z pcv maja panele juz z dziurami, wiec po co ta taśma? do drewnianej lub tej z plyt osb nie wiem co sie stosuje, u siebie zastosowalem zwykle kratki kominowe robiac otwory w drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Jesteś jasnowidzem że autor będzie stosował podbitkę z badziewiarskiego plastyku? I widać jakie masz podejście że podbitkę polecasz z płyty osb ale żeby nie było to ok, robi się podbitkę z płyty osb ale ją wykańcza się klejem i putzem takim jakim robi się na elewacji. Czytanie ze zrozumieniem dalej masz problemy, napisałem wyraźnie że to co polecam jest najtańsze i najprostsze w wykonaniu. I może zacznij doradzać autorowi a nie stosować tanie, bezsensowne dogryzanie ok, autor tematu sam zdecyduje które rozwiązanie wybierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.11.2024 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada (edytowane) Ta taśma którą tu polecają to zwykła tzw. osówka. Stosuje się ją do wentylacji ale pomiędzy kryciem wstępnym a tym docelowym montując do kontrłaty. Następna taki wynalazek czyli grzebień czyli inaczej wróblówka montuje się nad nią jako doszczelnienie od okapu do dachówki. Wszystko to na małe ptaki osy i inne większe robactwo szukające schronienia lub miejsca na gniazdo. Jeśli mówimy o wentylacji poddasza ale nieużytkowego, strychu to także jest ono potrzebne. W dachu dwuspadowym nie ma problemu robiąc kratkę lub małe okno z mikrowentylacją na ścianach szczytowych. W dachu kopertowym pożytkując się netem wygląda to tak: https://www.izolacje.com.pl/artykul/dachy/161247,jak-konstruowac-ocieplone-stropodachy-krokwiowe-uwzgledniajac-ich-wentylacje Wlot może być w jednym miejscu na każdej połaci, wylot w kalenicy lub czwórniku dachówki. Jeśli jest deskowanie i ma być podbitka oraz dachówka ceramiczna to najlepiej zamontować kominek dachówkowy w dolnej częsi połaci oraz na szczycie. Niestety te dodatkowe elementy są drogie więc moze to być zwykły kanał prostokątny PVC pomiędzy murłatą a deskowaniem. Zwykła kratka może być umieszczona w desce czołowej lub wykorzystać wentylację w podbitce. Pozostałe części ocieplamy normalnie dochodząc do deskowania wraz z murłatą Edytowane 3 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 03.11.2024 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 54 minuty temu, Mareks77 napisał: Ta taśma którą tu polecają to zwykła tzw. osówka. Stosuje się ją do wentylacji ale pomiędzy kryciem wstępnym a tym docelowym montując do kontrłaty. Następna taki wynalazek czyli grzebień czyli inaczej wróblówka montuje się nad nią jako doszczelnienie od okapu do dachówki. Wszystko to na małe ptaki osy i inne większe robactwo szukające schronienia lub miejsca na gniazdo. Albo daje się taśmę albo wróblówkę z tym że wroblówka guzik daje bo i tak ptaki sobie z nią poradzą, z taśmą nie dają rady. Uwierz mi, nie żadnych negatywnych przesłanek aby zastosować taśmę do wentylacji o jakiej tu wspomniałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts