Chucke 31.10.2024 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2024 Dzień dobry, Chciałem się dopytać jak zrobić wentylację poddasza nie użytkowego - dach kopertowy? Na stropie mam ułożony styropian - na nim wylewkę betonową. Ocieplenie stropu ma się łączyć z ociepleniem zewnętrznym. Dach deskowany - pod deskami nie będzie wełny. Czy w miejscu połączenia - czyli nad murłatą na ściance kolanowej, należy zostawić szparę, aby powietrze tamtędy wpadało? Którędy ma wylatywać? Wstawiłem zdjęcie z czerwoną pętlą, pokazując o które połączenie mi chodzi oraz zdjęcie jak to wygląda w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 31.10.2024 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2024 Załączony projekt wskazuje jasno, że żadnych otworów nie można zostawiać i przestrzeń izolacyjna jest ciągła. Jednocześnie trudno sobie wyobrazić, że można zostawić kilkunastocentymetrowe otwory na długości kilkudziesięciu metrów (taki jest pewnie obwód domu), przez które woda\śnieg\zwierzęta miałyby wolny dostęp do poddasza domu. Jednocześnie masz rację musisz zapewnić wentylację poddasza (pewnie masz w dachówce wentylacyjne otwory, odpowiednią membranę). Czy mówiąc o "szparze" masz na myśli otwór wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 31.10.2024 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2024 (edytowane) Tak, szpara czyli otwór wentylacyjny. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że powinienem poprzez połączenie ocieplenia zewnętrznego z zewnętrznym zamknąć poddasze, a wentylacja powinna być u góry w kalenicy? Mam na dachu blachodachówkę, a pod nią męmbranę ( kupiłem najgrubszą jaką się da). Edytowane 31 Października 2024 przez Chucke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2024 (edytowane) W kalenicy otwór lub kominki na górnej połaci na taśmie kalenicowej i przerwę w deskowaniu to ujście wentylacji, ciepłego powietrza i wilgoci. Zatem na dole w okapie pomiędzy murłatą a deskowaniem zostaw małe szpary jedną na każdej połaci. Jeżeli na zewnątrz będzie podbitka to kratka wentylacyjna wraz ze szparą zrobi swoje. Edytowane 1 Listopada 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 01.11.2024 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2024 27 minut temu, henrykow napisał: Po co Ci jakieś otwory wentylacyjne jak masz położoną membranę. Takie coś o czym Ty myślisz to się robi przy pełnym deskowaniu u Ciebie nie ma potrzeby. Ja mam pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2024 Poddasze nieuzytkowe, niepotrzebna żadna szpara. Obrazuje to też projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 02.11.2024 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 22 godziny temu, henrykow napisał: Kopertowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 slabo panie Henryku pan zajrzał w ten pierwszy post, bo jak byk na zdjeciu dach kopertowy, zreszta nie ma to w tym przypadku zadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 02.11.2024 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 1 godzinę temu, henrykow napisał: Ok, a planujesz dać podbitkę? BO zmierzam do tego że przy ociepleniu zostawiasz szczelinę 2-3 cm od deskowania a przy nabijaniu podbitki od czoła dajesz kratkę wentylacyjną, najtaniej wyjdzie zastosować taśmę plastykową, aluminiową taką przeciw owadom, ptakom. Kupisz ją w różnych kolorach tak że podebrać kolorystycznie pod podbitkę czy blachę nie będziesz miał problemu. Planuję podbitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Cytat BO zmierzam do tego że przy ociepleniu zostawiasz szczelinę 2-3 cm od deskowania a przy nabijaniu podbitki od czoła dajesz kratkę wentylacyjną nie w przypadku nieuzytkowego poddasza! rany chlopie co ty doradzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 przeciez podbitki z pcv maja panele juz z dziurami, wiec po co ta taśma? do drewnianej lub tej z plyt osb nie wiem co sie stosuje, u siebie zastosowalem zwykle kratki kominowe robiac otwory w drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.11.2024 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2024 (edytowane) Ta taśma którą tu polecają to zwykła tzw. osówka. Stosuje się ją do wentylacji ale pomiędzy kryciem wstępnym a tym docelowym montując do kontrłaty. Następna taki wynalazek czyli grzebień czyli inaczej wróblówka montuje się nad nią jako doszczelnienie od okapu do dachówki. Wszystko to na małe ptaki osy i inne większe robactwo szukające schronienia lub miejsca na gniazdo. Jeśli mówimy o wentylacji poddasza ale nieużytkowego, strychu to także jest ono potrzebne. W dachu dwuspadowym nie ma problemu robiąc kratkę lub małe okno z mikrowentylacją na ścianach szczytowych. W dachu kopertowym pożytkując się netem wygląda to tak: https://www.izolacje.com.pl/artykul/dachy/161247,jak-konstruowac-ocieplone-stropodachy-krokwiowe-uwzgledniajac-ich-wentylacje Wlot może być w jednym miejscu na każdej połaci, wylot w kalenicy lub czwórniku dachówki. Jeśli jest deskowanie i ma być podbitka oraz dachówka ceramiczna to najlepiej zamontować kominek dachówkowy w dolnej częsi połaci oraz na szczycie. Niestety te dodatkowe elementy są drogie więc moze to być zwykły kanał prostokątny PVC pomiędzy murłatą a deskowaniem. Zwykła kratka może być umieszczona w desce czołowej lub wykorzystać wentylację w podbitce. Pozostałe części ocieplamy normalnie dochodząc do deskowania wraz z murłatą Edytowane 3 Listopada 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 03.11.2024 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2024 A nie wystarczy wentylacja w kalenicy i zabudowa szczelna nad murłatą na ściance kolanowej? Tak z tego co widzę mam w projekcie. Przez wentylację w murłacie będzie wpadać i wypadać powietrze? W podbitce zrobić kratki wentylacyjne, aby tam była cyrkulacja powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 03.11.2024 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2024 17 minut temu, henrykow napisał: W kalenicy musi być aby powietrze uchodziło do góry a jak zamkniesz przy murłacie to nie będzie cyrkulacji bo od podbitki czy od okapu tam gdzie dasz kratki wentylacyjne będzie zamknięty dopływ powietrza do kalenicy. Kratki musiałbyś dać na każdej parze krokwi, to co ja proponuję aby dać taśmę wzdłuż okapu (po obwodzie) od czoła między podbitka a pełnym deskowaniem jest najprostszym i najszybszym sposobem. Nie mogę sobie tego wyobrazić. Można na jakimś rysunku to opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 03.11.2024 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2024 Godzinę temu, henrykow napisał: Robisz ocieplenie zewnętrzne domu i zostawiasz szczelinę między ociepleniem a pełnym deskowanie 2-3 cm na każdej parze krokwi. Potem gdy będziesz przykręcał podbitkę to od ocieplenia do końca krokwi nie robisz żadnej szczeliny ani nie dajesz kratek wentylacyjnych tylko od czoła krokwi po obwodzie przykręcasz tą taśmę z otworami którą pokazałem wyżej. Nie dasz jej oczywiście na całej szerokości krokwi bo niema potrzeby tylko od pełnego deskowania a resztę zamaskujesz od czoła podbitką. W ten sposób zrobisz wentylację na każdej parze krokwi szybko i tanio. Coś jak na poniższym rysunku tylko z tym że tam jest kratka wentylacyjna na styku ocielenia i pełnego deskowania. Teraz jeszcze kwestia jak masz zakończone/docięte krokwie i jak chcesz dać podbitkę czy będziesz ją przybijał wzdłuż krokwi czy będziesz robił stelaż. Podbitkę będę chciał robić poziomo, czyli pewnie stelaż do ocieplenia ściany zewnętrznej w której będą kratki wentylacyjne. Rozumiem, że na całej długości i szerokości budynku trzeba zostawić otwory wentylacyjne pomiędzy krokwiami? Czemu na projekcie - zdjęcie w pierwszym poście, nie uwzględniono tych otworów? W związku z tym, że na razie nie robię ocieplenia na zewnątrz to zabezpieczyłem poddasze siatką stalową, którą uformowałem i przyczepiłem szyfkami od zewnętrznej strony murłaty, aż do deskowania, gdzie jest wywinięta i przybita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 04.11.2024 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 Jak planujesz podbitke PCV to ma ona perforowana panele które mają dziury i nie musisz stosować żadnej siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 04.11.2024 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 38 minut temu, zeusik6 napisał: Jak planujesz podbitke PCV to ma ona perforowana panele które mają dziury i nie musisz stosować żadnej siatki Już tą siatkę założyłem bo nie chcę, aby żaden gryzoń mi wszedł na poddasze i pogryzł styropianu czy wełny, którą tam mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.11.2024 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 12 godzin temu, Chucke napisał: Rozumiem, że na całej długości i szerokości budynku trzeba zostawić otwory wentylacyjne pomiędzy krokwiami? Nie na całej długości i szerokości tylko jeden na połać. Dach kopertowy ma 4 połacie więc np. na środku w jednym miejscu pomiędzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 04.11.2024 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 3 godziny temu, Mareks77 napisał: Nie na całej długości i szerokości tylko jeden na połać. Dach kopertowy ma 4 połacie więc np. na środku w jednym miejscu pomiędzy krokwiami. Ok i to mi się wydaje najlepsze. 2 godziny temu, henrykow napisał: Ta siatka może już tam zostać, będzie to dodatkowe zabezpieczenie ale wentylację w podbitce i tak będziesz musiał zrobić. Tak, w podbitce też dam wentylację. Dziękuję wszystkim za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chucke 04.11.2024 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 Godzinę temu, henrykow napisał: Za mało będzie do prawidłowej wentylacji. To ile tych otworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts