lechu.91 31.10.2024 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Witam. Buduje dom i jestem na etapie izolacji poziomej chudziaka( po instalacjach wod-elek) Co z ta folia, upychać to pod te wszystkie rurki i peszle? I wtedy 5cm eps100 2 warstwy i trzecią warstwa 12( musi być 22cm u mnie) Położyć ją na te wszystkie rurki i peszle? Czy olać folie i dać (w moim przypadku konieczne 22cm styro) 5cm xps^^^ 5cm xps ^^^12cm eps 100? Czy xps nie zadziała hydroizolacyjnie. Pozdrawiam i proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada (edytowane) Wrzuć fotkę jak to wygląda w rzeczywistości. Izolacja o której piszesz powinna już być położona pomiędzy etapem wstępnej kanalizacji a innymi instalacjami. Najlepiej papa zgrzana do płyty betonowej i połączona z izolacją poziomą ścian lub wywinięta na nie. Obecnie co możesz zrobić to wsunąć w miarę możliwości folię pod instalacje wodne i peszle od elektryki w przejściach. Inne instalacje położone przy ścianach już tylko na nie. Jeżeli nie mieszkasz na terenach powodziowych zalewowych to woda spod ziemi raczej nie wytryśnie. Chodzi bardziej o izolację pozostałych warstw od wilgoci która podsiąka w betonie. Sama instalacja wodna powinna w miarę mozliwości być położona na pierwszej warstwie styropianu. W ten sposób ciepła woda dla celów cwu i ogrzewania nie ochładza się od posadzki. Otuliny z pianki to niezbędne minimum które niewiele dają. Dlaczego papa a nie folia? Bo sama płyta podłogowa a potem także wylewka czyli jastrych pracuje rozszeżając się, kurcząć i wyginając. To powoduje tarcie więc z tej folii po kilku latach pozostają tylko dziurawe płaty, strzępy. Po drugie jest to warstwa poślizgowa dla styropianu który szorując o szorstkie podłoże betonu z biegiem lat pomniejszy swoją grubość o kilkanaście mm. Edytowane 1 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu.91 01.11.2024 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 01.11.2024 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Po polozeniu papy a przed tynkami, zabezpieczyc pape folia malarska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Godzinę temu, Mareks77 napisał: Dlaczego papa a nie folia? Bo sama płyta podłogowa a potem także wylewka czyli jastrych pracuje rozszeżając się, kurcząć i wyginając. To powoduje tarcie więc z tej folii po kilku latach pozostają tylko dziurawe płaty, strzępy. Po drugie jest to warstwa poślizgowa dla styropianu który szorując o szorstkie podłoże betonu z biegiem lat pomniejszy swoją grubość o kilkanaście mm. Sorki Marku ale musze na to stwierdzenie odpowiedzieć, mądrze i fachowo piszesz ale teraz to poniosła Cię fantazja. Zero prawdy w tym stwierdzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Ja nic nie dałem. Folia to pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 10 minut temu, zeusik6 napisał: Ja nic nie dałem. Folia to pomyłka Co nie oznacza że możesz innym źle doradzać, okien też mogłeś nie dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Co ta folia da w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Dużo, bardzo dużo. Wpisz sobie hasło w googlach "izolacja pozioma chudziaka po co ją robić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, henrykow napisał: Sorki Marku ale musze na to stwierdzenie odpowiedzieć, mądrze i fachowo piszesz ale teraz to poniosła Cię fantazja. Jeśli zamierzasz robić basen w domu to rób, w innym przypadku ta Twoja hydroizolacja polegająca pewnikiem na zaprawie uszczelniajacej np:( Ceresit CR 65, Sopro DSF423 ) to ochrona typu LEOPARD 2A4 na Aborygena z dzidą. Ta folia 0,1mm to jakbyś zamiast szyb w oknach dał same kraty. Poza tym nie oglądaj filmików w necie tylko idż na budowę i coś zbuduj licząc się z każdym groszem. Czasem trzeba przeliczyć zagrożenia, koszty i wybrać optymalne rozwiązanie. Edytowane 1 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, lechu.91 napisał: Jaki był sens przechodzić z peszlami i instalacją na prawą stronę korytarza aby następnie przejść jedną rurą spowrotem na lewo? Edytowane 1 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2 godziny temu, henrykow napisał: Dużo, bardzo dużo. Wpisz sobie hasło w googlach "izolacja pozioma chudziaka po co ją robić" Izolacja chudziaka na tym etapie folia to bezsens. Nie zrobisz tego dokładnie, nie połączysz tego z izolacja pozioma ścian. Totalny bezsens. Czytałem o izolacji zanim chciałem położyć coś u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2 godziny temu, zeusik6 napisał: Co ta folia da w tym przypadku? 2 godziny temu, henrykow napisał: Dużo, bardzo dużo. Wpisz sobie hasło w googlach "izolacja pozioma chudziaka po co ją robić" Heniu@........ Jak już podejmujesz się odpowiedzi na zadane przez Kol@ Zeusik 6 pytanie to zdradź mu tą wiedzę tajemną obiawioną........ po co każesz mu szukać w niecie i odsiewać plewy od zboża. Rozumiem nastrój Haloween i czary mary ale bądźmy dorośli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 8 godzin temu, Mareks77 napisał: Jeśli zamierzasz robić basen w domu to rób, w innym przypadku ta Twoja hydroizolacja polegająca pewnikiem na zaprawie uszczelniajacej np:( Ceresit CR 65, Sopro DSF423 ) to ochrona typu LEOPARD 2A4 na Aborygena z dzidą. Ta folia 0,1mm to jakbyś zamiast szyb w oknach dał same kraty. Poza tym nie oglądaj filmików w necie tylko idż na budowę i coś zbuduj licząc się z każdym groszem. Czasem trzeba przeliczyć zagrożenia, koszty i wybrać optymalne rozwiązanie. Moje pytanie było nie to o czym piszesz tylko to że stwierdziłeś że folia od ruchów chudziaka czy płyty się poprzeciera. Od jakich ruchów? Czy chudział to płyty tektoniczne kontynentów że ocierają się o siebie? Co do dawania foli to folię budowlana daje się na chudziaka podwójnie i to samo daje co papa o której wspomniałeś zakładając cały czas że jest to poprawnie wykonane. I teraz pytanie, czy dając papę jako izolacje poziomą nie robisz jak to nazwałeś basenu? Co do filmików to już Ci pisałem że nie jestem piekarzem czy cukiernikiem i żadne filmiki do szczęścia nie są mi potrzebne aby udzielać rad, piszę to co robiłem i widziałem. 7 godzin temu, Mareks77 napisał: Heniu@........ Jak już podejmujesz się odpowiedzi na zadane przez Kol@ Zeusik 6 pytanie to zdradź mu tą wiedzę tajemną obiawioną........ po co każesz mu szukać w niecie i odsiewać plewy od zboża. Rozumiem nastrój Haloween i czary mary ale bądźmy dorośli. @zeusik6 zadał pytanie po co ta folia czyli po wcześniejszym jego stwierdzeniu że nie dawał żadnej izolacji poziomej podpowiedziałem mu aby sobie poczytał po co jest ta izolacja, nie będę przecież tłumaczył rzeczy oczywistych że zapobiega ona kapilarnemu podciąganiu wilgoci (to tak w skrócie) więc Twoim tokiem "bądźmy dorośli" nie ma sensu tłumaczyć rzeczy oczywistych. I żadna to tajemna wiedza, tajemna wiedza to taka którą wykonawcy posługują się aby coś sprytnie zrobić w niecodziennych sytuacjach jakie często na budowie się pojawiają, np jakieś niestandardowe rozwiązanie problemu. A Haloween był wczoraj, to tak dla jasności 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 8 godzin temu, zeusik6 napisał: Izolacja chudziaka na tym etapie folia to bezsens. Nie zrobisz tego dokładnie, nie połączysz tego z izolacja pozioma ścian. Totalny bezsens. Czytałem o izolacji zanim chciałem położyć coś u siebie Połączysz, wystarczy wywinąć folię przy ścianach do wysokości ocieplenia podłogi i folię daję się podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada jak połącze jak mówisz by wywinąc na ściane? no właśnie nie połączysz, no może połączysz! ale zajmie to tyle czasu i nerwów gdy już leża rurki, folia poza tym i tak sie przetrze lub przetnie, przeczytałem tutaj jeden wątek z parudziesięcioma stronami na ten temat i nawet była wypowiedz ze kladać folie na chudziak to jedyny moment w budowie domu gdzie niekompetencja wykonawców może pomóc. Nie zamierzam tego rozwijać, bo mi sie nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada No nie rozwijaj i nie siej fermentu bo tysiące domów w Polsce i nie tylko mają wykonaną izolację poziomą i dobrze z tym żyją tylko u Ciebie nie dało rady, może trzeba było wykonawców zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.11.2024 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Jesteś pan amator, połączysz z izolacja pozioma ścian ale wywijajac na ścianę. Może mniej alkoholu a więcej logiki w swoich rozwiązaniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 8 godzin temu, zeusik6 napisał: Jesteś pan amator, połączysz z izolacja pozioma ścian ale wywijajac na ścianę. Może mniej alkoholu a więcej logiki w swoich rozwiązaniach? Chłopie, po pierwsze nie obrażaj a po drugie jak nie ma się pojęcia o jakimś zagadnieniu to się głosu nie zabiera aby nie robić z siebie wełniastej istoty. Ledwo jedną budowę ogarnąłeś i uważasz że pochłonąłeś całą wiedze budowlaną? to że zrobiłeś tak a nie inaczej ( strzeliłeś babola) nie oznacza że inni muszą popełniać takie same błędy na twoje zawołanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2024 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada wytlumacz tylko jak połączyc folie z izolacja pozioma sciany (papa lub folia). Czekamy mistrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts