AdiZ 01.11.2024 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Mam kocioł Dietrich (MCA 25), ale wodę w baniaku podgrzewam prądem, a nie gazem. Zastanawiam się teraz czy w takim wypadku muszę wyłączyć na kotle pompę, która podgrzewa wodę, aby się nie włączała, czy może wystarczy maksymalnie zmniejszyć temperaturę CWU na kotle? A jeżeli trzeba wyłączyć tę pompę, to gdzie tego szukać w ustawieniach? Już szukałem, ale nie udało mi się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Coś chyba mylisz tematy...... kocioł ma jedną pompę obiegową która pracuje tylko podczas pracy ogrzewania oraz podczas grzania wody w zasobniku cwu bo ten tryb to zawsze priorytet. Sam więc załącza i wyłącza pompę. Ty jak piszesz grzejesz wodę w zasobniku energią elektryczną więc pompa kotła nie bierze w tym udziału. Jedyna pompa która może brać w tym udział to druga inna służąca do napędu cyrkulacji wody w obiegu abyś nie czekał aż w kranie pojawi się ciepła. Jeżeli jednak w zasobniku wodę grzeje kocioł oraz grzałki to także on sam wie kiedy temperatura zgromadzonej wody spadnie i należało by ją podgrzać bez udziału prądu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdiZ 01.11.2024 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada To w takim razie według Ciebie nie trzeba niczego zmieniać w ustawieniach kotła jeżeli woda jest podgrzewana grzałką elektryczną, która została zainstalowana w zasobniku wody? Kocioł będzie wiedział, że woda jest podgrzana i pompa nie będzie się włączała? Chodzi o to, że grzanie tej wody prądem wychodzi mi taniej, niż gazem i dlatego nie chcę, aby kocioł w ogóle się włączał i ją podgrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2024 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada (edytowane) Kolego. Kocioł mający podłączenie z zasobnikiem poprzez wężownicę posiada także czujnik temperatury umieszczony w zasobniku podłączony do kotła. To na podstawie jego automatyka kotła ma wiedzę czy temperatura która jest ustawiona dla celów cwu obniżyła się i trzeba ją podgrzać, lub jest jeszcze powyżej minimalnej temperatury widełek dt. Jeżeli więc nie chcesz aby kocioł ją podgrzewał to ustaw na nim minimalną możliwą do ustawienia temperaturę. Edytowane 1 Listopada przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts