Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

De Dietrich wyłączenie pompy CWU

AdiZ

Recommended Posts

Mam kocioł Dietrich (MCA 25), ale wodę w baniaku podgrzewam prądem, a nie gazem. Zastanawiam się teraz czy w takim wypadku muszę wyłączyć na kotle pompę, która podgrzewa wodę, aby się nie włączała, czy może wystarczy maksymalnie zmniejszyć temperaturę CWU na kotle? A jeżeli trzeba wyłączyć tę pompę, to gdzie tego szukać w ustawieniach? Już szukałem, ale nie udało mi się znaleźć. 

Coś chyba mylisz tematy...... kocioł ma jedną pompę obiegową która pracuje tylko podczas pracy ogrzewania oraz podczas grzania wody w zasobniku cwu bo ten tryb to zawsze priorytet. Sam więc załącza i wyłącza pompę.

Ty jak piszesz grzejesz wodę w zasobniku energią elektryczną więc pompa kotła nie bierze w tym udziału. Jedyna pompa która może brać w tym udział to druga inna służąca do napędu cyrkulacji wody w obiegu abyś nie czekał aż w kranie pojawi się ciepła.

Jeżeli jednak w zasobniku wodę grzeje kocioł oraz grzałki to także on sam wie kiedy temperatura zgromadzonej wody spadnie i należało by ją podgrzać bez udziału prądu.

• Like 1

To w takim razie według Ciebie nie trzeba niczego zmieniać w ustawieniach kotła jeżeli woda jest podgrzewana grzałką elektryczną, która została zainstalowana w zasobniku wody? Kocioł będzie wiedział, że woda jest podgrzana i pompa nie będzie się włączała? Chodzi o to, że grzanie tej wody prądem wychodzi mi taniej, niż gazem i dlatego nie chcę, aby kocioł w ogóle się włączał i ją podgrzewał.     

Kolego.    Kocioł mający podłączenie z zasobnikiem poprzez wężownicę posiada także czujnik temperatury umieszczony w zasobniku podłączony do kotła. To na podstawie jego automatyka kotła ma wiedzę czy temperatura która jest ustawiona dla celów cwu obniżyła się i trzeba ją podgrzać, lub jest jeszcze powyżej minimalnej temperatury widełek dt.

Jeżeli więc nie chcesz aby kocioł ją podgrzewał to ustaw na nim minimalną możliwą do ustawienia temperaturę.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1