Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja garażu ogrzewanego

Recommended Posts

Cześć, jestem na etapie projektu domu parterowego z dostawionym garażem i muszę zdecydować czy zrobić garaż ogrzewany czy nie ogrzewany. Wiele już na ten temat czytałem zrobiłem obliczenia i został mi jeden decydujący czynnik. 

Jak ocieplę wszystkie przegrody ze współczynnikiem U=0,11 to do ogrzewania będę potrzebował 800kWh na sezon co przy pompie ciepła będzie mnie kosztować ok. 300zł. 
Problemem jest jednak wentylacja. Nie znalazłem nigdzie informacji ile powietrza wymienia się w przypadku wentylacji mechanicznej z czujnikiem spalin, ale jakbym miał spełnić warunek dla wentylacji mechanicznej czyli 1,5 x całe powietrze na godzinę to do ogrzania tego będę potrzebował 1800kWh.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia ile powietrza rzeczywiście wymienia się wentylacją mechaniczną ? Logiczne mi się wydaje, że po wjeździe samochodem 1x wymienia powietrze i wystarczy, ale boje się, żeby nie popłynąć z rachunkami jak moja logika zderzy się z rzeczywistością. 

Drugie pytanie czy do garażu ogrzewanego do 12st trzeba osobny system wentylacji czy dla całego domu będę miał jeden ? Bo w domu będzie rekuperacja to by wiele pomogło. 

jesli w domu rekuperacja to w garazu wentylacja grawitacyjna lub oddzielny system niepolaczony z domem. 

Mam tez doczepiany garaz do domu, wdomu rekuperacje, a w garazu i kotlowni grawitacyjna, kratki nawiewne 14x14 w scianach i wylotowe w kanalach komina. 

Edytowane przez zeusik6

Jeżeli garaż mieści się w bryle budynku a dzieląca je przegroda jest typu nośnego lub gruba rzędu 24cm to ogrzewanie jest zbędnym wydatkiem. Z własnego doświadczenia wiem iż temperatura nie spada poniżej 15*C . Odnośnie wentylacji to z racji przepisów w domu z wentylacją mechaniczną należało by raczej zadbać aby była to odrębna nitka wentylacja typu grawitacyjnego co przy domu parterowym nie stwarza wielkich problemów.

Dołączenie garażu do układu wentylacji wymuszonej z racji uzyskiwanych temperatur raz że będzie stratą związaną z obniżaniem temperatury powietrza wtłaczanego, z drugiej strony jeżeli wentylacja będzie wyposażona w czujnik spalin to wymuszona przez czujnik zwiększona wymiana powietrza może prowadzić do nadmiernego wychładzania i tym samym większych kosztów ogrzewania.

Mareks77. Wentylacja grawitacyjna zrobiona zgodnie z przepisami musi wymienić 1,5x całego powietrza na godzinę, czyli 36x na dobę. Wentylacja mechaniczna będzie wymieniać powietrze tylko jak będzie za dużo spalin. Czyli nie będzie to zwiększało tylko zmniejszało wymianę powietrza. Moje pytanie dotyczy tego o ile.  

Garaż nie będzie w bryle domu, tylko dostawiony, czyli łączony izolowaną ściana, ale z osobnym dachem.