Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lany skos wystające pasy dystansowe

Recommended Posts

Dzień dobry. Zaczęliśmy właśnie rozszalowywać strop lany skośny. Już w pierwszym pomieszczeniu naszym oczom ukazały się dwa pasy dystansowe nie zalane betonem. Drutu nie widać, wgłębienie może do 3 cm. Czy jest się czym przejmować czy wystarczy załatać to zaprawą cementową. Reszta jest ok. Słupy nośne tez ładnie zalane. Jedynie te dwa pasy. Widać że beton też nie był zbyt dobrze zawibrowany. 

Prawdopodobnie złe zagęszczenie betonu i na łączeniu deskowania pas się lekko obsunął. Ze zdjęcia wygląda że to chyba skos przed samym sufitem.

Na deskowaniu nie było większego wycieku mleczka cementowego ?

Odszalować resztę,,,,,,,jeśli zbrojenia nie widać, rowków nie widać dalej i są tylko te dwa to wystarczy załatać.

Skonsultować z kierownikiem. On będzie widział więcej niż na zdjęciu.

Edytowane przez Mareks77

20 godzin temu, blanolo napisał:

Dzień dobry. Zaczęliśmy właśnie rozszalowywać strop lany skośny. Już w pierwszym pomieszczeniu naszym oczom ukazały się dwa pasy dystansowe nie zalane betonem. Drutu nie widać, wgłębienie może do 3 cm. Czy jest się czym przejmować czy wystarczy załatać to zaprawą cementową. Reszta jest ok. Słupy nośne tez ładnie zalane. Jedynie te dwa pasy. Widać że beton też nie był zbyt dobrze zawibrowany. 

Jesli mogę zapytać dlaczego zastosowano lane skosy? z czego to wynik oprocz tego ze taki jest projekt?

Uwarunkowania lokalne, moda ?

7 minut temu, blanolo napisał:

Nie moda i nie uwarunkowania lokalne.  Jak dla Nas więcej plusów niż przy stropie drewnianym. Fakt, że w rejonie w którym budujemy (Małopolska)jest to najpopularniejszy typ stropu. Wiem, że w większości regionów Polski jest inaczej. 

jakie to plusy? Taniej od drewnianego?

mozna wstawic okna dachowe?

Na to kłądzie sie dach? krokwie czy łatry i kontrłaty?

Mogłbys wrzucic jakies foto z projektu. Nigdy nie widziałem takiego dachu

33 minuty temu, blanolo napisał:

Jak dla Nas więcej plusów niż przy stropie drewnianym. Fakt, że w rejonie w którym budujemy (Małopolska)jest to najpopularniejszy typ stropu. Wiem, że w większości regionów Polski jest inaczej. 

7 minut temu, blanolo napisał:

Nie widzę sensu wrzucania projektu, ponieważ w internecie masz masę artykułów i filmów na temat tego stropu 😉 Więźba dachowa na murłatach.

Nazywasz to stropem a raczej nie jest to strop, taka mała uwaga co do nazewnictwa.😉

15 minut temu, henrykow napisał:

Nazywasz to stropem a raczej nie jest to strop, taka mała uwaga co do nazewnictwa.😉

Skoro już zostałam poprawiona to proszę o podanie poprawnej formy nazewnictwa. Będę musiała poprawić projektanta bo nawet w projekcie nazywa to stropem nad poddaszem. A odpowiedź - więźba dotyczyła tego co będzie na stropie a nie jego określeniem...

Edytowane przez blanolo

22 minuty temu, blanolo napisał:

Skoro już zostałam poprawiona to proszę o podanie poprawnej formy nazewnictwa. Będę musiała poprawić projektanta bo nawet w projekcie nazywa to stropem nad poddaszem.

Poprawna nazwa wg mnie to skosy lane bo strop to w pozycji poziomej ale każdy jak widać nazywa po swojemu. Nawet Ty dałaś w nazwie tematu "Lany skos wystające pasy dystansowe"

a nie "Strop i wystające pasy dystansowe" 😉

27 minut temu, blanolo napisał:

A odpowiedź - więźba dotyczyła tego co będzie na stropie a nie jego określeniem...

O co chodzi w tym stwierdzeniu? 

12 minut temu, henrykow napisał:

Poprawna nazwa wg mnie to skosy lane bo strop to w pozycji poziomej ale każdy jak widać nazywa po swojemu. Nawet Ty dałaś w nazwie tematu "Lany skos wystające pasy dystansowe"

a nie "Strop i wystające pasy dystansowe" 😉

O co chodzi w tym stwierdzeniu? 

Tak bo moje ogólne pytanie dotyczyło skosów które są składową całego stropu nad poddaszem. Co również jest napisane w treści posta. Czepia się Pan szczegółów a może lepiej byłoby napisać cos konstruktywnego w odpowiedzi do zadanego przeze mnie pytania.

35 minut temu, blanolo napisał:

Tak bo moje ogólne pytanie dotyczyło skosów które są składową całego stropu nad poddaszem. Co również jest napisane w treści posta. Czepia się Pan szczegółów a może lepiej byłoby napisać cos konstruktywnego w odpowiedzi do zadanego przeze mnie pytania.

Nie czepiam się tylko delikatnie zaakcentowałem. W zasadzie zabrałem głos w dyskusji aby odpowiedzieć koledze @nieogarniam co od merytoryki to już inny użytkownik Ci odpisał więc nie ma powodu aby powielać to co ktoś inny napisał.

Edytowane przez henrykow

32 minuty temu, blanolo napisał:

Nieogarniam pytał co się na to kładzie.  Myślałam że chodzi Panu o to że strop lany nazywam więźbą bo tak można było to odczytać.

Nie jestem żaden Pan, tu wszyscy mówimy sobie na Ty.

Strop czy lany skos to jedno a więźba to inna sprawa, dlatego ważne jest w miarę poprawne nazewnictwo aby potem nie było niedomówień.