Kanibalek 02.11.2024 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Witam wszystkich🙂 Nie wiem za bardzo co powinno być w dzienniku budowy, ponieważ moja budowa to nie jest normalna budowa domu w dzisiejszych czasach. Jest to domek z cegly rozbiórkowe, praktycznie większość materiałów jest z rozbiórki. Domek ma wymiary 3,2x4m więcej informacji jeśli będą potrzebne podam później. Niestety nie mam fotografi z samego początku budowy ☹️. Jest co jest, proszę o rady i komentarze. Aktualnie etap budowy jest na robieniku podłogi na legarach. Wszystko wykonane własnoręcznie, elementy drewniane strugane siekierą, chciałem pobawić się w stare budownictwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 02.11.2024 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Ostatnie zdjęcie przedstawia stan faktyczny budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 02.11.2024 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 I dzisiejsze obrabianie legarów na podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 02.11.2024 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Na samym początku chciałem zrobić domek drewniany na fundamencie z układanego kamienia bez zaprawy, jednak plany się zmieniły ponieważ na ten budynek potrzebuje więcej czasu oto fundament na którym będzie stał w przyszłości nazywam go domkiem goscinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2024 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 (edytowane) Nie wiem jaki jest cel Twojej wizyty i wpisu ale według mnie raz że odwaliłeś kawał dobrej roboty a dwa że ten domek to cudo. Cegła rozbiórkowa wygląda dobrze. Fugi równiutkie ,,,, co niektóry świerzak po budowlance takich na listwach nie jest w stanie zrobić. Dach trochę popsuł formę budynku bo mały kąt i praktycznie brak okapu nie pasuje do wysokości budynku. Edytowane 2 Listopada 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 02.11.2024 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Miło mi że się podoba. Powiem że było to bardzo pracochłonne, raz ze trzeba było rozebrać stary budynek, dwa ze wszystkie cegły trzeba było oczyścić a następnie ułożyć na mur. Co do dachu to według mnie jest to najlepszy kąt aby dopasować się do bryły budynku. Pierwotna koncepcja była aby zrobić sypialnie na górze, jednak po długich przemyśleniach doszedłem do wniosku że będzie za szpiczasty i zrobiłem tak jak jest. Okap też miał wyglądać zupełnie inaczej tak samo wieniec miał być obłożony cietą cegłą, ale doszedłem do wniosku że chce zostawic ten element widoczny, dlatego też tak wypuszczony okap. Dojdzie obróbka itp. i będzie tak jak chce żeby było. Dzięki za komentarz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 02.11.2024 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Widziałem że pisałeś a ja że chciałem zrobić po Twojej myśli, jednak mi się bynajmniej na razie odwiedziło. W tej małej budowie było dużo zmian, tak samo z nadprożami, miały być wylewane i kolejne na nich cięte cegły. Zrobiłem klinowanie i jestem z tego zadowolony. Teraz podłoga która wydawało mi się że pójdzie szybko i łatwo a po pierwszym dniu widzę że łatwo nie będzie. A co do gustu to zgadzam się w stu procentach🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 04.11.2024 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 Podłoga a dokładniej przygotowania do ułożenia podłogi trwają. Będą cztery legary w odstępach co ~80cm każdy będzie podparty w trzech punktach. Dzisiaj wylałem takie stopy z betonu, aby na tym ułożyć na zaprawę cegły które będą podpierać legary. Tak wygląda to na teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 05.11.2024 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2024 Praca po woli idzie do przodu, ustawiłem trzy legary na cegłach. Teraz zostało zdjąć legary pomalować i zrobić ewentualne poprawki aby było w miarę równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 18.11.2024 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 Siema sztywniaki! Zrobiłem podłogę, tynki prowizoryczne i zabrałem się za izolacje dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2024 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 (edytowane) Odnośnie podłogi to przestrzeń pomiędzy gruntem a płytą OSB powinna być wentylowana. Następna sprawa to pomimo malowania lub impregnacji właściwa była by izolacja z papy pomiędzy legarami a ich ceglanymi stopami Edytowane 18 Listopada 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 18.11.2024 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 Fajnie że napisałeś swoje myśli😉 tak podłoga będzie wentylowana po przekątnej pomieszczenia a jeśli chodzi o izolacje legary od cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2024 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 👍 Widać że nawet technologię z dziada pradziada można trochę udoskonalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 18.11.2024 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 Taki był główny zamysł, aby zrobić starą myślą tachnologiczną z wykorzystaniem dostępnych w naszych czasach materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 23.11.2024 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2024 Witam, Izolacja pierwszej warstwy wełny za mną. Szczyty też zaizolowane termicznie, też 50mm. Teraz planuje wylać ala płytę akumulacyjną pod ganek z takich grubszych prac na teraz, bo pierdół mam mnóstwo do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanibalek 06.12.2024 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 NoWitam Szanowne grono 😉 Plany planami, a u mnie mocna hibernacja pracy 😗. Ganek czy wiatrołap nie wiem jaka jest poprawna forma tej budowli, ale wiem że nawet spadla nie wbilem w tym kierunku aby coś podziałać. Na razie noszę deski, chodzę wybieram odpowiednie belki na konstrukcję i glowkuje jak to ugryźć. W środku kładę panele podlogowe z demontażu, może dzisiaj dam radę dokończyć mam nadzieję. Przynioslem górę kredensu który będzie stał na stoliku drewnianym, stolik będzie przerobiony tzn. Dam drzwiczki i półki, dodam że stół jest rzemiosłem (deski od środka strugane siekierą) Zdjęcie tylko góry, całość pokaże kiedy trochę to ogarnę. Deski które są widoczne na foto, będą oszyciem ganku/wiatrołapu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts