KubalaKKS 02.11.2024 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Witam. Zwracam się do Was z zapytaniem i poradą. Okres zimowy na tapecie i problemik w domu mam taki że w dwóch pokojach okna od dołu na wysokości do 4 cm po nocy jak i na wieczór zaparowane i mokre.. (okna plastikowe 2 szybowe) i nawet w rogu pokoju zauważyłem malutkie kropeczki wilgoci które zeszły po przetarciu szmatką.. ale wiadomo każdy chce mieć wszystko idealne.. chciałbym się pozbyć tych zaparowanych szyb itd:) Włączam co parę dni pochłaniacz wilgoci elektryczny dobrej marki i za 2 dni potrafi ściągnąć około litra wody.. Wilgotność w pomieszczeniu według stacji pogody oscyluje w granicach 65-70%.. Pytanie podstawowe i zapewne trudne bo każdy mówi co innego jak zapytam.. jak radzić sobie z tymi oknami i tą minimalną wilgocią? Rozszcelnianie okien ? Używanie pochłaniacza jak do tej pory? A może nawiewniki (znalazłem w internecie jakieś bezinwazyjne bez wiercenia lecz trzeba wyciąć uszczelkę i przykręcić nawiewnik 3 szt wkrętów) stałej temperatury w domu nie utrzymam gdyż posiadam ogrzewanie pelletowe więc żeby piec zaczął grzać jak wiadomo temeperatura musi spaść więc zawsze jest to jakiś minimalny skok w temepraturze wewnątrz mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.11.2024 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 18 minut temu, KubalaKKS napisał: Wilgotność w pomieszczeniu według stacji pogody oscyluje w granicach 65-70%.. Jak nie masz masy roślin, akwarium czy innych źródeł wilgoci to taki wynik oznacza nie działającą wentylację i oprócz problemu z wysoką wilgotnością masz problem z wysokim stężeniem CO2. Możesz to zweryfikować pożyczając czujnik CO2. Jak masz kominy wentylacyjne i działają prawidłowo, to na szybko wycięcie na górze okna po kawałku każdej uszczelki (z przesunięciem, żeby dźwięki nie wdzierały się z zewnątrz za bardzo) powinno załatwić sprawę. Choć oczywiście nawiewnik to lepsze rozwiązanie. Osuszanie nie jest rozwiązaniem niedziałającej wentylacji. Rozszczelnienie okna z kolei powoduje, że wieje też dołem - a lepiej, żeby wiało tylko jak najwyżej. A przy nie działających kominach rozszczelnienie może powodować, że tym samym oknem na górze ciepłe powietrze wyleci a dołem wleci - czyli znikomy efekt wentylacji (zwłaszcza, jak masz czymś przysłonięte okna) a do łazienki i kuchni doleci całe nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubalaKKS 02.11.2024 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada (edytowane) Zastanawiam się nad tymi bezinwazyjnymi nawiewnikami.. tak jak pisałem wyżej. Roślinek w domu trochę posiadam wilgotność podnosi się w godzinach wieczornych a tak to pokazuje 60%. Też zamiast nawiewnika można by było podciąć uszczelkę górą i nie wiem czy nie wyszło by na to samo niż te zwykłe bezinwazyjne nawiewniki [nie mam o nich pojęcia więc tak gdybam] Też pytanko czy w pokoju zamontować nawiewnik na 1 czy na 2 skrzydłach okiennych ? Edytowane 2 Listopada przez KubalaKKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts