Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ano właśnie! Doczytałem, że wybierając się do hurtowni jednym z poważniejszych argumentów przemawiających na moją korzyść może być decyzja o zakupie wszystkich materiałów u danego producenta/hurtownika. W moim przypadku chodzi na pewno o wyroby Wienerbergera (pth 44 i cała reszta).

Jeżeli zapewnię sprzedawce, że wszystkie materiały zakupie u niego, to na jaki mogę rabat liczyć?

Pytam, ponieważ nie muszę robić np. ścianek działowych ani belek stropowych z materiałów porothermowych - zawsze są tańsze rozwiązania. Jeżeli jednak uda mi sie wynegocjować poważne rabaty, to wydaje mi się to rozwiązanie dość korzystne (jeden dostawca, raz negocjacje, cenowo może być ciekawie).

Ryjąc w archiwum zapoznałem się z olbrzymią gamą zniżek/rabatów/itp. Zakładając więc, że wszystko kupuje w jednym miejscu - jakim % zniżki się zadowolić?

Pozdrawiam

PS. Do pełni informacji - budowa w Poznaniu. Może ktoś poleci tu miejsce, które warto oddwiedzić mając na uwadze moją sprawę?

https://forum.murator.pl/topic/28428-negocjacje-przy-zakupie-materia%C5%82%C3%B3w-ca%C5%82y-dom/

Myślę że można w ten sposób popełnić duży błąd! Wybierając jeden rabat w jedej firmie. Odpowiedź jest prosta różne hurtownie u różnych producentów mają różne rabaty! Dlatego że ta hurtownia woli sprzedawać ten materiał a nie konkurencyjny iwec ma na nim większe upusty, a te z kolei może przełożyć na klienta indywidualnego. I dając za cały dom 15%rabatu może się okazać, że można było kupić tutaj dach z rabatem 17%, tam stolarkę za 16% itp. Zawsze 3 hurtownie polecam odwiedzić i niech wycenią przed kolejnymi etapami.
Formalne wiązanie się z jednym dostawcą spowoduje duze komplikacje logistyczne oraz w rezultacie wyższe ceny. Wynegocjować najlepsze ceny i się ich trzymać płacąc z tolerowanym przez sprzedawcę opóźnieniem, w przypadku komplikacji mozna zmienić dostawcę, komplikacji ani zmian nie powinno być bo dostawca wie że mozna zawsze go zmienić itd (jak w wolnym związku) . powodzenia

ja biorę większość w jednym miejscu - hurtownia dom-bud zaraz za wiaduktem na obornickiej (za patrząc od centrum). bez problemu dowożą, nie oszukują na ilościach, jakości i jestem naprawdę zadowolona, polecam

zawsze jednak sprawdzam inne ceny i jeśli gdzieś jest niżej idę do szefa i mówię: w firmie x mogę to kupić za 1,90 a u was jest za 2,10. mam iść tam, czy obniżamy? no i wiadomo - da się dogadać :)

ja biorę większość w jednym miejscu - hurtownia dom-bud zaraz za wiaduktem na obornickiej (za patrząc od centrum). bez problemu dowożą, nie oszukują na ilościach, jakości i jestem naprawdę zadowolona, polecam

zawsze jednak sprawdzam inne ceny i jeśli gdzieś jest niżej idę do szefa i mówię: w firmie x mogę to kupić za 1,90 a u was jest za 2,10. mam iść tam, czy obniżamy? no i wiadomo - da się dogadać :)

Z ciekawości (też będę budował w Poznaniu) - wynegocjowałaś w tej hurtowni jakiś stały rabat, czy dogadujesz się przy każdych zakupach z osobna?

Nikson

Żadnych takich tam umów. Może być na gebę ale same obiecanki że bedziesz brał u nich. Niech zabiegają o twoje "względy". Jak zobaczą że terminowo płacisz i nie ma problemów to rabaty i warunki dla ciebie bedą coraz lepsze. Jak podpiszesz że wszystko u nich ale rabat jakis tam. To ceny ci podniosą potem od podwyżki dadzą rabat i będziesz do tyłu o ten rabat. Pamietaj sprzedawca cały czas musi widzieć że sie orientujesz w cenach i że możesz kupić gdzie indziej i targuj się o wszystko. To najlepsza droga. A jak będziesz płacił terminowo gotówką i nie będziesz chciał rachunków to taki klient jak ty to na wagę złota jest dla hurtowni. Głównie obsługują zadłużone firmy co na kreche biorą z rachunkami i miesiacami grosza nie ogladaja od nich.

Pozdrawiam