robbas 07.11.2024 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Witam. Wybaczcie jeśli temat już był poruszony, póki co nie znalazłem odpowiedzi. Mam w domu kominek - wkład żeliwny z szybą, obudowa jakaś gotowa + regips. Kominek używam kilka razy w roku, dla podkreślenia klimatu świąt na przykład, albo w przypadku wyjątkowych mrozów. Ogrzewanie domu realizuję klimatyzatorami oraz kotłem na zgazowywane drewno. Kominek kupiłem i zamontowałem w roku 2010 i za cholerę nie nie pamiętam gdzie kupiłem ten wkład - na pewno był to któryś z marketów budowlanych typu praktiker czy castorama - to był rok wykańczania budowy domu, więc kilka razy w tygodniu bywałem w którymś z tych marketów. Dokumenty żadne mi nie zostały, a tabliczki znamionowej ani innego elementu, który mógłby pomóc namierzyć producenta nie mogę zlokalizować (robiłem zdjęcia telefonem łapą wepchniętą pod kominek). Jeśli jest taka to w jakimś miejscu nie do namierzenia bez rozbiórki obudowy. Przeglądalem wszystkie zdjęcia kominków jakie mi wyrzuciło google i dokładnie takiego samego to namierzyć nie mogę. Jak się mogę przekonać czy kominek spełnia dzisiejsze normy? Porównywałem z współczesnymi wkładami żeliwnymi spełniającymi wymogi ekoprojektu i na oko wygląda tak samo jak tamte. Używam go sporadycznie, zawsze spalam suche drewno liściaste (mam zapasy do kotła), palę zazwyczaj od góry i jakoś dymu z komina nie uświadczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.11.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Cześć. Nie mam dobrych informacji. Musisz ustalić co to za wkład - producent i model. Ekoprojekt w temacie kominków to 2015 rok, obowiązuje od 2022. Jeżeli ten wkład był produkowany po 2015 i był badany na emisję, to jest cień szansy. Teoretycznie mógł być badany i wcześniej, ale realnie to nikt tego nie robił. Jeżeli istnieje na niego deklaracja spełnienia wymogów ekoprojektu, to wtedy można ją sobie nawet ściągnąć z internetu lub rozmawiać z producentem. Do deklaracji musisz mieć też niestety jakieś dokumenty zakupu. Rozumiem, że miejscowe przepisy u Ciebie tego wymagają? Sprawdzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Ekoprojektem to potoczna nazwa Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE. W dokumencie tym zawarte są ścisłe normy dotyczące granicznych wartości emisji pyłów i innych zanieczyszczeń do atmosfery. Ekoprojekte zacznie obowiązywać od 1 stycznia 2022 roku i jest równoznaczny z zakazem sprzedaży na terenie całej UE pieców i kominków, które nie spełniają jego wymogów, do których należą: Parametr: Normy dla ogrzewaczy z zamkniętą komorą spalania wykorzystujących inne paliwo niż pelet - nie mnniejsze niż: Sezonowa efektywność energetyczna 65% Emisje cząstek stałych (PM) 40 mg/m3 Emisje organicznych związków gazowych (OGC) 120 mgC/m3 Emisje tlenku węgla (CO) 1500 mg/m3 Emisje tlenków azotu (NOx) 300 mg/m3 źródło https://www.instalacjebudowlane.pl/11604-23-40-ekoprojekt-2022--co-oznacza-i-jakie-normy-wprowadza.html Prawdopodobnie wkład kominkowy z 2010 roku kupowany w markecie nie miał wtedy certyfikacji. Może teraz ten sam model ma certyfikację mimo, że nic nie zostało zmienione. Możliwe, że ten egzemplarz spełnia pierwszy warunek a drugi to zależy w znacznej mierze od spalanego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 07.11.2024 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 4 godziny temu, Wojtek_796 napisał: Rozumiem, że miejscowe przepisy u Ciebie tego wymagają? Sprawdzałeś? Niestety tak, od tego roku. Dzięki Panowie za odpowiedzi. Tego się w sumie spodziewałem. Na razie mam dużo pilniejszych wydatków na dwa najbliższe lata, żeby jeszcze robić bajzel z kominkiem. Tym bardziej że wykorzystuje go okazyjnie i w sumie to jestem z niego bardzo zadowolony, przy paleniu suchym drewnem od góry, jestem pewien, że spala się bardzo czysto, ale niestety bez papirów. Nawet jakbym ustalił producenta to i tak nie mam już żadnego dokumentu zakupu sprzed 15 lat. Będę musiał jakiś czas wytrzymać jako partyzant w podziemiu opałowym. Mieszkam na wsi i jestem i tak jednym z niewielu, którzy zrobili cokolwiek w celu dostosowywania się do nowych przepisów. Przez ostatnie dwa lata nic innego nie robię jak tylko przerabiam kotłownię i inwestuję w nowsze źródła ogrzewania. Mam plan wydatków na najbliższe dwa lata związany z termomodernizacją i wymiana kominka jest chyba ostatnią rzeczą za jaką się wezmę. Z drugiej strony szlag mnie trafia jak muszę wydawać kasę, której nie mam aby móc kilka razy w roku spalić legalnie kilka kłód drewna w kominku. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i sory, że mi się trochę frustracji wylało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Mam wrażenie, że kominki są takie same jak były a do ekoprojektu zostały papierowo dostosowane więc spalając extra suche drewno może mieścisz się w tej dziwnej normie nazywanej kominkowy "ekoprojekt" Producenci kominków uważają że spalanie drewna w domowych kominkach jest eko. To jest taki greenwashing . Inni niż producenci kominków raczej mają odmienne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2024 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 7 godzin temu, d7d napisał: Mam wrażenie, że kominki są takie same jak były a do ekoprojektu zostały papierowo dostosowane więc spalając extra suche drewno może mieścisz się w tej dziwnej normie nazywanej kominkowy "ekoprojekt" Producenci kominków uważają że spalanie drewna w domowych kominkach jest eko. To jest taki greenwashing . Inni niż producenci kominków raczej mają odmienne zdanie. To nie jest tak do końca. Sam nad tymi sprawami spędziłem sporo czasu. Chociaż, rzeczywiście, potem wszystko wygląda podobnie. Decydują niewidoczne niuanse - np. same materiały, którymi wyłożone jest palenisko (akurat tym się m.in. zajmuję). A w ogóle, to @robbas wczoraj też w ramach protestu i solidaryzmu napaliłem w kominku, chociaż normalnie robię to w wolny weekend. A poza tym... Chodzi o grzanie się przy ogniu, ale tak, żeby wszystko było naturalne i przyjazne środowisku, czyli ekologiczne. Albo inaczej – ekologiczne, czyli przyjazne i naturalne. To słowo musiało się pojawić, chociaż wielu z nas działa na nerwy. a dzieje się tak dlatego, że używa się tego terminu przedmiotowo jako zaklęcia ucinającego jakiekolwiek dyskusje. A ekologia (z definicji) to nauka zajmująca się poznawaniem oddziaływań wszystkich organizmów żywych pomiędzy sobą i ich środowiskiem. Patrząc na to, co się wyczynia pod tym hasłem, odnosi się wrażenie, że człowiek nie jest elementem ekosystemu tylko jakimś jego zakłóceniem – sztucznie dołożonym nienaturalnym elementem. Zamiast przyklejać się do asfaltu spójrzmy lepiej wokół siebie (i na siebie) i zastanówmy się co ewentualnie robimy źle. Może okaże się, że ten klej jest nieekologiczny. Jak w wielu innych dziedzinach – jeżeli coś nam się nie podoba, zacznijmy zmieniać to od siebie. Jak każdy z nas tak zrobi, to … Poza tym – myślny samodzielnie, liczmy. Jeżeli ktoś wydaje miliony na reklamy, kampanie informacyjne to może chodzi mu o zwrot tej kasy z nawiązką? No nie, co ja piszę, to niemożliwe! Żeby nie też nie zapachniało znów cynizmem – nie zawsze spalanie drewna będzie ekologiczne. Trzeba oddzielić zjawisko pożaru od czystej chęci pozyskania przyjaznego nam i przyrodzie ciepła. Pożarem nazwę każde spalanie biomasy szkodzące środowisku. Niezależnie czy spłonie budynek, odpady, kwartał lasu, czy wsad drewna w złej konstrukcji palenisku pieca czy kominka. Dotyczy to także niewłaściwego sposobu palenia i spalania niewłaściwie przygotowanego paliwa. Kto emituje z komina kłęby dymu i trujące gazy robi więcej złego dla ekologii i dla samej idei naturalnego ciepła z drewna, niż „ekolog” hipokryta finansowany przez lobby producentów źródeł „zielonej” energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 08.11.2024 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2 godziny temu, Wojtek_796 napisał: A w ogóle, to @robbas wczoraj też w ramach protestu i solidaryzmu napaliłem w kominku, chociaż normalnie robię to w wolny weekend. Dzięki Trochę rozsądku w tym ekologicznym pędzie by się przydało. Poprawiajmy ten świat w jakimś rozsądnym tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 08.11.2024 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada (edytowane) 9 godzin temu, d7d napisał: Mam wrażenie, że kominki są takie same jak były a do ekoprojektu zostały papierowo dostosowane więc spalając extra suche drewno może mieścisz się w tej dziwnej normie nazywanej kominkowy "ekoprojekt" To czy zmieszczę się w normie jest niestety nieistotne (a prawie jestem pewien, że paląc suchym liściastym od góry, bez kiszenia drewna to się mieszczę), ważny jest papiór i naklejka //edit sory za post pod postem - myślałem, że się scalą Edytowane 8 Listopada przez robbas post pod postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 09.11.2024 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada No dobra ! A jakie jest rozwiązanie / nia ? Pisze się o konieczności wymiany wkładu na "prawomyślny" lub montażu jakiegoś filtra. Ja też mam kominek montowany w 2009 roku. Jaki filtr i gdzie trzeba będzie montować ? Czy to będzie wymagało ... przebudowę domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Spojrzenie na problem przez kominki.org Filtr do kominka - sposób na modernizację? https://www.kominki.org/artykul/6170,filtr-do-kominka-sposob-na-modernizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 10.11.2024 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 20 godzin temu, OldDiver napisał: No dobra ! A jakie jest rozwiązanie / nia ? Pisze się o konieczności wymiany wkładu na "prawomyślny" lub montażu jakiegoś filtra. Ja też mam kominek montowany w 2009 roku. Jaki filtr i gdzie trzeba będzie montować ? Czy to będzie wymagało ... przebudowę domu ? Na razie jedynym rozwiązaniem jest wymiana wkładu na prawomyślny. To jest paranoja, ale tak po prostu jest. Tutaj chciałbym zauważyć jedną rzecz - te uchwały uchwalają samorządowcy, których wybraliśmy w wolnych wyborach, czyli, że tak powiem, sami widocznie tego chcemy. Robią to widocznie z woli ludu, bo przecież do uchwał antysmogowych ich nikt z zewnątrz nie zmusza (niby). Coś się jednak dzieje, tzn. istnieją grupki wywrotowców, które nad sposobami ratowania sytuacji myślą. Wiem nawet o jednej, do której sam należę. Można próbować z tymi filtrami. Samorządy o taki smartflow na przykład ostro już pytają IE Łódź (instytucja, która wystawiła na to "certyfikat") i dostają odpowiedź, że nic z tego. W podlinkowanym artykule pana Hawajskiego, podlinkowany jest z kolei artykuł, który jest artykułem REKLAMOWYM, więc proszę brać na to poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.11.2024 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2 godziny temu, Wojtek_796 napisał: Można próbować z tymi filtrami. Którymi konkretnie? Znalazłem same jednorożce - jakieś materiały reklamowe, żadnego do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.11.2024 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 16 godzin temu, Kaizen napisał: Którymi konkretnie? Znalazłem same jednorożce - jakieś materiały reklamowe, żadnego do kupienia. Nie wiem. Uważam to za bezcelowe, jeżeli chodzi o sprawę "papierka" konkretnie. Napisałem tak, bo być może komuś się uda uzyskać pozytywną odpowiedź w swoim urzędzie - chociaż tu, przyznaję, nie wiem nawet czy jest taka w ogóle procedura przewidziana w tych uchwałach. Chodzi o to, że deklaracja spełnienia wymogów ekoprojektu ma być oparta na badaniach ogrzewacza (wkładu, piecyka etc.). Jeżeli stworzymy jakieś urządzenie, które dołożone do jakiegoś niecertyfikowanego wkładu "X" spowoduje, że ten będzie spełniał normy, to jedyną drogą udowodnienia tego jest przebadanie w uprawnionym instytucie tego wkładu "X" z tym urządzaniem. Jeżeli będziemy chcieli to załatwić dla wkładu "Y", to trzeba będzie przebadać wkład "Y". Badanie nie będzie ważne dla wkładu "Z". Jeżeli stworzymy coś, co będzie działało z każdym kominkiem, to będziemy musieli to udowodnić, czyli przebadać z każdym. Oczywiście nie uważam tego za wykonalne, a już na pewno nie za opłacalne. Jeszcze, żeby było zabawniej, od 1.11.2025. wchodzi nowa norma badawcza (PN 16510 w miejsce 13229), tak, że trzeba będzie, kupując nowy "ogrzewacz", jeszcze po tym dniu uważać czy certyfikat jest wystawiony prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 11.11.2024 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) W dniu 7.11.2024 o 11:53, robbas napisał: Jak się mogę przekonać czy kominek spełnia dzisiejsze normy? Miałem nie pisać w tym wątku , ale niech będzie : rozpal w kominku , weź sobie dobre wino ( póki jeszcze Cie na nie stać) i jakąś książkę do ręki np. https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5107761/zmiany-klimatu-polityka-ideologia-nauka-fakty Europa to ekonomiczny trup , ma najwyższy koszt energii dzięki idiotycznym decyzjom (co to oznacza nie muszę chyba pisąć, ale zasygnalizuje że 2% obecnie światowej energii zużywa AI - więc odpowiedź jest jasna gdzie będzie się pracować nad nowymi technologiami - nie będzie to Europa) , eko-psychopaci zagonią Europejczyków z powrotem do jaskiń (bo będzie ekologicznie) , a Chińczycy będą przyjeżdżać sprzedawać Europejczykom koraliki oraz klej aby eko-teroryści mogli się przyklejać do asfaltu ( Chiny w tydzień wydobywają tyle węgla co Polska w rok) . Myślę że w przeciągu najbliższych 5-10 lat Twój kominek będzie najmniejszym zmartwieniem , na razie bym go nie ruszał bo może ci się przydać szybciej niż myślisz tak jak się przekonali na Ukrainie. Edytowane 11 Listopada przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.11.2024 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Winko mam jeszcze ze swoich wiśni. A kominek mam zamiar używać na razie jak do tej pory. Sąsiadów mam spoko, ale zdziwiłbyś się ile zaczadziałych ideologią nowowiejskich mieszczuchów się ostatnio wyroiło. Sygnaliści rosną jak grzyby po deszczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts