Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliźniak / Szereg

Recommended Posts

Cześć, planuje zakup bliźniaka lub szeregówki (środkowa). 
Na co zwrócić uwagę przy zakupie? 

Martwi mnie niepewność co do akustyki, dużo czytałem, że może być licho.
Sprzedaż jako lokale mieszkalne a nie oddzielne "domy". Księga wieczysta oczywiście.

Takie oto szczegóły dostałem w zapytaniu:

Fundament: 

· Ławy fundamentowe żelbetowe, ściany fundamentowe z bloczków betonowych, z izolacją przeciwwilgociową - styropianem 10 cm, 

Dach: 

· dach dwuspadowy pokryty dachówką betonową, 

· stropodach konstrukcji drewnianej, kryty w częściach płaskich membraną pcv, 

· Izolacja termiczna poddasza z wełny mineralnej grubość 25 cm. 

Ściany i sufity: 

· ściany nośne zewnętrzne pustak gazobeton 24cm, ocieplone styropianem 18 cm , 

· ściany nośne wewnętrzne oddzielające sąsiadujące segmenty pustak gazobeton 18 cm plus dylatacja 1 cm, 

· ściany działowe murowane – pustak gazobeton gr. 8 i 12 cm, 

· na ścianach tynki gipsowe nanoszone maszynowo kat. III, niemalowane, 

· strop monolityczny żelbetowy, sufit tynkowany niemalowany, 

· sufit na poddaszu konstrukcja drewniana, strop monolityczny żelbetowy nad 2 kondygnacją ocieplony wełna mineralna 20 cm 

Schody: 

· żelbetowe, 

Stolarka okienna i drzwiowa: 

· okna PCV, trzyszybowe w kolorze biały wewnątrz, na zewnątrz kolor, 

· okna tarasowe otwierane (brak przesuwnych), 

· parapety zewnętrzne – blacha powlekana , 

· drzwi wejściowe do budynku antywłamaniowe, 

· w garażu brama segmentowa 

Instalacja centralnego ogrzewania i ciepłej wody: 

· piec gazowy 

· grzejniki płytowe, w łazience grzejnik drabinkowy,

Gazobeton gr. 18 cm nie spełnia wymagań akustycznych dla ścian między lokalami mieszkalnymi. Chyba że jest to jakiś specjalny gazobeton akustyczny.

Z opisu można wnioskować że może będą dwie ściany z gazobetonu gr. 18 cm plus pustka (dylatacja) 1 cm, w sumie ściana grubości 37 cm ?

Opis nie jest jednoznaczny bo jest też info:

"Sprzedaż jako lokale mieszkalne a nie oddzielne "domy". "

Domy mają oddzielnie ściany z dylatacja ścina między lokalami mieszkalnymi generalnie nie jest podwójna. Info "dylatacja 1 cm sugeruje podwójną ścianę. Nie ma informacji jaka jest izolacyjność takiej ściany między lokalami mieszkalnymi i z jakiego dokładniej materiału została wykonana.

Co to jest pustak gazobeton 18 cm ??

Może pustak (ile cm?) + dylatacja 1 cm + gazobeton 18 cm ?? :)

Dzięki za odpowiedzi :)
Lokale mieszkalne, ale podobno można w przyszłości wydzielić jako osobne domy (z jednej strony mniejsze szeregi jakieś 2km od tej lokalizacji tak właśnie porobiły, z drugiej jakoś się nie nastawiam).
Deweloper twierdzi, że między mieszkaniami (/domami) jest gazobeton 18cm + 1cm dylatacja (styropian) + kolejny domy (czyli 18cm + 1cm + 18cm = 37cm jeżeli dobrze rozumiem). 
Deweloper też twierdzi, że stropy nie są wspólne. 
Co do kwestii "pustak gazobeton" to takie info dostałem przez telefon i w pdfie którego część przekleiłem tutaj :o 

Dla mnie ważne jest by było ciszej niż w bloku. Obecnie mam parę problemów w mieszkaniu:
a) największy - sąsiada z basem piętro wyżej (wiem, że bas przeniknie wszystko, ale parę mieszkań już za mną i pierwszy raz mam takiego samolubnego sąsiada ...)
b) mały - chore dziecko w mieszkaniu obok które często ma napady i wtedy krzyczy na cały głos. Między miaszkaniami jest cienka ściana więc słyszę jakby to było w pokoju obok ale i tak mniej upierdliwe niż bas. Tym bardziej, że wiem, że nie jest to spiecjalnie ...

Dlatego obawiam się trochę tego gazobetonu, z jednej strony 37cm powinno chyba tłumić dzwięki lepiej niż w bloku ale z drugiej strony, czytałem opinie - ogólnie o szeregówkach - że są głośniejsze niż mieszkania .. hmm..

Do oddania szeregówek jeszcze parę miesięcy, w przyszłym tygodniu chce podjechać zobaczyć jak to wygląda. Na coś szczególnie zwrócić uwagę? Na pewno na scianki pomiędzy domami, ale czy coś jeszcze?
No i czy te 2x18cm(+1cm styropain) mają szanse zapewnić komfort pod względem głośności ? Czy ze względu, że to gazobeton nie pchać się w tego rodzaju zabudowę? 

Z alternatyw : 
mieszkanie deweloperskie w bloku oddalonym o 300m - 72m2 taniej o 60k PLN (róznica na metrażu użytkowym - odliczając schody, garaż ect - 30m2. W cenie miejsce w hali. Parter z ogródkiem 60m2, narożny, sąsiad z jednej strony + góra)
mieszkanie z wtórnego - w środku bloku - 70m2 w tej samej cenie co ten bliżniak (bliżniak deweloperskie więc jeszcze wykończyć) - ale środek bloku więc sąsiadów góra + dół + prawo + lewo 😕 
Bliźniak u tego samego dewelopera - dopłata 60k. Bliżniak większy o 10m2 użytkowego. BLiżniak tak samo jak szereg - lokal mieszkalny. Te same warunki zabudowy - 18 + 1 + 18cm pomiędzy.

15 minut temu, nomundo napisał:

Deweloper też twierdzi, że stropy nie są wspólne. 

Gdyby jakiekolwiek elementy były wspólne, nie byłoby mowy o wydzieleniu osobnych nieruchomości

No i czy te 2x18cm(+1cm styropain) mają szanse zapewnić komfort pod względem głośności ? 

Im cięższy i masywniejszy materiał tym lepiej tłumi decybele a tu lekki gazobeton i to z dziurami.  Dlatego mam wątpliwości czy pustki w materiale nie będą działały jak rezonatory.

Godzinę temu, nomundo napisał:

Czy przy ogladaniu da się zrobić jakiś test który byłby w miarę rzetelny ? Czy deweloperzy maja wymogi okreslenia w decybelach „glosnosc scian”? (Sorki za amatorskie 

Okreslenia)

Póki dom nie zostanie wybudowany ciężko to sprawdzić. Muszą być okna, izolacje. Wówczas w jednym domu ktoś stoi i wrzeszczy lub ma włączoną muzykę a w drugim słucha.

Największy problem pewnie będzie latem - okna będą wszyscy mieli pootwierane i wieczorem będzie w szeregowcu słychać każda rozmowę jaką sąsiedzi będą prowadzili na tarasie lub nawet w domu jesli nie będą szeptać.