nomundo 07.11.2024 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Cześć, planuje zakup bliźniaka lub szeregówki (środkowa). Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Martwi mnie niepewność co do akustyki, dużo czytałem, że może być licho. Sprzedaż jako lokale mieszkalne a nie oddzielne "domy". Księga wieczysta oczywiście. Takie oto szczegóły dostałem w zapytaniu: Fundament: · Ławy fundamentowe żelbetowe, ściany fundamentowe z bloczków betonowych, z izolacją przeciwwilgociową - styropianem 10 cm, Dach: · dach dwuspadowy pokryty dachówką betonową, · stropodach konstrukcji drewnianej, kryty w częściach płaskich membraną pcv, · Izolacja termiczna poddasza z wełny mineralnej grubość 25 cm. Ściany i sufity: · ściany nośne zewnętrzne pustak gazobeton 24cm, ocieplone styropianem 18 cm , · ściany nośne wewnętrzne oddzielające sąsiadujące segmenty pustak gazobeton 18 cm plus dylatacja 1 cm, · ściany działowe murowane – pustak gazobeton gr. 8 i 12 cm, · na ścianach tynki gipsowe nanoszone maszynowo kat. III, niemalowane, · strop monolityczny żelbetowy, sufit tynkowany niemalowany, · sufit na poddaszu konstrukcja drewniana, strop monolityczny żelbetowy nad 2 kondygnacją ocieplony wełna mineralna 20 cm Schody: · żelbetowe, Stolarka okienna i drzwiowa: · okna PCV, trzyszybowe w kolorze biały wewnątrz, na zewnątrz kolor, · okna tarasowe otwierane (brak przesuwnych), · parapety zewnętrzne – blacha powlekana , · drzwi wejściowe do budynku antywłamaniowe, · w garażu brama segmentowa Instalacja centralnego ogrzewania i ciepłej wody: · piec gazowy · grzejniki płytowe, w łazience grzejnik drabinkowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2024 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada pustak gazobeton między domami gwarantuje przenoszenie dźwięków. Materiał lekki, komory powietrzne do rezonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Gazobeton gr. 18 cm nie spełnia wymagań akustycznych dla ścian między lokalami mieszkalnymi. Chyba że jest to jakiś specjalny gazobeton akustyczny. Z opisu można wnioskować że może będą dwie ściany z gazobetonu gr. 18 cm plus pustka (dylatacja) 1 cm, w sumie ściana grubości 37 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 07.11.2024 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Z opisu wynika, że każdy segment ma własną ścianę - od wielu lat jest to wymagane. Przy wspólnej ścianie z gazobetonu 18 cm - gwarancja dźwięków od sąsiada (mieszkam w takim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Opis nie jest jednoznaczny bo jest też info: "Sprzedaż jako lokale mieszkalne a nie oddzielne "domy". " Domy mają oddzielnie ściany z dylatacja ścina między lokalami mieszkalnymi generalnie nie jest podwójna. Info "dylatacja 1 cm sugeruje podwójną ścianę. Nie ma informacji jaka jest izolacyjność takiej ściany między lokalami mieszkalnymi i z jakiego dokładniej materiału została wykonana. Co to jest pustak gazobeton 18 cm ?? Może pustak (ile cm?) + dylatacja 1 cm + gazobeton 18 cm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomundo 08.11.2024 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada Dzięki za odpowiedzi Lokale mieszkalne, ale podobno można w przyszłości wydzielić jako osobne domy (z jednej strony mniejsze szeregi jakieś 2km od tej lokalizacji tak właśnie porobiły, z drugiej jakoś się nie nastawiam). Deweloper twierdzi, że między mieszkaniami (/domami) jest gazobeton 18cm + 1cm dylatacja (styropian) + kolejny domy (czyli 18cm + 1cm + 18cm = 37cm jeżeli dobrze rozumiem). Deweloper też twierdzi, że stropy nie są wspólne. Co do kwestii "pustak gazobeton" to takie info dostałem przez telefon i w pdfie którego część przekleiłem tutaj Dla mnie ważne jest by było ciszej niż w bloku. Obecnie mam parę problemów w mieszkaniu: a) największy - sąsiada z basem piętro wyżej (wiem, że bas przeniknie wszystko, ale parę mieszkań już za mną i pierwszy raz mam takiego samolubnego sąsiada ...) b) mały - chore dziecko w mieszkaniu obok które często ma napady i wtedy krzyczy na cały głos. Między miaszkaniami jest cienka ściana więc słyszę jakby to było w pokoju obok ale i tak mniej upierdliwe niż bas. Tym bardziej, że wiem, że nie jest to spiecjalnie ... Dlatego obawiam się trochę tego gazobetonu, z jednej strony 37cm powinno chyba tłumić dzwięki lepiej niż w bloku ale z drugiej strony, czytałem opinie - ogólnie o szeregówkach - że są głośniejsze niż mieszkania .. hmm.. Do oddania szeregówek jeszcze parę miesięcy, w przyszłym tygodniu chce podjechać zobaczyć jak to wygląda. Na coś szczególnie zwrócić uwagę? Na pewno na scianki pomiędzy domami, ale czy coś jeszcze? No i czy te 2x18cm(+1cm styropain) mają szanse zapewnić komfort pod względem głośności ? Czy ze względu, że to gazobeton nie pchać się w tego rodzaju zabudowę? Z alternatyw : mieszkanie deweloperskie w bloku oddalonym o 300m - 72m2 taniej o 60k PLN (róznica na metrażu użytkowym - odliczając schody, garaż ect - 30m2. W cenie miejsce w hali. Parter z ogródkiem 60m2, narożny, sąsiad z jednej strony + góra) mieszkanie z wtórnego - w środku bloku - 70m2 w tej samej cenie co ten bliżniak (bliżniak deweloperskie więc jeszcze wykończyć) - ale środek bloku więc sąsiadów góra + dół + prawo + lewo 😕 Bliźniak u tego samego dewelopera - dopłata 60k. Bliżniak większy o 10m2 użytkowego. BLiżniak tak samo jak szereg - lokal mieszkalny. Te same warunki zabudowy - 18 + 1 + 18cm pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2024 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 15 minut temu, nomundo napisał: Deweloper też twierdzi, że stropy nie są wspólne. Gdyby jakiekolwiek elementy były wspólne, nie byłoby mowy o wydzieleniu osobnych nieruchomości No i czy te 2x18cm(+1cm styropain) mają szanse zapewnić komfort pod względem głośności ? Im cięższy i masywniejszy materiał tym lepiej tłumi decybele a tu lekki gazobeton i to z dziurami. Dlatego mam wątpliwości czy pustki w materiale nie będą działały jak rezonatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomundo 08.11.2024 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 1 godzinę temu, Elfir napisał: Czy przy ogladaniu da się zrobić jakiś test który byłby w miarę rzetelny ? Czy deweloperzy maja wymogi okreslenia w decybelach „glosnosc scian”? (Sorki za amatorskie Okreslenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2024 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada Godzinę temu, nomundo napisał: Czy przy ogladaniu da się zrobić jakiś test który byłby w miarę rzetelny ? Czy deweloperzy maja wymogi okreslenia w decybelach „glosnosc scian”? (Sorki za amatorskie Okreslenia) Póki dom nie zostanie wybudowany ciężko to sprawdzić. Muszą być okna, izolacje. Wówczas w jednym domu ktoś stoi i wrzeszczy lub ma włączoną muzykę a w drugim słucha. Największy problem pewnie będzie latem - okna będą wszyscy mieli pootwierane i wieczorem będzie w szeregowcu słychać każda rozmowę jaką sąsiedzi będą prowadzili na tarasie lub nawet w domu jesli nie będą szeptać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts