Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uginające się panele

Recommended Posts

Tak. Panele są ściągnięte.

PS.

Myślę poważnie zainwestować trochę więcej złotówek i kupić renomowany podkład Arbiton kwarcowy

https://allegro.pl/oferta/arbiton-multiprotec-1000-podklad-panele-na-ogrzewanie-podlogowe-7807088962

Ma znikomy opór cieplny, ten co miałem kupiony poprzednio ma opór taki sam jak same panele 0,07 m2K/W co z panelami daje 0,14 m2K/W, więc obawiam się, że w perspektywie czasu, może to wpływać istotnie na koszty sezonowe zużycia gazu. Czytałem fora, gdzie ktoś pisał, że pomiędzy pomieszczeniem z płytkami, a panelami z kiepskim podkładem piankowym jest odczuwalna różnica w temep. powietrza

Kwarcowe maty mają 0,006 m2K/W więc są pomijalne wręcz. 

Edytowane przez Tomek0801

1 godzinę temu, Tomek0801 napisał:

Czytałem fora, gdzie ktoś pisał, że pomiędzy pomieszczeniem z płytkami, a panelami z kiepskim podkładem piankowym jest odczuwalna różnica w temep. powietrza

Zawsze będzie odczuwalna inna bo płytki lepiej przewodzą ciepło niż panele ale to jest raczej na początku gdy odpalisz ogrzewanie, potem to się wszystko w miarę wyrównuje.

No, ten podkład to za 8 m2 prawie 170 zł to biorąc pod uwagę ile m2 posiadasz to trochę zaszalejesz:p

Tutaj masz podkład tańszy z oporem 0,03 za 110 zł i 10 m2.

1 godzinę temu, henrykow napisał:

Zawsze będzie odczuwalna inna bo płytki lepiej przewodzą ciepło niż panele ale to jest raczej na początku gdy odpalisz ogrzewanie, potem to się wszystko w miarę wyrównuje.

No, ten podkład to za 8 m2 prawie 170 zł to biorąc pod uwagę ile m2 posiadasz to trochę zaszalejesz:p

Tutaj masz podkład tańszy z oporem 0,03 za 110 zł i 10 m2.

Dzięki @henrykow 

Zastanawiam się tylko nad tym, czy podkład 1,5 mm będzie dobrym wyborem. Kwestia jest tego typu, że jakieś nierówności posadzki są, czy one były przed feralnym położeniem podłóg przed wygrzaniem, czy nie to już pomijalna sprawa ale:

1/ dopuszczalne są odchylenia do 5 mm i deweloper nie musi ich uwzględniać;

2/ mam co najmniej 4 miejsca gdzie trzeba zeszlifować posadzkę bo jest odchylenie nieakceptowalne 1-2 cm.

Zachodzę teraz trochę w głowę, czy nie szukać podkładu 3 mm kwarcowego, żeby maksymalnie zniwelować ewentualne nierówności.

Szkoda trochę przepłacać, ale ewentualna dopłata 1000 -1500 zł w kontekście szerszym i patrząc przyszłościowo, może mieć sens. 

W dniu 15.11.2024 o 14:10, Tomek0801 napisał:

Co z tego, że oddali Ci kasę, jaką masz oddać do banku, nic, zostają tylko zszargane nerwy, straty bo uboczne koszty itp. i brak lokalu, a znaleźć coś sensownego to jest katorga. 

Rozwiązaniem jest znaczący zadatek. A deweloperowi nie tak łatwo rozwiązać umowę.

15 godzin temu, Tomek0801 napisał:

pomiarach CM posadzki (elektronicznie bez robienia dziury karbidowo) urządzeniem trotec T3000,

Bez robienia dziury to nie wiesz, jaka wilgotność jest głębiej. Z miesiąc czy dwa po wyłączeniu grzania jako tako wilgotność się uśredni - ale w czasie wygrzewania jest znacznie wyższa głębiej, niż na powierzchni.

Jak wylewka się pofalowała a nie popękała przy wygrzewaniu, to jest jakaś dziwna... Jest zdylatowana od ścian?

Temperatury i czasy rób wg wybranej procedury i spisz protokół (np. ten Barlinek, co wrzucałem).

47 minut temu, Kaizen napisał:

Bez robienia dziury to nie wiesz, jaka wilgotność jest głębiej. Z miesiąc czy dwa po wyłączeniu grzania jako tako wilgotność się uśredni - ale w czasie wygrzewania jest znacznie wyższa głębiej, niż na powierzchni.

Jak wylewka się pofalowała a nie popękała przy wygrzewaniu, to jest jakaś dziwna... Jest zdylatowana od ścian?

Temperatury i czasy rób wg wybranej procedury i spisz protokół (np. ten Barlinek, co wrzucałem).

Tak, wylewka ma dylatacje od ścian, ma też szczeliny dylatacyjne, pomiędzy pomieszczeniami, widać, że pracuje bo niektóre szczeliny się powiększyły a inne wręcz zacisnęły, że ledwie widać ich miejsce.

Jeżeli te wybrzuszenia nie są efektem zamknięcia wilgotnej podłogi, to alternatywa jaką widzę jedyna, że specjalista od odbiorów zrobił fuszerę na odbiorze i nie znalazł tego.

Co do pęknięć, to może są z 2 kreski ale w innych miejscach, niż spiętrzenie/wybrzuszenie, czytałem, że takie pęknięcia są normalne i nieuniknione. Na pewno się spękała posadzka w miejscu spiętrzenia, przynajmniej na chwilę obecną

Ps.

Pytanie, jak się robi pomiar równości posadzki łatą 2 metry i mam spiętrzenie, to należy łatę ustawić na środku górki i sprawdzać odchyłkę na końcach łaty?  Wiem, że nie jest poprawne przyłożenie jednego końca łaty do szczytu spiętrzenia i pomiar na drugim końcu bo jest jakoś 2x większy.

Edytowane przez Tomek0801