Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odległość pomiędzy budynkami

Recommended Posts

Dzień dobry
Proszę o pomoc, wskazówki.
Mam warunki zabudowy z których jasno wynika, że nieprzekraczalna linia zabudowy to 2m od granicy działki. Po drugiej stronie granicy działki jest asfaltowa droga o szerokości ok 3,5m i dalej jest następna działka na której w ścisłej granicy stoi stary, murowany dom. Jeżeli wybuduje swój dom zgodnie z WZ, tj. 2m od granicy działki to odległość mojego domu od domu sąsiada po drugiej stronie ulicy będzie ok 6m. 
Znajomy zwrócił mi uwagę, że to co jest w WZ nie ma większego znaczenia bo zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi odległość między budynkami musi być minimum 8m. Jak to się ma do WZ, co ma wyższy priorytet? Dlaczego WZ nie uwzględniają tych przepisów? Czy istnieje możliwość wybudowania się zgodnie z WZ? 

image.png.aa52c48b5108acc25bf4b3afd25bff0d.png

No właśnie WZ wskazuje, że dom mogę postawić minimalnie 2m od granicy działki, czyli 2m od drogi. Natomiast po drugiej stronie drogi na kolejnej działce stoi dom, który jest w bezpośredniej granicy działki (nie jest oddalony od drogi o 2m, stoi jakies 10-15cm od drogi...). 

Szerokość drogi to 3,3m.
Ja zgodnie z WZ minimalnie musze oddalić się o 2m od drogi.
Czyli od sąsiada domu dzieli mnie 3,3+2 = 5,2m. Problem jest taki, ze przepisy przeciwpozarowe mówią o minimalnej odległości 8m pomiędzy budynkami co oznacza, ze nie mogę postawić budynku 2m od granicy działki (zgodnie z WZ) tylko 5m od granicy. Komplikuje mi to, ze mocno projekt bo moja działka jest wąska i maksymalna szerokość mojego domu przy 5m budowie od granicy to ledwo 7,5m... Co zrobić aby budować zgodnie z WZ, abym mogl postawic dom 2m od granicy działki..?

1 godzinę temu, bar007 napisał:

Co zrobić aby budować zgodnie z WZ, abym mogl postawic dom 2m od granicy działki..?

Ktoś zakwestionował te 2 m od granicy znaczy się od drogi? Jeżeli WZ zostały tak wydane to  tak buduj. Być może ten dom który już stoi nie jest w ewidencji czyli jakaś samowola.

W dniu 9.11.2024 o 09:55, bar007 napisał:

Znajomy zwrócił mi uwagę, że to co jest w WZ nie ma większego znaczenia bo zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi odległość między budynkami musi być minimum 8m.  

To jak powstają szeregowce, bliźniaki i pierzeje w miastach?
Masz WZ które daje ci 6 m od sąsiada, ale nie zwalnia cię to od zbudowania ściany oddzielenia p.poż., która jest wymagana przepisami p.poż.

W dniu 10.11.2024 o 13:33, henrykow napisał:

Ktoś zakwestionował te 2 m od granicy znaczy się od drogi? Jeżeli WZ zostały tak wydane to  tak buduj. Być może ten dom który już stoi nie jest w ewidencji czyli jakaś samowola.

Jeszcze nie, ale architekt zwrócił na to uwagę - że to co jest WZ to jedno ale jest jeszcze rozporządzenie ministra w sprawie warunków technicznych, ustawa o drogach publicznych i inne przepisy do których projekt musi być dostosowany.

Dla mnie to nieporozumienie, że na dokumencie mam jednoznacznie napisane: "ustalam warunki i szczegółowe zasady zagospodarowania terenu oraz jego zabudowy (...)" a kilka stron później mam napisane "szczegółowe usytuowanie inwestycji rozstrzygnięte zostanie na etapie pozwolenia na budowę w oparciu o przepisy rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". To pokiego grzyba WZ, które nie są sporządzone w oparciu o takie rozporządzenie... 
Czy od takiego rozporządzenia można zrobić wyjątek/odwołać się?

6 minut temu, bar007 napisał:

Jeszcze nie, ale architekt zwrócił na to uwagę - że to co jest WZ to jedno ale jest jeszcze rozporządzenie ministra w sprawie warunków technicznych, ustawa o drogach publicznych i inne przepisy do których projekt musi być dostosowany.

Nieraz bywa z racji trudnej działki gmina może zastosować odstępstwa, być może  w Twoim przypadku takie odstępstwo gmina zastosowała.

Poczytaj w WZ czy jest jakaś wzmianka dotycząca obostrzeń domu, to na co zwróciła uwagę Elfir.

Edytowane przez henrykow

2 godziny temu, bar007 napisał:

Ta 3 m droga jest drogą publiczną a nie prywatną?

WT par 12 pkt 10:
10. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1–9, nie jest wymagane w przypadku, gdy sąsiednia działka jest działką drogową

Podejrzewam, że gmina dopuszcza budowę domów w krawędzi drogi, ale obecnie droga pieszo-jezdna musi mieć min 5 m szerokości, więc każą się tobie odsunąć z budową, aby droga spełniała wymagania - i wówczas ty, jak sąsiad, de facto masz dom przy krawędzi drogi. Natomiast może być tak, że wg. przepisów p.poż, WT, ta ściana musi być ślepa, bez okien i drzwi. Bo WT dopuszcza przecież budowę w granicy.

Nie jest to droga publiczna, jest określana mianem drogi "wewnętrznej". W warunkach zabudowy mam napisane, że władającym tej drogi jest Prezydent m. st. Warszawy a droga nie spełnia warunków technicznych wymaganych rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych. Dzisiaj dowiedziałem, że ogólnie właściciel tej działki (na której jest droga) jest nieustalony. Więc rozumiem to tak, że jest działka, właściciela nie ma więc miasto zrobiło drogę, która jest wyasfaltowana, oświetlona ledami, a w drodze są media.. ale formalnie droga to to nie jest.. ciekawe co jak właściciel się znajdzie. 

Dzisiaj dowiedziałem się, że mogę złożyć wniosek o odstępstwo ale liczba dokumentów które trzeba złożyć i czas rozpatrzenia jest taki, że muszę to przetrawić.