Krzysztofkzkj 09.11.2024 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Witajcie, proszę o poradę. Wybudowałem szczyty (skośne 30') jednak jak się okazało pomyliłem się z wymiarami i trzeba dołożyć parę centymetrów (od 2 do 5 cm) wyżej. I teraz pytanie czy bedzie dużym błędem domurowanie jdenej warstwy (suporeksu 6 cm wzdłuż), czy jednak szalować i wylać beton? Długość ściany to 7,64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JDMK 09.11.2024 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Lej beton, tylko dokładnie sprawdź wymiar docelowy, bo stwierdzenie 2 do 6 cm to spora różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.11.2024 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 3 godziny temu, Krzysztofkzkj napisał: Witajcie, proszę o poradę. Wybudowałem szczyty (skośne 30') jednak jak się okazało pomyliłem się z wymiarami i trzeba dołożyć parę centymetrów (od 2 do 5 cm) wyżej. I teraz pytanie czy bedzie dużym błędem domurowanie jdenej warstwy (suporeksu 6 cm wzdłuż), czy jednak szalować i wylać beton? Długość ściany to 7,64 Końcówkę szczytów domurowuje się po położeniu więźby i teraz to się wstrzymaj aż nie położą więźby wtedy zobaczysz ile i gdzie brakuje. Jak będziesz domurowywał brakujące centymetry to zastosuj styropian zaciągnij go klejem, najprostszy i najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.11.2024 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Końcówke szczytów obecnnie się ociepla wiec weź to pod uwagę. Konstrukcyjnie Jeden rdzeń tak sobie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Wieńca tam nie będzie? Dlaczego jeszcze nie ma żelbetowego trzpienia w środku ściany szczytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.11.2024 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada (edytowane) Oprócz trzpienia w środku, są pozostawione miejsca wraz z wypuszczonymi zrrojeniami na dwa małe trzpienie z boku przy samej murłacie. Mi to wygląda jakby miał być jednak wieniec na ścianie szczytowej. Poza tym jest już wieniec bez stropu więc prawdopodobnie będą wiązary. Z daleka niw widać wysokości. Co jest w projekcie. Zamieść rzut i opisz szczegóły. Jeśli to faktycznie 5-6 cm to na tak ładnie docięte kąty domurować suporeks o grubości 5 cm. Zaszalować i lać wszystko razem, wieniec i trzpienie. Edytowane 9 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.11.2024 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 3 godziny temu, d7d napisał: Wieńca tam nie będzie? Dlaczego jeszcze nie ma żelbetowego trzpienia w środku ściany szczytowej? O jakim wieńcu myślisz? bo stropowy jest a czy szczytowy ma być to chyba nie skoro autor pisze że brakuje mu kilku centymetrów, gdyby był wieniec szczytowy to nie martwiłby się o to, tak mi się wydaje. Co mnie zaciekawiło to nie rozumiem dlaczego wystaje zbrojenie obok miejsca w którym ma być murłata ( tam widać domurowany pustak) po obu stronach. Być może dach będzie z więźby prefabrykowanej bo nie ma stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Pisałem o wieńcu wzdłuż skosów ściany szczytowej. To, że musi (powinien być) wieniec wynika z tych trzpieni - środkowego w kalenicy i tych dwóch małych na skraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.11.2024 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 16 minut temu, d7d napisał: Pisałem o wieńcu wzdłuż skosów ściany szczytowej. To, że musi (powinien być) wieniec wynika z tych trzpieni - środkowego w kalenicy i tych dwóch małych na skraju. Więc po jakiego autor martwi się o te kilka centymetrów nierówności? Skoro będzie lał beton to wyrówna ale i tak uważam że powinien to robić po ułożeniu więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.11.2024 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Może Autor nie wie (nie doczytał w dokumentacji projektowej) o wieńcu na ścianach szczytowych lub w projekcie wieniec się nie pojawił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofkzkj 11.11.2024 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie jestem trochę amatorem. W projekcie był wieniec to prawda. Dlatego z wieńca po bokach są wystawione pręty do dalszych prac.... ALE wszyscy (dwóch/dwie różne budowy) pracujących obok murarzy mówili, że przy koncie 30' jak i długości ściany 7,64 i do tego trzpiń betonowy po srodku to juz by wieńca szczytowego nie robili - niepotrzebna zabawa. I dlatego wieńca szczytowego nie bedzie. Problem pojawił się ponieważ faktycznie zmienił się wymiar ściany bocznej. Nie wiem czy za pierwszym razem źle zmierzyłem czy co i do produkcji WIĄZARÓW był podany wymiar ściany 7,66 a faktycznie jest 7,64 przez co zmienia się wysokość ściany szczytowej + jakies moje błedy jako laika i wyszło że albo trzeba domurować te 2-4 cm lub zaszalować i wylać beton. Na ściany szczytowe będą położone część wiazarów wystających poza budynek, dlatego te szczyty moja być "idealne" tak mówi producent wiązarów. Jednak mam taki pomysł skoro brakuje tylko 2-4 cm to poczekać na montaz wiązarów i podczas ich montażu przykręcić osb do ściany, aby mieli na czym położyć te wystające cześci a mnie zostanie tylko przykręcić osb z drugiej strony i szalunek pod odpowiednim skosem sam mi wyjdzie. i dopiero wtedy zalać betonem tą różnicę. mam nadzieje że w miarę zrozumiale to opisałem. tak więc są trzy opcje: a) teraz domurować bloczek 6cm (niestety wzdłuż, wiem że tak się nie robi, ale to tylko 4 cm) wyznaczyć skosy i przyciąć na odpiwedni wymiar, b) zaszalować i wylać beton (ciężko na wyskokosci szalować z jednym zestawem rusztowania "warszawskiego" na wysokości 5 m. c) poczekać na położenie wiązarów, dostawić/przykręcić płytę osb (dokręcić do ściany jak szalunek) dopasowany do kątów wiązarów i dopiero wtedy wylać beton na wyrównanie. Wg Was jakei rozwiązanie było by najbardziej optymalne pod kątem włożonej pracy i efektu końcowego. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofkzkj 11.11.2024 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie jestem trochę amatorem. W projekcie był wieniec to prawda. Dlatego z wieńca po bokach są wystawione pręty do dalszych prac.... ALE wszyscy (dwóch/dwie różne budowy) pracujących obok murarzy mówili, że przy koncie 30' jak i długości ściany 7,64 i do tego trzpiń betonowy po srodku to juz by wieńca szczytowego nie robili - niepotrzebna zabawa. I dlatego wieńca szczytowego nie bedzie. Problem pojawił się ponieważ faktycznie zmienił się wymiar ściany bocznej. Nie wiem czy za pierwszym razem źle zmierzyłem czy co i do produkcji WIĄZARÓW był podany wymiar ściany 7,66 a faktycznie jest 7,64 przez co zmienia się wysokość ściany szczytowej + jakies moje błedy jako laika i wyszło że albo trzeba domurować te 2-4 cm lub zaszalować i wylać beton. Na ściany szczytowe będą położone część wiazarów wystających poza budynek, dlatego te szczyty moja być "idealne" tak mówi producent wiązarów. Jednak mam taki pomysł skoro brakuje tylko 2-4 cm to poczekać na montaz wiązarów i podczas ich montażu przykręcić osb do ściany, aby mieli na czym położyć te wystające cześci a mnie zostanie tylko przykręcić osb z drugiej strony i szalunek pod odpowiednim skosem sam mi wyjdzie. i dopiero wtedy zalać betonem tą różnicę. mam nadzieje że w miarę zrozumiale to opisałem. tak więc są trzy opcje: a) teraz domurować bloczek 6cm (niestety wzdłuż, wiem że tak się nie robi, ale to tylko 4 cm) wyznaczyć skosy i przyciąć na odpiwedni wymiar, b) zaszalować i wylać beton (ciężko na wyskokosci szalować z jednym zestawem rusztowania "warszawskiego" na wysokości 5 m. c) poczekać na położenie wiązarów, dostawić/przykręcić płytę osb (dokręcić do ściany jak szalunek) dopasowany do kątów wiązarów i dopiero wtedy wylać beton na wyrównanie. Wg Was jakei rozwiązanie było by najbardziej optymalne pod kątem włożonej pracy i efektu końcowego. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Od takich zmian i pytań jest kierownik budowy , projektant a nie ekipa budowlana, murarze i sąsiedzi którzy nie wezmą odpowiedzialności za zaistniałe z czasem spękania i inne wady. Owszem,,,,, ściana wysoka aż taka nie jest 9 bloczków na cienkiej zaprawie bez otworów okiennych i drzwiowych. Gdyby te dwa boczne rdzenie były bliżej środka to bez zastanowienia bym go nie robił ale dla więźby prefabrykowanej bez płatwii, kalenicy które spinają obie ściany jednak go wylewaj. Dla lepszego efektu przy dokładności jaką dotychczas prezentujesz poczekaj na zamontowanie wiązarów. Jeśli więźba wystaje poza ścianę szczytową na murłacie to ten ostatni element utrudni trochę prace ale wyznaczy idealnie poziom Edytowane 11 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofkzkj 11.11.2024 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Tak jak napisałem część wiązara ma leżeć na ścianie szczytowej. nie wiem czy będą ja przymocowywać do szczytu czy tylko do wiązara wewnętrznego. dlatego wg mnie najprostszym rozwiązaniem było by przy etapie montazu wiązarów przykręcić osb od boku wewnątrz ściany , doszalować od zewnątrz i zalać betonem. Czy dobrze myslę? Edytowane 11 Listopada przez Krzysztofkzkj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Dobrze myślisz. Zaszaluj bez murowania dodatkowych 5-6 cm kładź zbrojenie i zalewaj. Pamiętaj o gęściejszej mieszance aby Ci to wszystko nie zjechało. Edytowane 11 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Godzinę temu, Krzysztofkzkj napisał: Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie jestem trochę amatorem. W projekcie był wieniec to prawda. Dlatego z wieńca po bokach są wystawione pręty do dalszych prac.... ALE wszyscy (dwóch/dwie różne budowy) pracujących obok murarzy mówili, że przy koncie 30' jak i długości ściany 7,64 i do tego trzpiń betonowy po srodku to juz by wieńca szczytowego nie robili - niepotrzebna zabawa. I dlatego wieńca szczytowego nie bedzie. Budujesz dom i świadomie nie wykonujesz elementów konstrukcyjnych do "wszyscy" murarze mówili że przy kącie ... bo to "niepotrzebna zabawa". Oni są mądrzejsi od projektanta, mają uprawnienia i ponoszą odpowiedzialność "jak by co" za swoje porady ... Dlaczego tych murarzy nie zapytasz co dalej robić? Dlaczego nie zapytasz swojego Kierownika Budowy? To on musi się podpisać po oświadczeniem o zgodności wykonania budynku z projektem budowlanym. Wiązar nie będzie leżał na ścianie szczytowej a ściana szczytowa będzie się trzymać łat a łaty wewnętrznego wiązara. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofkzkj 11.11.2024 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 35 minut temu, Mareks77 napisał: Dobrze myślisz. Zaszaluj bez murowania dodatkowych 5-6 cm kładź zbrojenie i zalewaj. Pamiętaj o gęściejszej mieszance aby Ci to wszystko nie zjechało. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 3 godziny temu, Krzysztofkzkj napisał: dlatego wg mnie najprostszym rozwiązaniem było by przy etapie montazu wiązarów przykręcić osb od boku wewnątrz ściany , doszalować od zewnątrz i zalać betonem. Czy dobrze myslę? Nie, nie myślisz dobrze. Tak jak podajesz różnica wynosi 2-4 cm a nawet w porywach niech będzie 6 cm to nie będzie żaden wieniec tylko atrapa. Jeżeli chcesz najprościej to zrobić to po ułożeniu wiązarów doklej brakujące centymetry styropianem o ten ala wieniec grubości 2-4 cm to żaden wieniec, szkoda czasu i pieniędzy na zbrojenie, na beton i na szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 3 godziny temu, henrykow napisał: Nie, nie myślisz dobrze. Tak jak podajesz różnica wynosi 2-4 cm a nawet w porywach niech będzie 6 cm to nie będzie żaden wieniec tylko atrapa. Jeżeli chcesz najprościej to zrobić to po ułożeniu wiązarów doklej brakujące centymetry styropianem o ten ala wieniec grubości 2-4 cm to żaden wieniec, szkoda czasu i pieniędzy na zbrojenie, na beton i na szalunek. Heniu@,,,, zanim cokolwiek napiszesz to może czytaj wszystkie wpisy od początku ze zrozumieniem. Autor ma normalny wieniec a nie taki 5 - 6cm tylko nie wymurował ściany do odpowiedniej wysokości w związku z czym wieniec będzie grubszy o owe 5-6 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 57 minut temu, Mareks77 napisał: Heniu@,,,, zanim cokolwiek napiszesz to może czytaj wszystkie wpisy od początku ze zrozumieniem. Autor ma normalny wieniec a nie taki 5 - 6cm tylko nie wymurował ściany do odpowiedniej wysokości w związku z czym wieniec będzie grubszy o owe 5-6 cm Marku, czytałem ze zrozumieniem to co autor pisał i doczytałem że wymurował szczyty na wymiar bo zdecydował że wieńca nie będzie robił a różnicą do wymiaru/skosu jest 2-4 cm, bynajmniej ja go tak zrozumiałem bo gdyby miał robić wieniec to te 2-4 cm by mu w niczym nie przeszkadzały. 8 godzin temu, Krzysztofkzkj napisał: . ALE wszyscy (dwóch/dwie różne budowy) pracujących obok murarzy mówili, że przy koncie 30' jak i długości ściany 7,64 i do tego trzpiń betonowy po srodku to juz by wieńca szczytowego nie robili - niepotrzebna zabawa. I dlatego wieńca szczytowego nie bedzie. ... Nie wiem czy za pierwszym razem źle zmierzyłem czy co i do produkcji WIĄZARÓW był podany wymiar ściany 7,66 a faktycznie jest 7,64 przez co zmienia się wysokość ściany szczytowej + jakies moje błedy jako laika i wyszło że albo trzeba domurować te 2-4 cm lub zaszalować i wylać beton. ... a) teraz domurować bloczek 6cm (niestety wzdłuż, wiem że tak się nie robi, ale to tylko 4 cm) wyznaczyć skosy i przyciąć na odpiwedni wymiar, Skróciłem wypowiedź autora i podkreśliłem na czerwono, może teraz doczytasz o co biega z tymi dwoma - czteroma centymetrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts