Mareks77 12.11.2024 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 10 godzin temu, henrykow napisał: Marku, czytałem ze zrozumieniem to co autor pisał i doczytałem że wymurował szczyty na wymiar bo zdecydował że wieńca nie będzie robił a różnicą do wymiaru/skosu jest 2-4 cm, bynajmniej ja go tak zrozumiałem bo gdyby miał robić wieniec to te 2-4 cm by mu w niczym nie przeszkadzały. Skróciłem wypowiedź autora i podkreśliłem na czerwono, może teraz doczytasz o co biega z tymi dwoma - czteroma centymetrami. Przemyślenia autora wypisywane na forum jako propozycje mnie nie interesują. Ważna jest esencja tej dyskusji. Wieniec ma być tak jak widnieje w projekcie. Samemu to sobie może zmienić coś innego a nie ważniejszy element konstrukcyjny od którego zależy sztywność szczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 6 godzin temu, Mareks77 napisał: Przemyślenia autora wypisywane na forum jako propozycje mnie nie interesują. Ważna jest esencja tej dyskusji. Wieniec ma być tak jak widnieje w projekcie. Samemu to sobie może zmienić coś innego a nie ważniejszy element konstrukcyjny od którego zależy sztywność szczytu. Jakie przemyślenia??!!! Fakty, liczą się tylko fakty a te wymieniłem wcześniej cytując słowa autora. Skoro Ci to nie pasuje i nie masz zamiaru przyznać się do popełnienia gafy to po co ta dyskusja skoro nie umiesz czytać ze zrozumieniem a mi to zarzucasz. Zobaczymy co autor odpisze wtedy może, może dalej podyskutujemy a puki co jest jak jest, wieńca nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 23 minuty temu, henrykow napisał: Jakie przemyślenia??!!! Fakty, liczą się tylko fakty a te wymieniłem wcześniej cytując słowa autora. Skoro Ci to nie pasuje i nie masz zamiaru przyznać się do popełnienia gafy to po co ta dyskusja skoro nie umiesz czytać ze zrozumieniem a mi to zarzucasz. Zobaczymy co autor odpisze wtedy może, może dalej podyskutujemy a puki co jest jak jest, wieńca nie będzie. Cofnij się kolego do pierwszego wpisu autora , przeczytaj popatrz sobie na fotkę że ma 3 rdzenie pod wieniec i nie wypisuj tych farmazonów bo się pogrążasz. Wieniec ma być tak czy inaczej tylko wymurował z suporeksu 5cm za mało i się pyta czy ma domurować czy wylać od razu wyższy wieniec o te 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 15 minut temu, Mareks77 napisał: Cofnij się kolego do pierwszego wpisu autora , przeczytaj popatrz sobie na fotkę że ma 3 rdzenie pod wieniec i nie wypisuj tych farmazonów bo się pogrążasz. Wieniec ma być tak czy inaczej tylko wymurował z suporeksu 5cm za mało i się pyta czy ma domurować czy wylać od razu wyższy wieniec o te 5cm. Acha, Ty tylko umiesz obrazki oglądać. I gdzie w tym pierwszym poście autor pisze o wieńcu?? Co miało być powiedziane już zostało tylko czytać, jeszcze raz czytać ze zrozumieniem. I sam się wygłupiasz nieomylny człowieku. Wieńca nie będzie bo tak stwierdził autor, czy Ty tego słowa nie rozumiesz? a to że miał być to teraz Ty rozkazujesz autorowi że wieniec ma być bo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 6 minut temu, henrykow napisał: Acha, Ty tylko umiesz obrazki oglądać. I gdzie w tym pierwszym poście autor pisze o wieńcu?? Co miało być powiedziane już zostało tylko czytać, jeszcze raz czytać ze zrozumieniem. I sam się wygłupiasz nieomylny człowieku. Wieńca nie będzie bo tak stwierdził autor, czy Ty tego słowa nie rozumiesz? a to że miał być to teraz Ty rozkazujesz autorowi że wieniec ma być bo ... Stwierdzenie że go nie będzie było owszem..... ale kilka postów wcześniej było pytanie czy ma je wylewać bo mu murarze doradzili że teraz się tego nie robi. Nikomu nie rozkazuje. Tak ma w projekcie i sam to stwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada W dniu 11.11.2024 o 11:40, Krzysztofkzkj napisał: Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie jestem trochę amatorem. W projekcie był wieniec to prawda. Dlatego z wieńca po bokach są wystawione pręty do dalszych prac.... ALE wszyscy (dwóch/dwie różne budowy) pracujących obok murarzy mówili, że przy koncie 30' jak i długości ściany 7,64 i do tego trzpiń betonowy po srodku to juz by wieńca szczytowego nie robili - niepotrzebna zabawa. I dlatego wieńca szczytowego nie bedzie. Problem pojawił się ponieważ faktycznie zmienił się wymiar ściany bocznej. Nie wiem czy za pierwszym razem źle zmierzyłem czy co i do produkcji WIĄZARÓW był podany wymiar ściany 7,66 a faktycznie jest 7,64 przez co zmienia się wysokość ściany szczytowej + jakies moje błedy jako laika i wyszło że albo trzeba domurować te 2-4 cm lub zaszalować i wylać beton. Na ściany szczytowe będą położone część wiazarów wystających poza budynek, dlatego te szczyty moja być "idealne" tak mówi producent wiązarów. Jednak mam taki pomysł skoro brakuje tylko 2-4 cm to poczekać na montaz wiązarów i podczas ich montażu przykręcić osb do ściany, aby mieli na czym położyć te wystające cześci a mnie zostanie tylko przykręcić osb z drugiej strony i szalunek pod odpowiednim skosem sam mi wyjdzie. i dopiero wtedy zalać betonem tą różnicę. mam nadzieje że w miarę zrozumiale to opisałem. tak więc są trzy opcje: a) teraz domurować bloczek 6cm (niestety wzdłuż, wiem że tak się nie robi, ale to tylko 4 cm) wyznaczyć skosy i przyciąć na odpiwedni wymiar, b) zaszalować i wylać beton (ciężko na wyskokosci szalować z jednym zestawem rusztowania "warszawskiego" na wysokości 5 m. c) poczekać na położenie wiązarów, dostawić/przykręcić płytę osb (dokręcić do ściany jak szalunek) dopasowany do kątów wiązarów i dopiero wtedy wylać beton na wyrównanie. Wg Was jakei rozwiązanie było by najbardziej optymalne pod kątem włożonej pracy i efektu końcowego. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Dla @ Henia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) W dniu 11.11.2024 o 11:44, Krzysztofkzkj napisał: Na ściany szczytowe będą położone część wiazarów wystających poza budynek, dlatego te szczyty moja być "idealne" tak mówi producent wiązarów. Jednak mam taki pomysł skoro brakuje tylko 2-4 cm to poczekać na montaz wiązarów i podczas ich montażu przykręcić osb do ściany, aby mieli na czym położyć te wystające cześci a mnie zostanie tylko przykręcić osb z drugiej strony i szalunek pod odpowiednim skosem sam mi wyjdzie. i dopiero wtedy zalać betonem tą różnicę. Cytujesz autora ale dalej oglądanie obrazków lepiej Ci wychodzi aniżeli czytanie czarnych literek na białym tle. Zaznaczyłem abyś w końcu dopatrzył o czym autor pisze, czy pisze coś o wieńcu? nie, pisze o różnicy 2-4 cm aby zalać i wyrównać aby zrównały się z wiązarami. Może poczekajmy aż autor się wypowie w tej kwestii, ok. zobaczymy kto miał rację. Edytowane 12 Listopada przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 18 minut temu, henrykow napisał: Cytujesz autora ale dalej oglądanie obrazków lepiej Ci wychodzi aniżeli czytanie czarnych literek na białym tle. Zaznaczyłem abyś w końcu dopatrzył o czym autor pisze, czy pisze coś o wieńcu? nie, pisze o różnicy 2-4 cm aby zalać i wyrównać aby zrównały się z wiązarami. Może poczekajmy aż autor się wypowie w tej kwestii, ok. zobaczymy kto miał rację. Napisz do niego prywatnie niech Ci wyjaśni, 2-4 cm tyczy się długości ściany którą chyba zrobił 7,64 a miała być 7,66 lub coś w tym stylu.. Ja niestety nie biorę się za doradzanie ludziom którzy samodzielnie zmieniają projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.11.2024 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada W projekcie jest wieniec. Brakuje jakieś 2 - 5 cm do ustalonego poziomu. Prawdopodobnie ten ustalony poziom to miała być góra wieńca. Wieńca którego nie ma albo z zapomnienia albo z wcześniejszych porad okolicznych murarzy. Jeżeli @Krzysztofkzkj świadomie nadal nie chce wykonać wieńca to jego wybór. Powinien jednak to uzgodnić ze swoim KB (jeżeli taki występuje na tej budowie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 12.11.2024 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Jestem pod wrażeniem ludzi, którzy nie znają się na budownictwie, niechlujnie i bez staranności wykonali robotę, pogadali sobie z przypadkowymi budowlańcami z sąsiednich budów, dokonali samowolnych zmian fundamentalnych elementów konstrukcyjnych zastosowanych w projekcie i pytają o to na forum kolejnych przypadkowych ludzi... Trudno mi uwierzyć, że to nie jest prowokacja i że można by tak nieodpowiedzialnym. A nieodpowiedzialnym to eufemizm "braku rozsądku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 54 minuty temu, Mareks77 napisał: Ja niestety nie biorę się za doradzanie ludziom którzy samodzielnie zmieniają projekt. Czyżby? A to kto pisa/doradzał? W dniu 9.11.2024 o 18:16, Mareks77 napisał: Oprócz trzpienia w środku, są pozostawione miejsca wraz z wypuszczonymi zrrojeniami na dwa małe trzpienie z boku przy samej murłacie. Mi to wygląda jakby miał być jednak wieniec na ścianie szczytowej. Poza tym jest już wieniec bez stropu więc prawdopodobnie będą wiązary. Z daleka niw widać wysokości. Co jest w projekcie. Zamieść rzut i opisz szczegóły. Jeśli to faktycznie 5-6 cm to na tak ładnie docięte kąty domurować suporeks o grubości 5 cm. Zaszalować i lać wszystko razem, wieniec i trzpienie. W dniu 11.11.2024 o 12:25, Mareks77 napisał: Od takich zmian i pytań jest kierownik budowy , projektant a nie ekipa budowlana, murarze i sąsiedzi którzy nie wezmą odpowiedzialności za zaistniałe z czasem spękania i inne wady. Owszem,,,,, ściana wysoka aż taka nie jest 9 bloczków na cienkiej zaprawie bez otworów okiennych i drzwiowych. Gdyby te dwa boczne rdzenie były bliżej środka to bez zastanowienia bym go nie robił ale dla więźby prefabrykowanej bez płatwii, kalenicy które spinają obie ściany jednak go wylewaj. Dla lepszego efektu przy dokładności jaką dotychczas prezentujesz poczekaj na zamontowanie wiązarów. Jeśli więźba wystaje poza ścianę szczytową na murłacie to ten ostatni element utrudni trochę prace ale wyznaczy idealnie poziom W dniu 11.11.2024 o 12:42, Mareks77 napisał: Dobrze myślisz. Zaszaluj bez murowania dodatkowych 5-6 cm kładź zbrojenie i zalewaj. Pamiętaj o gęściejszej mieszance aby Ci to wszystko nie zjechało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) 19 minut temu, henrykow napisał: Czyżby? A to kto pisa/doradzał? Bot lub sztuczna inteligencja z myślą że mu brakuje 5-6 cm oprócz wieńca. Ale przynajmniej pisałem z sensem nie doradzałem aby zamiast wieńca przykleił tam styropian tak jak co poniektórzy widzący trzpienie nie skojarzyli że to bez sensu. Cała ściana szczytowa będzie się trzymała na jednym trzpieniu doklejonym do wieńca i 4 drutach zbrojenia bo te boczne małe igiełki wysokości 2 bloczków tu nic nie pomogą Jeśli autor jeszcze analizuje te wpisy na fm i brak wieńca to prawda to zamiast murować te 5 cm ścinał bym w pośpiechu 15-20 cm robiąc tak jak jest w projekcie zanim KB wpadnie na pomysł wizytacji.. Edytowane 12 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 44 minuty temu, Mareks77 napisał: Ale przynajmniej pisałem z sensem nie doradzałem To jak doradzałeś czy nie?? I jakbyś poczytał a nie oglądał fotki szczególnie dyskusje jaką prowadziłem z @d7d na temat tej ściany szczytowej to byś doczytał co i dlaczego doradzałem tak i nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) Jak już cytujesz to nie wyrwane z kontekstu: nie doradzałem aby zamiast wieńca przykleił tam styropian tak jak co poniektórzy widzący trzpienie nie skojarzyli że to bez sensu. W dniu 11.11.2024 o 16:23, henrykow napisał: Jeżeli chcesz najprościej to zrobić to po ułożeniu wiązarów doklej brakujące centymetry styropianem .............................. szkoda czasu i pieniędzy na zbrojenie, na beton i na szalunek. Głupota nie wymaga dodatkowego komentarza. Edytowane 12 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Godzinę temu, Mareks77 napisał: Jak już cytujesz to nie wyrwane z kontekstu: nie doradzałem aby zamiast wieńca przykleił tam styropian tak jak co poniektórzy widzący trzpienie nie skojarzyli że to bez sensu. Głupota nie wymaga dodatkowego komentarza. Kolego ty nie masz co robić? A po drugie już pisałem jak nie umiesz czytać a raczej nie rozumiesz co się pisze i w jakim kontekście to nie rób z siebie błazna bo styropian na skosach daje się to normalna rzecz, powszechna praktyka i pisałem o tym rozwiązaniu bo autor nie robi wieńca, rozumiesz to NIE ROBI WIEŃCA!!!!! O wystającym zbrojeniu już pisałem wiele wcześniej zanim zabrałeś głos w dyskusji więc zacznij raz jeszcze lekturę tego tematu od początku i przestań trzepać pianę bo wyjdą zaraz bezy. Głupotą to ty tu walisz radząc robić wieniec grubości 4 cm, jarzysz? I sam po chamsku cytujesz wycinając (wykropkowując) fragment mojej wypowiedzi i uważasz że to jest ok? Wiesz kto tak robi? Manipulant. A tak ogólnie to po co ta spina skoro nie doradzasz tym którzy sami zmieniają projekt? Nabijasz sobie licznik czy liczysz na Cytat Jeśli pomogłem kliknij......to nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts