mnew 11.11.2024 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Cześć Wszystkim Obecnie jestem na etapie SSZ i przyszedł czas na hydraulikę i wybór ogrzewania (obecnie realizacja pionów przez tynkami). Moja działka nie ma możliwości przyłącza gazu do sieci, zatem: 1. zakładałem zakup butli (2700) i montaż kotła, a jako dodatkowe alternatywne źródło kominek z pałaszem wodnym (przepalanie w okresie przejściowym lub gdy cena gazu będzie poza moim zasięgiem). Jednak im więcej o tym myślę tym mam pewne wątpliwości co do kominka z uwagi na potencjalny brud w salonie oraz koszty z tym związane. 2. zacząłem się zastanawiać nad montażem kotła gazowego jak główne źródło w okresach zimowych oraz PC ("powietrzna") w okresach przejściowych - oczywiście sterownik do przełączania np. poniżej 5 stopni na gaz lub zarządzanie ręczne, aby ograniczyć ilość On/Off PC. Nie mam i nie planuję fotowoltaiki chyba, że sposób rozliczenia ulegnie zmianie na "+". Oczywiście kominek by pozostał, ale bardziej zapewne jako ozdoba niż realne źródło. Czy ktoś z Was planował lub zrealizował któryś z wariantów i może podzielić się opinią? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Tak tylko coś dopytam.. te piony oczywiście natynkowo, w zabudowie czy coś? Wszystko zależy od rzeczywistych strat ciepła w budynku, ale gdybym miał dom piętrowy i na górze chciałbym mieć grzejniki zasilane wysokim parametrem, a na dole podłogówkę zasilane niskim parametrem, to pewnie wziąłbym takie rozwiązanie pod uwagę. W grzejniki też można puścić 55 st. C i mniej, tylko ich rozmiar jest wtedy znaczny, albo należy zastosować grzejniki z wbudowanym wentylatorem, np. do pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada @andruszek pomyliłeś tematy czy stałeś się botem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 46 minut temu, d7d napisał: @andruszek pomyliłeś tematy czy stałeś się botem ? Jeżeli masz coś do dodania w temacie dyskusji, to spoko, a jak tylko uszczypliwości i szydery, to nie wiem po co zabierasz głos. W każdym razie wydaje mi się nieco chorobliwy fakt, że wszędzie widzisz jakieś boty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 11.11.2024 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Planuję zarówno na parterze jak i piętrze ogrzewanie podłogowe. Dwa źródła ciepła (a właściwie 3 z kominkiem) ma być dla mnie potencjalną alternatywą w przypadku wzrostu cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 3 godziny temu, mnew napisał: Cześć Wszystkim Obecnie jestem na etapie SSZ i przyszedł czas na hydraulikę i wybór ogrzewania (obecnie realizacja pionów przez tynkami). 2 godziny temu, andruszek napisał: Tak tylko coś dopytam.. te piony oczywiście natynkowo, w zabudowie czy coś? Wszystko zależy od rzeczywistych strat ciepła w budynku, ale gdybym miał dom piętrowy i na górze chciałbym mieć grzejniki zasilane wysokim parametrem, a na dole podłogówkę zasilane niskim parametrem, to pewnie wziąłbym takie rozwiązanie pod uwagę. W grzejniki też można puścić 55 st. C i mniej, tylko ich rozmiar jest wtedy znaczny, albo należy zastosować grzejniki z wbudowanym wentylatorem, np. do pomp ciepła. Przepraszam jeżeli poczułeś się dotknięty. Nie miałem nic złego na myśli. Temat o wyborze: kocioł gazowy + PC lub kocioł gazowy + KzPW. A Ty pytasz się o piony: "z pionami oczywiście natynkowo"? Dlaczego natynkowo? I co to ma do tematu wyboru: KG+PC lub KG+KzPW? Dlatego napisałem, że chyba nie ten temat. Straty ciepła mają w nowobudowanym (domyślnie ciepłym) budynku coś do wyboru PC lub Kominek? Grzejniki na górze i podłogówka na dole... to co polecasz? KG+PC czy jednak KG+Kominek? Ja nie wybrałbym PG+KzPW do ogrzewania podłogowego a Ty? ad. pewnie wziąłbym takie rozwiązanie pod uwagę - które z przedstawionych typów byś wybrał bo nie zrozumiałem? I jedno i drugie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 13 minut temu, d7d napisał: A Ty pytasz się o piony: "z pionami oczywiście natynkowo"? Dlaczego natynkowo? I co to ma do tematu wyboru: KG+PC lub KG+KzPW? Tak myślałem, że o to Ci chodziło. Przeczytałem "obecnie realizacja pionów przez tynkami". Jakoś tak w pierwszej chwili wyobraziłem sobie zachlapane zaprawą piony w jakiejś bruździe ściennej. Reszta to też w sumie domysły i spekulacje, bo nawet nie wiedziałem jak @mnew planuje ogrzewać dom. Kocioł gazowy jak najbardziej można dać również na ogrzewanie podłogowe. Na niskich parametrach uzyskamy wyższą sprawność dzięki kondensacji. Ty byś nie wybrał, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką instalację wykonać. Także... wracając do tematu @mnew KG + PC + KzPW to jak najbardziej ma prawo działać z ogrzewaniem podłogowym. Będziesz tylko potrzebował mocno rozbudować kotłownię, a koszty inwestycji powiedziałbym, że będą bardzo duże. Na szybko wszedłem sobie zobaczyć ile ciepła będzie z takiego zbiornika i na ile mniej więcej czasu on wystarczy. W każdym razie całkiem możliwe, że taki zbiornik wystarczy Ci na cały sezon grzewczy.. Jeżeli chcesz iść w ten zbiornik, to możesz zrobić tę instalację wyłącznie na kocioł gazowy, a najwyżej za kilka lat, w zależności jak będzie wyglądała sytuacja na rynku i Twoje finanse, zainstalujesz sobie gruntową pompę ciepła, którą będziesz grzał przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada KG na ogrzewanie podłogo jest bardzo dobry. Kondensacja występuje i przy ogrzewaniu podłogowym i przy ogrzewaniu grzejnikami. Tylko trzeba zachować temperaturę spalin max. +55 °C. Obecnie budowane ciepłe domy nie wymagają zasilania wysokotemperaturowego typu +75°C na zasilaniu. Temperatura +45 °C do +55 °C w zupełności wystarczy więc kondensacja będzie występować. Autor pytało wybór miedzy KG+PC lub KG+KzPW a nie łącznie trzy źródła ciepła (tak to zrozumiałem). Do zbiornika 2700 litrów LPG wchodzi ok. 2300 litrów gazu. To jest ok. 15000 kWh więc na bardzo ciepły dom może wystarczyć. Gruntowa PC w nowym ciepłym i nie za dużym domu nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Ale czasami ekonomia swoje a przekonania inwestora swoje. KzPW nie ma sensu w nowoczesnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Autor sam nie wie czego chce, dlatego wszedł na forum dopytać. 2 godziny temu, mnew napisał: Planuję zarówno na parterze jak i piętrze ogrzewanie podłogowe. Dwa źródła ciepła (a właściwie 3 z kominkiem) ma być dla mnie potencjalną alternatywą w przypadku wzrostu cen. Do tego zbiornika wchodzi skroplony gaz, czyli ciecz. 27 minut temu, d7d napisał: Tylko trzeba zachować temperaturę spalin max. +55 °C. Trzeba zachować, ale możliwie jak najmniejszą temperaturę powrotu do kotła, tak żeby schłodzić spaliny na wymienniku z temperatury około 100 st. C, poniżej punktu rosy. Faktycznie w nowo budowanych domach rozmiary grzejników 55/45 będą mieściły się w granicach rozsądku. Jak masz swój las i swoje drewno, to nie jest to takie bez sensu. Natomiast jak koniecznie chcesz mieć w domu kominek i patrzyć na płomienie, to jednak warto to ciepło jakoś zagospodarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Spaliny w kotle kondensacyjnym z założenia mają niska temperaturę. Nawet nie zbliżają się do +100 °C, są poniżej +60 °C. Ciepło w kominku rozchodzi się także bez udziału wody - przez promieniowanie i przez konwekcję. KzPW to kolejna komplikacja instalacji c.o. i kolejne zabezpieczenia. Do tego dużo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Ok, dzięki. Tak na szybko znalazłem i podałem pierwszą lepszą temperaturę spalin dla kotła klasy 5, natomiast tak jak piszesz w kondensacyjnym jest ona jeszcze niższa. To dobrze. Tak dokładnie ten kominek z płaszczem wodnym, to jest spora komplikacja układu. Jeżeli chcemy, żeby wszystko działało w sposób zautomatyzowany, np. grzeję pompą ciepła i dodatkowo rozpalam w kominku drewno- to już... hehe:) Ja osobiście na miejscu @mnew sprawdziłbym jakie są koszty tego LNG z dostawą do domu i póki co obstawiałbym sam kocioł gazowy. Jakoś tak nie jestem zwolennikiem pomp ciepła powietrze-woda do ogrzewania całorocznego, dlatego zasugerowałem gruntową pompę ciepła, jednak jeżeli bilans w złotówkach byłby na korzyść takiej pompy ciepła, to spoko. Edytowane 11 Listopada przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 11.11.2024 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Czyli Waszym zdaniem bardziej optymalne podejście to zwykły kominek (bez płaszcza - na zasadzie potencjalnego ogrzania w przypadku awarii etc.) oraz kocioł gazowy. W przyszłości jak będą możliwości finansowe to dodać do instalacji pompę ciepła gruntową a kocioł gazowy pozostawić jako alternatywę (i w sumie w zapasie mieć kominek chodź wiem, że rzadko się go używa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Musisz to sobie skalkulować. Właśnie spojrzałem na ceny LNG i napełnienie takiego zbiornika na full jednak sporo kosztuje. Jakie masz obciążenie cieplne budynku? Jaki metraż? Jaki współczynnik strat w W/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 11.11.2024 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Godzinę temu, andruszek napisał: Musisz to sobie skalkulować. Właśnie spojrzałem na ceny LNG i napełnienie takiego zbiornika na full jednak sporo kosztuje. Jakie masz obciążenie cieplne budynku? Jaki metraż? Jaki współczynnik strat w W/m2? Mam tego świadomość dlatego szukam alternatywy w przypadku kiedy gaz będzie na tyle drogi, że trzeba będzie uruchomić inne źródło ogrzewania, stąd zastnawiam się czy jest sens robić KzPW czy zrobić zwykły a za kilka lat pokusić sie o PC. Zapotrzebowanie to: Ep 66,40 kWh/(m²rok) Ek 56 kWh/(m²rok) Euco 42,70 kWh/(m²rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 13.11.2024 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada W dniu 11.11.2024 o 22:34, andruszek napisał: Musisz to sobie skalkulować. Właśnie spojrzałem na ceny LNG i napełnienie takiego zbiornika na full jednak sporo kosztuje. Jakie masz obciążenie cieplne budynku? Jaki metraż? Jaki współczynnik strat w W/m2? Nie LNG a LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 13.11.2024 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 1 godzinę temu, CafeDelTom27 napisał: Nie LNG a LPG LNG to skroplony gaz ziemny, ale może rzeczywiście bardziej LPG się tam nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.11.2024 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada W dniu 11.11.2024 o 20:50, mnew napisał: Czyli Waszym zdaniem bardziej optymalne podejście to zwykły kominek (bez płaszcza - na zasadzie potencjalnego ogrzania w przypadku awarii etc.) oraz kocioł gazowy. W przyszłości jak będą możliwości finansowe to dodać do instalacji pompę ciepła gruntową a kocioł gazowy pozostawić jako alternatywę (i w sumie w zapasie mieć kominek chodź wiem, że rzadko się go używa)? Drugie źródło to może być kominek (też drogi w zakupie i nie tani w eksploatacji) albo PC PP czyli klimatyzacja z funkcją grzania. Klima to najlepsze rozwiązanie. Może też być układ hybrydowy - kocioł gazowy plus pompa ciepła zainstalowana później. Kominek trzeba chcieć i być przekonanym że chce się w miarę ciągle używać. PC gruntowa - jest droga w zakupie (urządzenie) i drogie jest wykonanie dolnego źródła. Trzeba przekalkulować ile rocznie kWh zużyje PC powietrzna a ile mniej gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 17.11.2024 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 12:06 Wielkie dzięki za pomoc. Czytając powyższe jednak będę robił kocioł gazowy, a kiedyś w przyszłości dodam do tego pompę gruntową. Póki co jako alternatywa pozostanie piec koza lub zwykły kominek z wywiewami. Mam nadzieję, że się sprawdzi takie rozwiązanie w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 15:11 Myślę, że to dobre rozwiązanie. Wcześniej przyjąłem LNG, ale koszty energii cieplnej przy LPG będą dużo korzystniejsze. Powiem Ci, że trochę zainspirowałeś mnie tym kominkiem z płaszczem wodnym i nie wiem, czy nie rozważę u siebie kiedyś takiego rozwiązania. Obecnie będę instalował grzejniki płytowe i kocioł gazowy, ale gdybym sobie zrobił zapasy drewna, to podczas największych mrozów można by nim przepalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta Jakubowska 20.11.2024 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu kominek to najlepsze alternatywne źródło ciepła. Standardowy powietrzny nie potrzebuje zasilana, grzeje nawet jak nie m prądu. kominek z płaszczem wodnym można doposażyć w UPS do obsługi pomp i sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts