robert_gda1 11.11.2024 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Witam, czy laik poradzi sobie z wymianą rotametrów jak na zdjęciu ? Jakieś pułapki na mnie czekają ? znalazłem taki film zastanawia mnie krok „upuścić ciśnienie”, nie wiem gdzie u mnie to zrobić. Rozumiem że wodę która ubędzie uzupełniam dopuszczając na kotle ? Czy późniejsze odpowietrzenie załatwię odpowietrznikiem który zaznaczyłem strzałką ? w sklepie powiedzieli, że wymiana jest banalna ale proszę się ze mnie nie śmiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Rotametry są na górnej belce. Przed odkręceniem rotametrów zakręć zawory główne na belkach rozdzielacza. Wtedy ubędzie tylko ciśnienie na belce a nie w całym układzie. Woda będzie na poziomie górnej belki a powietrze tylko w bańkach rotametrów. Samo dopuszczenie wody i cięnieniw w układzie nie spowoduje odpowietrzenia. Dopiero uruchomienie pompy obiegowej wypcha powietrze z rotametru. Tu w układzie widzę jeden problem. Oznaczenie rur czerwonym peszlem świadczy o tym że rotametry są na zasilaniu a nie na powrocie. Radzę sprawdzić ten stan bowiem powietzre z rotametru powędruje zamiast do odpowietrznika to najpierw do układu rur a dopiero potem do belki powrotu dlatego wymieniaj rotametry kolejno a następnie po uruchomieniu układu odkręcaj kolejno aby tylko cząstkowe powietrze z jednego poszło do układu. Przepływ musi być duży aby przepchać powietrze z układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 11.11.2024 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Dziękuję za odpowiedź. A to nie jest prawidłowo ze rotametry są na zasilaniu i u góry ? Często właśnie takie układy widzę na filmach/zdjeciach. przepraszam, zdjęcie nie objęło odpowietrznika na belce zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Górna belka nie oznacza wcale zasilania. To zależy od konkretnego układu i typu rozdzielacza, mieszacza itp. Tu kolor peszla może mylić ale mogę mieć także rację i powietrze zamiast do odpowietrznika powędruje pierw do pętli. Przed wymianą uruchom ogrzewanie i sprawdź która belka robi się cieplejsza. Po wymianie jednego próbuj odpowietrzyć puszczając przepływ tylko tym jedną pętlą tak aby przepływ przepchał bańkę powietrza a następnie wszystkimi sprawdzając czy wszystko pracuje. Pamiętaj aby przed wymianą zapisać ustawione przepływy. One mogą myć przypisane do długości pętli. Jeżeli wszystko się uda dopiero potem przystąp do wymiany i odpowietrzania pozostałych tak aby nie zapowietrzyć sobie podłogówki przed sezonem. Edytowane 11 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 11.11.2024 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Na pewno górna to zasilanie, temp mam 35 na zasilaniu 25-27 na powrocie. czyli odkręcić ten odpowietrznik na belce, ma się z niego sączyć woda cały czas bo nie wiem w którym momencie wyjdzie powietrze tak ? Edytowane 11 Listopada przez robert_gda1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Nie odpowietrznik tylko czarny kapurek poluzować lub odkręcić na obu belkach. Jeśli zasilanie jest na górze to wymieniaj i odpowietrzaj stopniowo tak aby do układu trafiło tylko powietrze z jednego rotametru. Po każdej wymianie, uruchomieniu układu i odpowietrzeniu odczekaj 10-20 minut jeśli wszystko działa a pętla grzeje to wymieniaj następne. Po uruchomieniu układu i pompki może wychodzić powietrze lub tryskać zmieszane razem z wodą. Nie wiem ( nie pamiętam ) czy obieg napędza pompka w kotle czy dodatkowa więc bradzę postępować według powyższych Tak ogólnie to w jakim celu wymieniasz rotametry. Ze zdjęcia wynika że są czyste i chyba pracują. Edytowane 11 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 11.11.2024 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Mówimy o tym kapturku ? Wtedy po odkręceniu sączy z niego woda. chetnie zapłaciłbym komuś kto to dobrze zrobi, ale brak chętnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 11.11.2024 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada A skąd wiedzieć jak długo ma się sączyć i ma być odkręcony ? Usłyszę jakiś syk powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Nie będzie się sączyć w nieskończoność. Woda podniesie pływak i zamknie iglicą zawór. Jeśli znów pojawi się powietrze to zgromadzi na samej górze co spowoduje że pływak opadnie. Dlatego pętla ma pochodzić 10-20 minut aby całe powietrze przeszło kilka razy przez pętle bo jednokrotne odpowietrzanie może nie przynieść 100% pewności. Edytowane 11 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2 godziny temu, Mareks77 napisał: Tu w układzie widzę jeden problem. Oznaczenie rur czerwonym peszlem świadczy o tym że rotametry są na zasilaniu a nie na powrocie. Rotametry zawsze są na zasilaniu i to jest prawidłowe, nie ma żadnego problemu😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Godzinę temu, robert_gda1 napisał: Mówimy o tym kapturku ? Wtedy po odkręceniu sączy z niego woda. chetnie zapłaciłbym komuś kto to dobrze zrobi, ale brak chętnych.. To jest odpowietrznik automatyczny i ten kapturek powinien być zawsze poluzowany aby układ automatycznie się odpowietrzał, jeżeli po odkręceniu leci z niego woda to odpowietrznik jest uszkodzony i nadaje się do wymiany, woda nie powinna wydostawać się z odpowietrznika automatycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2 godziny temu, robert_gda1 napisał: Dziękuję za odpowiedź. A to nie jest prawidłowo ze rotametry są na zasilaniu i u góry ? Często właśnie takie układy widzę na filmach/zdjeciach. przepraszam, zdjęcie nie objęło odpowietrznika na belce zasilania W zasadzie to co chcesz wymieniać, rotametry czy odpowietrznik? Jak rotametry to z jakiego powodu bo nie doczytałem w czym jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 11.11.2024 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Rotametry. Jeden z nich wydaje hałas podobny do grzechotania, dwa z nich po zakręceniu nie wskazują zera tylko ciągle ok 1 litra, uznalem ze nie jest to duży koszt i wymienię wszystkie. Powiedziano mi, że może być to wynikiem braku inhibitora korozji więc kupiłem taki https://arka-instalacje.pl/produkty-2/inhibitor-korozji-ds1-1-litr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 4 minuty temu, robert_gda1 napisał: Powiedziano mi, że może być to wynikiem braku inhibitora korozji więc kupiłem taki https://arka-instalacje.pl/produkty-2/inhibitor-korozji-ds1-1-litr/ Inhibitor dodaje się do instalacji mieszanej np grzejniki z aluminium, rury z miedzi ale to było kiedyś teraz grzejniki alu maja już jakąś powlokę czy dodatek do stopu (nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa) że nie ma potrzeby stosować żadnych inhibitorów. Wystarczyłoby wykręcenie i oczyszczenie rotametrów bo dostał się jakiś paproch z instancji i zakłóca jego pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Wyprzedzę pytanie o odpowietrzenia rotametrów, jak to zrobić masz opisane w tym TEMACIE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 11.11.2024 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 1 godzinę temu, henrykow napisał: Rotametry zawsze są na zasilaniu i to jest prawidłowe, nie ma żadnego problemu😉 Nie zawsze rotametry są na zasilaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2024 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) 3 godziny temu, henrykow napisał: Rotametry zawsze są na zasilaniu i to jest prawidłowe, nie ma żadnego problemu😉 Zawsze trzeba dołożyć swoje 3 grosze wprowadzając ludzi w błąd. Rotametry są różne czyli te z napływem od góry oraz z napływem od dołu. Oba układy są prawidłowe i zamiennie stosowane w zależności od rozwiązania w danym rozdzielaczu. Można to poznać poprzez odpowiednie wyskalowanie. W tym przypadku zero jest u góry. Edytowane 11 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2 godziny temu, Kondensat napisał: Nie zawsze rotametry są na zasilaniu To chyba radosna tfurczośc montera bo rotametry zawsze są na listwie zasilającej która jest na górze. Nawet kompletne zestawy rozdzielaczy do podłogówki jakie są w sprzedaży, wszystkie mają zasilane na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 11.11.2024 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 10 minut temu, henrykow napisał: To chyba radosna tfurczośc montera bo rotametry zawsze są na listwie zasilającej która jest na górze. Nawet kompletne zestawy rozdzielaczy do podłogówki jakie są w sprzedaży, wszystkie mają zasilane na górze. Skoro wiesz lepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts