henrykow 11.11.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 46 minut temu, Mareks77 napisał: Zawsze trzeba dołożyć swoje 3 grosze wprowadzając ludzi w błąd. Rotametry są różne czyli te z napływem od góry oraz z napływem od dołu. Oba układy są prawidłowe i zamiennie stosowane w zależności od rozwiązania w danym rozdzielaczu. Można to poznać poprzez odpowiednie wyskalowanie. W tym przypadku zero jest u góry. Jakie trzy grosze, to że zwróciłem uwagę to zaraz obraza majestatu? I kogo wprowadzam w błąd, chyba tylko Ciebie a raczej chcę wyprowadzić z błędu. Jak żyję a żyję już kilkadziesiąt lat nie widziałem aby rotametry były na powrocie ale może za krótko stąpam po tej ziemi i za mało widziałem, nawet autor tematu pisał że 6 godzin temu, robert_gda1 napisał: A to nie jest prawidłowo ze rotametry są na zasilaniu i u góry ? Często właśnie takie układy widzę na filmach/zdjeciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.11.2024 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 1 minutę temu, Kondensat napisał: Skoro wiesz lepiej) Wiem więc piszę i jak możesz to pokaż mi belkę z rotametrami na powrocie i rotametr który ma napływ z góry i dla porównania który ma napływ od dołu czym one się różnią, wiesz człowiek uczy się całe życie, może czegoś nowego się nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 11 godzin temu, henrykow napisał: Jakie trzy grosze, to że zwróciłem uwagę to zaraz obraza majestatu? I kogo wprowadzam w błąd, chyba tylko Ciebie a raczej chcę wyprowadzić z błędu. Jak żyję a żyję już kilkadziesiąt lat nie widziałem aby rotametry były na powrocie ale może za krótko stąpam po tej ziemi i za mało widziałem, nawet autor tematu pisał że Cieszę się że tak krótko żyjesz i ubolewam że tak daleko do emerytury 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 12.11.2024 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) Godzinę temu, Mareks77 napisał: Cieszę się że tak krótko żyjesz i ubolewam że tak daleko do emerytury Dołączam się do radości i ubolewań kol.Mareksa i mam nadzieję że koledze który "wie więc piszę" starczy życia na nauczenie się prawdy o rotametrach)W końcu jak to mówią człowiek uczy się całe życie i głupi umiera) Edytowane 12 Listopada przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 6 godzin temu, Mareks77 napisał: Cieszę się że tak krótko żyjesz i ubolewam że tak daleko do emerytury Widzę że w pisaniu sarkazmów jesteś fachura. Normalnie twoja merytoryka bije po oczach ale nie ma jak coś bazgrnąć a potem się wić jak piskorz aby nie udowodnić swojej racji. Czekam na pokazanie tych dwóch rodzajów rotametrów i przy okazji drugi kolega Kondensat, który tak wtóruje tobie niech też wykaże się wiedzą i pokaże mi te rotametry a nie zaśmiecając temat pyskówkami bo to do niczego nie prowadzi i @robert_gda1 autorowi tematu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 31 minut temu, henrykow napisał: Widzę że w pisaniu sarkazmów jesteś fachura. Normalnie twoja merytoryka bije po oczach ale nie ma jak coś bazgrnąć a potem się wić jak piskorz aby nie udowodnić swojej racji. Czekam na pokazanie tych dwóch rodzajów rotametrów Rozumiem że zwlekałeś z odpowiedzią dopóki nie zdążyłeś przeszukać całego netu ale niestety: Zapisz sobie fotkę i powiększ...... może dojżysz. Na dole jest "0" a na górze 2,4l/min W sobotę przejdę się do klienta na przegląd kotła to Ci zrobię lepszą fotkę ze zbliżeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 12.11.2024 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada W dniu 11.11.2024 o 16:00, henrykow napisał: To jest odpowietrznik automatyczny i ten kapturek powinien być zawsze poluzowany aby układ automatycznie się odpowietrzał, jeżeli po odkręceniu leci z niego woda to odpowietrznik jest uszkodzony i nadaje się do wymiany, woda nie powinna wydostawać się z odpowietrznika automatycznego. Filmik z obu odpowietrzeń (zasilanie i powrót). Z obu cieknie woda po poluzowaniu. Dziwne, oba zepsuły się na raz ? IMG_3690.mov IMG_3691.mov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 1 godzinę temu, Mareks77 napisał: Rozumiem że zwlekałeś z odpowiedzią dopóki nie zdążyłeś przeszukać całego netu ale niestety: Ja nie muszę posiłkować się netem a jedna jaskółka wiosny nie czyni. Tyle z mojej strony i wracam do sedna tematu. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Stuknij w nie mocniej metalowym kluczem lub innym cięższym przedmiotem, Kamień się osadził i pływak się zawiesił. Po poluzowaniu poczekaj chwilę bez zbędnej nerwacji...... to jeszcze nie jest koniec świata. Jeśli nie przestanie to niestety trzeba wymienić, Możliwe że te chrobotanie rotametrów to małe drobinki powietrza ( woda gazowana ) która przepływając wydobywa dzwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 17 minut temu, robert_gda1 napisał: Filmik z obu odpowietrzeń (zasilanie i powrót). Z obu cieknie woda po poluzowaniu. Dziwne, oba zepsuły się na raz ? IMG_3690.mov IMG_3691.mov Pytanie czy od nowości tak było. Być może, już o tym pisałem w instalacji były zanieczyszczenia i zabrudziły odpowietrzniki i rotametry, dlatego jest zakłócona ich praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 1 minutę temu, henrykow napisał: Ja nie muszę posiłkować się netem a jedna jaskółka wiosny nie czyni. Tyle z mojej strony i wracam do sedna tematu. Pa Masz rację...... trudno się przyznać do błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Teraz, Mareks77 napisał: Masz rację...... trudno się przyznać do błędu Nie, nie trudno. Przez te wszystkie lata nie spotkałem się aby ktoś montował rotametry na powrocie, ot i cała prawda. Grzejniki też widziałem jak fachowiec podłączył do góry powrót a na dole zasilanie i też jakoś to grzało, można? można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 1 minutę temu, henrykow napisał: Nie, nie trudno. Przez te wszystkie lata nie spotkałem się aby ktoś montował rotametry na powrocie, ot i cała prawda. Grzejniki też widziałem jak fachowiec podłączył do góry powrót a na dole zasilanie i też jakoś to grzało, można? można. Problem w tym że rotametry z napływem górnym na powrocie by nie działały tak samo jak i te z napływem dolnym zamontowane na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 12.11.2024 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Pomogło stuknięcie młotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.11.2024 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 6 minut temu, robert_gda1 napisał: Pomogło stuknięcie młotkiem Czyli albo kamień albo jakieś zanieczyszczenia je zablokowały. Te odpowietrzniki mogą być cały czas poluzowane aby instalacja automatycznie sama się odpowietrzała. To samo może być z rotametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts