Kagolnik 12.11.2024 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Mam rekuperację i nie wiem które rozwiązanie wybrać. Mogę zrobić kabelek, który przełącza rekuperator w tryb nawiewu dla okapu. Mogę zrobić pochłaniacz, ale tam trzeba znowu te filtry wymieniać. Kto ma co i dlaczego? Jest tu ktoś kto wybrał pochłaniacz, a teraz by zmienił na wyrzut na zewnątrz? Lub odwrotnie ma wyrzut na zewnątrz i zmieniłby na pochłaniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlieoliver 13.11.2024 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Zależy to od Twoich preferencji i konfiguracji z systemem rekuperacji. Wyciąg odprowadzany na zewnątrz jest skuteczny w usuwaniu zapachów, ale może mieć wpływ na równowagę powietrza, jeśli konkuruje z rekuperatorem, szczególnie zimą. Okapy recyrkulacyjne są prostsze w instalacji i utrzymaniu równowagi powietrza, ale wymagają regularnej wymiany filtrów. retro bowl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dapperkill 13.11.2024 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 17 godzin temu, Kagolnik napisał: I have a recuperator and I don't know which solution to choose. I can make a cable that switches the recuperator to the supply mode for the hood. I can make an absorber, but there you have to change the filters again. Who has what and why? Is there anyone here who chose an absorber and now would change it to an outside discharge? Or conversely has an outside discharge and would change it to an absorber? geometry dash Okap z wyrzutem na zewnątrz – skuteczniej usuwa zapachy i wilgoć z kuchni, ale przy rekuperacji wymaga przełączania trybu lub specjalnego kabla, aby uniknąć niepożądanej wymiany powietrza przez system wentylacji. Pochłaniacz z filtrem – nie wymaga wyrzutu, ale filtry (węglowe) trzeba regularnie wymieniać, co generuje koszty i jest mniej efektywne w usuwaniu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kagolnik 13.11.2024 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) Ja wiem jaka jest różnica. Mam nawet kabel kupiony żeby połączyć ewentualny okap z wyrzutem z rekuperatorem. Mi chodzi o Wasz opinie i zdanie. Jakie są wasze preferencje. Jaki trzeba liczyć mniej więcej koszt wymiany filtrów z pochłaniacza? Czy realnie dużo ciepła wywali mi okap z wyrzutem. Wtedy rekuperator wdmuchuje tylko zimne powietrze bez odzysku? Edytowane 13 Listopada przez Kagolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mless 15.11.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada Jeżeli komin przechodzi przez „zimny” strych, to właśnie tam tworzy się kondensacja. Widziałem tylko okapy kuchenne wychodzące poziomo ze ścian. Podejrzewam, że ktoś gdzieś ponownie wykorzystał stary komin wentylacyjny w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2024 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada W dniu 12.11.2024 o 11:25, Kagolnik napisał: Mogę zrobić kabelek, który przełącza rekuperator w tryb nawiewu dla okapu. Jaką maksymalną wydajność ma Twój rekuperator, a jaką okap? To nie jest różnica 2-3x (okap wydajniejszy)? Więc będzie niezbilansowane, jak puścisz okap na maksa a pewnie i na pół mocy. Do tego w mrozy nawiewane będzie lodowate powietrze przez nawiewy i jest ryzyko zamarznięcia wymiennika (chyba, że w reku masz nagrzewnicę dużej mocy - wtedy duże zużycie prądu podczas pracy okapu). Oczywiście wyrzucanie 800m3/h ciepłego powietrza bez odzysku ciepła to też czysta strata. Jak zrobisz wyrzut z okapu przez dach, to taki komin w sezonie grzewczym może generować taki ciąg, że 24/7 będzie Ci uciekało ciepłe powietrze. A jak ustawisz lekkie nadciśnienie w rekuperacji, to nawet przy wyrzucie przez ścianę będzie to ciepło uciekało. W trybie pochłaniacza tak naprawdę ważna jest funkcja wyłapywania tłuszczu. Wiadomo, że jak będziesz gotował surowe flaczki, to smrodu nie unikniesz - ale przy w miarę normalnych potrawach rekuperacja sobie poradzi wystarczająco dobrze (o ile w tym czasie będzie chodziła na w miarę wysokich obrotach). Ważne, żeby jak najmniej tłuszczu dostało się do kanałów rekuperacji i wymiennika. W zasadzie wychładzanie oparów znad kuchenki jest pewne - a więc i skropliny (nawet, jak będą przechodziły wyłącznie przez przestrzeń ogrzewaną). Dlatego jeżeli już się na to zdecydujesz, to lepiej zrobić wyrzut przez ścianę z rurą znacząco wystającą na zewnątrz i spadkiem w tamtą stronę, żeby skropliny tam się wylewały i nie ściekały po ścianie nawet jak wiatr będzie wiał. Czyli w skrócie - wyrzut lepiej sobie poradzi z usunięciem zapachów i brudów, ale ma tyle istotniejszych wad, że to nie jest IMO dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 17.11.2024 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada (edytowane) @Kaizen Czyli ty nie montujesz filtra weglowego w pochlaniaczu i polegasz tylko na aluminiowych przeciwtluszczowych? Edytowane 17 Listopada przez Zoe81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.