zoomclub 13.11.2024 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) Cześć, Szukam specjalisty z prawdziwego zdarzenia, który byłby w stanie podjechać do mnie i sprawdzić instalację + ewentualnie wyregulować instalację grzewczą gdyż dzieją się dziwne rzeczy. Mam pompę Aerotherm Split VWL105/5AS wraz z kotłem gazowym Ecotec Plus 20kw (instalacja hybrydowa) z buforem SVK 100 i na CWU SWPC300 . Instalacja 100% podłogówka. Pompa żeby podgrzać dom o 1 stopien włączona koło 7:30 do 12 zużyła 40 kw i to nie dogrzała chyba tylko do 21.9 z 21.1 stopnia, temperatura zadana zasilania idzie nawet ponad 40 stopni a na sama instalacje wychodzi niecałe 30 ... Nie mam kompletnie pojęcia o co chodzi, nikomu chyba pompa nie zżera tyle prądu przy takich czynnościach. - Temperatura do jakiej chcę zagrzać to 22 stopnie (Dół) i 21 stopni (góra) - KG 0,3 ... - Tryb grzania rozszerzony (czyli wg opisu po osiągnięciu zadanej temperatury grzanie powinno się wyłączyć) Edytowane 13 Listopada przez zoomclub dodanie dodatkowych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2024 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Jaka jest powierzchnia domu. Bufor jest warstwowy nie posiada wężownicy tylko dwa komplety wejść i wyjść na źródło ciepła prawdopodobnie pompę ciepła oraz wyjście na instalację. Gdzie jest w tym wszystkim włączony kocioł gazowy. Zamieść może zdjęcia kotłowni, rozdzielaczy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Powierzchnia domu po podlogach to ok 240m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Inne zdjecia instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Według schematu połączeń to jest A lub C w zależności ile jest rozdzielaczy. https://www.vaillant.pl/podreczniki-schematow/pompy-ciepla/podrecznik-schematow-arotherm-split-hybrydy-z-kotlami-2517971.pdf Ja wiem że zużycie może Cię trochę szokować ale owe 240m2 to daje średnio 1800 mb rur rożłożonych na podłodze a więc jakieś 216l wody którą musisz ogrzać. Do tego dochodzi 100l bufor a więc ogrzewasz już ok 320l wody. Pamiętaj że tymi rurami ogrzewasz także kilkanaście ton betonu. na podłodze lub innej formy wylewki Kocioł gazowy jest podłączony szeregowo z pompą ciepła przez zawory zwrotne więc dopuki nie nagrzejesz całości to rozruch instalacji i osiągnięcie wymaganej temperatury będzie trwało długo. Najważniejsze co powinien wprowadzić instalator konfigurujący lub użytkownik to ceny gazu i energii elektrycznej. To od tego głównie zależy które źródło wybierze sterownik uznając je jako bardziej ekonomiczne. Na wizytę z mojej niestety nie licz i szukaj autoryzowanego przedstawiciela ze swojego rejonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Ale zużycie mnie szokuje, przeciez ludzie grzeja domy pompami ciepła i to jak mają nawet grzejniki albo okna 2szybowe czy też mniej styro i nie jest tak źle... a u mnie nowy dom i jakbym nie wyłączał tego ogrzewania cały dzień to nie wiem czy by mi ze 100 kw nie napakowało. Moim zdaniem to nie jest normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.11.2024 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 4 godziny temu, zoomclub napisał: Pompa żeby podgrzać dom o 1 stopien włączona koło 7:30 do 12 zużyła 40 kw i to nie dogrzała chyba tylko do 21.9 z 21.1 stopnia, temperatura zadana zasilania idzie nawet ponad 40 stopni a na sama instalacje wychodzi niecałe 30 ... Nie mam kompletnie pojęcia o co chodzi, nikomu chyba pompa nie zżera tyle prądu przy takich czynnościach. 40 kWh przez 4,5 godziny to PC pracowała z mocą ok. 9 kW? Czyli prawie z maksymalną mocą. Jeżeli COP może wynosić np. 3,0 to PC wyprodukowała ok. 120 kW ciepła. Trzeba przeliczyć ile potrzeba energii cieplnej dla podgrzania wody w instalacji i masy posadzek z podłogówką o 0,8 °C. To był pierwszy dzień grzania czy kolejny dzień grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Kolejny dzień grzania, natomiast zazwyczaj dogrzewam (staram sie dogrzac blisko 22), a nastepnie wyłączam bo temperatura jest wystarczająca (pokojowa) i włączam w kolejny dzień. Boję się zostawić na stałe bez kontroli bo boje sie że pójdę z torbami. Zawsze mówiono mi że pompa będzie przy ogrzewaniu podłogowym dobra bo niskotemperaturowo grzeje małą mocą to bedzie super. A tu pakuje pełną mocą nie wiadomo czemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2024 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) Te 40kWh to z licznika energii elektrycznej czy ze sterownika Vaillant. Musisz to zostawić na przynajmniej kilka dni. Te 40kW będzie malało z każdą godziną do czasu aż wszystko będzie już dogrzane a następnie dostarczane będzie tylko tyle energii ile faktycznie zużywa dom dla utrzymania owych 22^C. Bez tego każdy ponowny postój powoduje wychłodzenie rur a mały bufor nie da sobie rady z tak rozległą instalacją. Masz jakiś sterownik pogodowy? W instalacji widzę jeszcze zawór trójdrogowy z pompą czyli klasyczny układ mieszacza. To dlatego KG na poziomie 0,3 przy pogodzie za oknem wyznacza że w podłogę idzie 30^C a cała reszta zostaje w buforze Edytowane 13 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Tryb grzania który mam ustawiony na sterowniku nazywa się rozszerzony, więc wg założeń działa tak że jak osiągnie wybraną temperaturę pokojową to się wyłącza, spadnie dogrzewa i tak w kółko (tak przynajmniej jest moje wyobrażenie o temacie) Ja jako całkowity laik patrząc na to to mi się wydaje że on daje wysoką temperaturę zadaną (np 40 stopni) a na tych termometrach na obiegach pokazuje 28 lub niecałe 30. Wydawałoby się że powinien puścić więcej (w rozsądnych granicach), dogrzać i tyle a to się tak męczy 28-29 stopniami z niewiadomych mi przyczyn... Co do bufora, on w ogole powinien wystepować? Przecież mogloby bezposrednio z pompy na instalacje isc? (takie bylo moje drugie podejrzenie ze bufor 'oziębia' tą wodę i dlatego to się nie dogrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada No i nie wiem czemu on grzejąc pakuje pełną mocą, zamiast na spokojnie sobie pyrkać np 2kw na godzine czy coś takiego (szczegolnie ze na zewnatrz w dzien dalej te 1 czy 2 stopnie na plusie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Nie wyłączaj samemu ogrzewania tylko zostaw na kilka dni. To się powinno uspokoić a sterownik adaptować się do instalacji. Po tym okresie powinno być tak jak piszesz. Napisz jaki jest typ sterownika to Multimatic 700 czy sensocomfort 720 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Sterownik to: VRC 720 sensoCOMFORT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 13.11.2024 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada No i 2 kolejne pytania co z krzywą grzewczą? I druga sprawa Co z temperaturą nocną/obniżoną? Mam nie stosować tego? W nocy moze byc zimniej, lepiej sie spi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 13.11.2024 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) Ta pompa nigdy nie będzie sobie "pykać" z mocą 2kW bo jej moc minimalna np.przy 0st.na zewnątrz to 4kW Edytowane 13 Listopada przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 14.11.2024 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada Problem w tym, że on pełną mocą pracuje pobierając na godzinę ponad 9KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.11.2024 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada (edytowane) 14 godzin temu, zoomclub napisał: No i 2 kolejne pytania co z krzywą grzewczą? I druga sprawa Co z temperaturą nocną/obniżoną? Mam nie stosować tego? W nocy moze byc zimniej, lepiej sie spi Krzywą grzewczą zostaw tak jak jest. Możesz zmienić tryb sterowania z Rozszerzonego na Aktywny. W ten sposób po osiągnięciu wymaganej temperatury pompa sama się wyłaczy, bo obecnie w trybie rozszerzonym zmniejszy zredukuje tylko moc aż do momentu w którym będzie ona wystarczająca do utrzymania stałej temperatury. Sprawdź jaką masz ustawioną temperaturę biwalentną ogrzewania w regulatorze oraz czy tryb hybrydowy jest ustawiony na właśnią tą temperaturę czy na tryb triVAI. Temperatury obniżonej na razie nie stosuj. Trzeba doprowadzić aby urządzenie grzewcze najpierw dogrzało pomieszczenia do temperatury zadanej + 0,5*C a następnie aby naładowało bufor. Ewentualnie ustawioną możesz zredukować z ustawionych 22*C do 21*C Po tym etapie powinno już przestać poboru energii w takim wysokim stopniu i skupić się tylko na doładowaniu bufora czyli dostarczaniu tylko takiej energii jaka jest faktycznie zużywana przez dom. Jeśli będzie Ci się to wydawać za dużo to zawsze możesz zmienić temperaturę biwalentną i zamiast pompy uruchomić kocioł gazowy który ten pierwszy etap zrobi dużo szybciej i jeśli te 9kW to energia elektryczna to chyba gaz wyjdzie taniej niż pompa. Takie niuanse powinien wytłumaczyć i wstępnie ustawić instalator, o ile był to autoryzowany przedstawiciel. Wspomniałeś o 22*C na dole i 21*C na górze. Czy na górze jest regulator w formie zdalnego sterowania VR 92 czy istnieje tylko VRC720 na dole np. w salonie? Edytowane 14 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 14.11.2024 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada (edytowane) O ile się orientuję to chcąc grzać samym kotłem gazowym to należy ustawić odpowiedni punkt alternatywny a w przypadku punktu biwalentnego kocioł wspomaga PC Edytowane 14 Listopada przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoomclub 14.11.2024 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada Jest Regulator VR92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts