hope 15.11.2024 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:05 (edytowane) Pompa ciepła VWL105/5AS w ciągu 4,5 godziny zużyła 40 kWh, co oznacza, że pracowała ze średnią mocą 8,9 kW poboru energii elektrycznej z sieci. Wniosek: moc szła głównie na grzałki oporowe, a nie sprężarkę. Sprawdź w aplikacji, czy tak nie było? Sądzę, że przy rozruchu instalacji potrzeba było tyle mocy, że włączyło się wspomaganie grzałkami. Najlepiej je odłączyć na czas rozruchu instalacji i będzie po problemie. Edytowane Piątek o 10:17 przez hope Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2024 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:20 Nie wiesz czy pracowała samymi grzałkami bo nie ma danych ile mocy dostarczyła. Są dane tylko o zuzyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hope 15.11.2024 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 11:12 (edytowane) Nie napisałem, że pracowała samymi grzałkami. Pompa o nominalnej mocy cieplnej 10 kW, o której tu mowa, grzejąc z wykorzystaniem tylko sprężarki powinna pobierać nie więcej niż 3 - 4 kW w szczycie. Proste, że reszta mocy poszła na grzałki. Są to oczywiście dane szacunkowe, bez dostępu do aplikacji nie możemy powiedzieć dokładnie. Takie jest moje przypuszczenie i sądzę, że jest bliskie prawdy. Edit. W tym przypadku, gdy mamy hybrydę z kotłem gazowym grzałki należałoby wyłączać jako zbędne w tej konfiguracji. Zakładam, że w duże mrozy pompa nie będzie pracować. Przy częstych defrostach lepiej grzać gazem. Edytowane Piątek o 11:22 przez hope Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts