Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za mało wylany strop betonowy

Recommended Posts

Witam,

We wtorek ekipa wylała u mnie strop betonowy na garażu.  Długi 480cm szeroki 230cm. W poprzek były zamontowane 5szt dwuteownikow 120mm ze spadniem 4%. Szalunek od spodu licował sie z belkami a wylewki miało być 14cm. (Belki miały być zalane przynajmniej 2cm). Po robocie okazalo się ze belki od góry w niektorych miejscach wystają po 2cm. 

Teraz muszę to jakoś dolać tylko jeszcze nie mam pomysły.  Prosze o jakieś logiczne porady.

To jakiś rodzaj masy wyrównującej podłogę. Jeśli sklejasz, należy go wymienić. Jeśli unosisz podłogę… to znaczy, że prawdopodobnie POWINNA zostać wymieniona, ale nie jestem pewien, czy bym to zrobił, gdyby to był mój dom. Wlej tam jakiś związek, opuść paroizolację i skończ z tym. Ale byłbym ostrożny, więc robisz to tylko raz.

Edytowane przez cecing

22 godziny temu, mateuszbudowa napisał:

Witam,

We wtorek ekipa wylała u mnie strop betonowy na garażu.  Długi 480cm szeroki 230cm. W poprzek były zamontowane 5szt dwuteownikow 120mm ze spadniem 4%. Szalunek od spodu licował sie z belkami a wylewki miało być 14cm. (Belki miały być zalane przynajmniej 2cm). Po robocie okazalo się ze belki od góry w niektorych miejscach wystają po 2cm. 

Teraz muszę to jakoś dolać tylko jeszcze nie mam pomysły.  Proszę o jakieś logiczne porady.

Ten strop poza tymi dwuteownikami jest jakoś zbrojony? 

Ja bym zapytał projektanta co z tym zrobić, stalowe belki zapewne w założeniu projektanta (pas górny) jest stężony betonem. Częściowy brak betonu oznacza zmniejszenie nośności stropu. Ile wyliczy ten który to projektował. 

Nadlewki nie zwiążą się z tym betonem więc to słabe rozwiązanie, tylko dociążysz konstrukcje. 

Skąd taki pomysł na strop? Takie konstrukcje modne były ze 100 lat temu no może z 80 ;-)

W dniu 13.11.2024 o 23:51, mateuszbudowa napisał:

Witam,

Teraz muszę to jakoś dolać tylko jeszcze nie mam pomysły.  Prosze o jakieś logiczne porady.

5 dwuteowników IPE120 rozstawie co 1,20 m ? Długość dwuteowników to 2,50 - 2,60 m ? Jakie jest oparcie tych dwuteowników na ścianach? Jakie jest zbrojenie prostopadłe do tych dwuteowników? Tylko dolne i rozdzielcze?

Generalnie nie powinno być problemu z tym brakującym betonem.

7 godzin temu, mateuszbudowa napisał:

Belki ipe120 są podparte na scianach nosnych, pomiędzy betkami jest kratownica zbrojeniowa z preta fi 12

Jaki jest rozstaw ścian nośnych?

Pręty #12 (gładkie czy żebrowane) w obu kierunkach w jakim rozstawie?

Ktoś to liczył? Są rysunki konstrukcyjne?