Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy montażu aluminiowego profili do taśmy LED natrafiłem na problem. Przy wierceniu otworu na kołek "twardy" beton wypycha wiertło  w "miększy" beton. Uniemożliwia to przekręcenie profilu wkrętem do sufitu.  Na mój pomysł przyklejenia profili taśmą dwustronną  (podłoże jest gładkie) montażyści ledów stwierdzili ze po pewnym czasie odklei się i spadnie.

Jak to przymocować? Jakieś doświadczenia? 

image.png

Edytowane przez zarek36
https://forum.murator.pl/topic/285022-jak-zamontowa%C4%87-profil-led/

Taśma dwustronna na pewno się nie sprawdzi. Jeżeli sufit jest prosty i otynkowany to powierzchnię trezba zagruntować tak aby związać pył i kurz a następnie użyć taśmy dwustronnej Tesa.\Ona przylgnie nd 100% i utrzyma profil. Inną możliwością po zagruntowaniu jest klejenie profilu za pomocą np: Soudal Fix All High Tack.

Niniowe naniesienie na profil i dociśnięcie ulożliwi mocowanie.

Oczywiście profil należy unieruchomić po klejeniu mocując go do sufitu w kilku miejscach taśmą malarską.

Wiercąc w betonie aby wiertło nie schodziło na bardziej miękki materiał należy robić stopniowo małym wiertłem widiowym np fi 4mm zaczynając bez udaru a po pokonaniu tynku to on przejmie prowadzenie wiertła..... następnie powiększać do 5 i 6.

Edytowane przez Mareks77
https://forum.murator.pl/topic/285022-jak-zamontowa%C4%87-profil-led/#findComment-9143743