Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze izolacja

radekradek20

Recommended Posts

Witam, szukam porady. Próbuje zaizolować poddasze w starym budynku. Dachówka laty w pod tym jest nabita płyta pilśniowa. Wcześniej między krokwiami była wełna nie grubsza jak 5 cm. I boazeria. Ja rzuciłem tam wełnę 10 cm 032 . Teraz zauważyłem że między wełna a ta płyta pilśniowa Nieraz się wilgoć. Całe płyty mokre , gdzieniegdzie sie nawet skrapla. Jeżeli to zamknę teraz płytami gk .. za rok cały dach zgnije. Co mogę poprawić by było dobrze bez rozbierania całego dachu 😑

IMG_20241120_124524.jpg

IMG_20241120_124504.jpg

IMG_20241120_124447.jpg

IMG_20241120_124431.jpg

IMG_20241120_124414.jpg

IMG_20241120_124359.jpg

IMG_20241120_124328.jpg

Edytowane przez radekradek20

Nie w szczelnosci dachu prawdopodobnie jest problem. Czy z welna 5cm ten problem tez wystepowal?

Jezeli nie to prawdopodobnie, to tylko moje przypuszczenia: wczesniej byla welna 5cm, niedotykala pilsni, choc nie bylo wlotu w okapie (albo czegos nie widze?) to jako tako to funkcjonowalo. Teraz (prawdodpobonie) grubsza warstwa welny dotyka pilsni i tam sie skrapla wilgoc.

Jak rozwiazac problem, jezeli mam racje?

Najlepiej zrobic szczeline w okapie i jakies w kalenicy, dac welne by zachowac szczeline miedzy pilsnia a welna, ewentualnei dorzucic welne ale juz pod krokwiami w poprzek, dac folie paroizolacyjna i zapewne problem zniknie.

Dotykanie szczelnej płyty pliśniowej to nie jest to samo co dotykanie membrany na której czasem gromadzą sie małe krople które muszą zostać usunięte przez wentylacje. Tutaj mamy deskowanie więc sama płyta jest problemem, Do tego doszło lepsze ocieplenie więc punkt rosy znajduje się w innym miejscu a na dodatek wełna jest bez folii paroszczelnej więc całe opary wilgoci z domu wędrują przez folię osadzają się na gładkiej powierzchni płyty..

Wentylacja owszem może i pomoże ale jeśli sam dach jest nie do końca szczelny a płyta pliśniowa jak widać na fotce jest pofałdowana od wilgoci to nic nie da bo gnić i tak będzie.

Edytowane przez Mareks77

wilgoc wyglada na typowo brak wentylacji, gdyby byly przecieki a wentylacja by byla pilsnia by byla ewnetualnie pofalowana, ale sucha. Taki bialy nalot ewidentnie swiadczyc moze ze welna dotyka pilsni, podejrzewam ze przy 5cm welnie nie bylo tego problemu, niech sie autor wypowie od kiedy wystepuje ten problem