Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie przyłącza z garażu do budynku .

Adiš1719517701

Recommended Posts

Hej , jest taka sprawa. Mam prad docelowy w budynku gospodarczym o mocy 17 kw . Taki sam chcialbym miec w budynku (narazie w stanie SSZ) na tej samej działce. Jak to teraz najefektywniej zrobic . Bylem w Tauronie i tam namowili mnie na zalozenie drugiego licznika w budynku .Najpierw chciałem przeniesc te przylacze z garazu do budynku, ale konsultantka mówiła,ze za przeniesienie zapłace tyle samo co za nowe przyłacze, a w sumie brałem tyle mocy ,zeby własnie w przyszłości przenieśc to do budynku . Poza tym majac dwa przylacza, i do garazu i do budynku bede placil dwa abonamenty ? To lepiej juz chyba dociagnac do domu i z domu dociagnac do garazu ? 

Jeżeli licznik jest w lini ogrodzenia to dostawca nie ma z tym nic wspólnego. WLZ czyli wewnętrzna linia zasilajaca jest Twoją własnością.

Po dokończeniu  SSZ wraz z instalacją przeprowadź dodatkowy kabel z budynku gospodarczego do nowego domu.

W domu jeśli chcesz możesz założyć swój własny podlicznik.

17kW spokojnie wystarczy na dom wraz z budynkiem gospodarczym.

Jeżeli zaś licznik znajduje się w budynku gospodarczym to jego przeniesienie należy zgłosić do Tauronu wskazując zakres prac i nową lokalizację. Tego jednak unikał bym pozostawiając licznik tam gdzie jest obecnie a prowadząc nowy kabel do domu zasilił go zza licznika poprzez dodatkowe zabezpieczenie.

Tak czy inaczej nzamiast do Tauronu należy prace zlecić elektrykowi który dokona całości.

Edytowane przez Mareks77

Dzieki za odpowiedz . Licznik jest w granicy dzialki , w skrzynce Tauronu . W budynku godpodarczym ( zwykly blaszak )  jest erbetka , ktora byla zrobiona na cele budowlane i rekreacyjne. To chyba nie bardzo do takiej instalacji moge sie podpiac ? Elektryk mi mowil ,ze moze zlikwidowac te zasilanie w garazu i poprzez mufe przedluzyc do budynku .  Niewiem czy mozna tak to łaczyc czy lepiej jeden kabel od skrzynki . No i w Tauronie jak skladalem wniosek o przyłacze pradu, to wpisywalem, ze bedzie do budynku gospodarczego . To nie musialbym nigdzie tego zglaszac , ze bede podpiety rowniez / albo tylko do domu teraz ?

No tak , tylko ten blaszak jest tymczasowy , kiedyś pewnie bedzie zastąpiony murowanym a moze jak sie rozleci to i nic przez pewien czas nie bedzie . To wtedy jestem bez pradu . Muf tez bym nie chcial robic, najlepiej chciałbym poprowadzić nowy dłuzszy kabel od skrzynki do domu ale nie chce  jeszcze  placic za rozplombowanie i znowu oplate przylaczeniowa od 17 kw , bo po to bralem taka moc ,zeby byla wystarczajaca w przyszlosci na dom. Teraz na czacie , podsuneli mi to : https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/uzgodnienia-branzowe . Tu znowu troche papierologii , ale powinno byc taniej i "legalnie".

28 minut temu, Adiš1719517701 napisał:

No tak , tylko ten blaszak jest tymczasowy , kiedyś pewnie bedzie zastąpiony murowanym a moze jak sie rozleci to i nic przez pewien czas nie bedzie . To wtedy jestem bez pradu . Muf tez bym nie chcial robic, najlepiej chciałbym poprowadzić nowy dłuzszy kabel od skrzynki do domu ale nie chce  jeszcze  placic za rozplombowanie i znowu oplate przylaczeniowa od 17 kw , bo po to bralem taka moc ,zeby byla wystarczajaca w przyszlosci na dom. Teraz na czacie , podsuneli mi to : https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/uzgodnienia-branzowe . Tu znowu troche papierologii , ale powinno byc taniej i "legalnie".

Nie musisz nic rozplombowywać, elektryk podłączy Ci nowy przewód w ZKP bez odłączania od sieci.

A wracając do meritów to Tauron chce Cię naciągnąć na kasę albo źle zrozumieli co chcesz zrobić bo masz przyłącze zakończone erbetka na czas budowy a teraz normalnie przenosisz to do domu, Tauron nie może Ci nic narzucić i zarzucić.

To nic że składałeś wniosek na gospodarczy, przecież masz licznik w ZKP a to co robisz na działce to Taurona nie obchodzi tym bardziej że nie taryfy tzw budowlanej.

1 godzinę temu, Adiš1719517701 napisał:

Żadnej opłaty przyłączeniowej nie będziesz płacił bo już jesteś przyłączony. Rozplombowania także nie będziesz płacił bo licznik jest w lini ogrodzenia w innej części skrzynki. Twój kabel jest podłączony do zacisków zwykłego bezpiecznika który jest za licznikiem w innej części skrzynki.

Niczego nie składaj w Tauronie i nie wypełniaj wniosku który Ci podesłali bo to jest do czegoś innego. Twoja inwestycja nie koliduje z ich siecią. To jest Twoja działka i Twój kabel.

Jak boisz się że garaż się rozleci to od razu poprowadż nowy kabel od nowego domu do skrzynki i wołaj elektryka aby go podłączył odłączajac ten stary lub podłączy Ci start z nowym przez mufę.

Jak będziesz chciał to w domowej rozdzielnicy dodasz dodatkowy bezpiecznuk do garażu i od niego doprowadzisz sobie już do tego nowego murowanego.

Napisz lepiej czy to dotychczasowe przyłącze do garażu to jest typu budowlanego z taryfą C czy normalne z taryfą G

Edytowane przez Mareks77

Dotychczasowe przylacze do garazu jest z taryfa G , bo od poczatku taki mialem plan zeby po wykonaniu instalacji w domu , przeniesc je wlasnie z garazu do domu. Nawet chcialem ,zeby mi elektryk zrobil zapas kabla i zostawil wkopany w ziemi, ale mowil ,ze tak sie nie robi itp.  Tak zrobie, ze przedluze kabel od garazu do dmu , a do garazu wyprowadze nowy z domu . Dzieki za zaangazowanie w temacie .

5 godzin temu, Adiš1719517701 napisał:

Dotychczasowe przylacze do garazu jest z taryfa G , bo od poczatku taki mialem plan zeby po wykonaniu instalacji w domu , przeniesc je wlasnie z garazu do domu. Nawet chcialem ,zeby mi elektryk zrobil zapas kabla i zostawil wkopany w ziemi, ale mowil ,ze tak sie nie robi itp.  Tak zrobie, ze przedluze kabel od garazu do dmu , a do garazu wyprowadze nowy z domu . Dzieki za zaangazowanie w temacie .

Nie chce podważać kompetencji tego elektryka bo go nie znam ale gościu kręci. Zapas taki robiło się i robi nadal to w niczym nie przeszkadza.

Przewód ze skrzynki jak już pisałem wcześniej możesz podłączyć bez rozplombowywania, masz przecież kluczyk do ZK. Co do mufy to wiesz, zawsze jest to jakieś połączenie które może kiedyś "puścić", porządnie wykonanej mufie nic się nie stanie ale czytając o Twoim elektryku masz pewne obawy. A stary przewód który masz obecnie podliczoną erbetkę w garażu dasz od rozdzielni w domu do garażu, chyba na długość starczy.

7 godzin temu, Adiš1719517701 napisał:

Jeżeli istnieje zapas który wystarcza do domu to powinieneś raczej dokonać zmiany jego trasy i poprowadzić ten stary do domu a nowy z domu do garażu.

Jeżeli od początku taki miałeś zamysł to był on słuszny i nie rozumiem obecnych wądpliwości.

W przypadku likwidacji lub przebudowy garażu na murowany nie ma już problemu z odłączaniem, przełączaniem itp. Wyłączasz zabezpieczenie w domu, odłączasz kabel od RB-tki i gotowe.

Edytowane przez Mareks77

Podpięcie budynku zgłaszałeś , i jeśli moc przyłączeniowa jest wystarczająca to nie ma tu nic wspólnego że jest to budynek mieszkalny czy garaż. Przydzielili Tobie taryfę G a więc taką jak do budynków mieszkalnych nie do przedsiębiorstw kwalifikując garaż jako pomieszczenie techniczne nie mieszkalne. z taryfą C

Posiadasz umowę na odbiór energii elektrycznej regulując swoje rachunki.

Ty misisz zrozumieć iż wszystkie rzeczy na stronie np. Tauronu typu przeróbki, montaże, przyłączenia budynków w zakładzie energetycznym dotyczą przyłączy czyli kabla od transformatora do skrzynki z licznikiem w Twoim ogrodzeniu. WLZ czyli linia zasilająca nie jest przyłączem.

Oni faktycznie wszystko chcieli by wiedzieć i skasować swoją dolę czekając na naiwnego inwestora.

W zależności na kogo trafił byś w okienku w zakładzie energetycznym albo wytłumaczyła by Ci na czym to polega albo jako bezduszny urzędnik przyjęła pismo do którego następny bezduszny by się ustosunkował.

Dlatego bierz elektryka nie ważne czy będzie to ten sam lub inny.

Rów na 50 - 60cm od skrzynki do przyszłego domu możesz wykopać sam aby Cię nie potrzebnie nie skasował, a on tylko przyjedzie odłączy od jednej rozdzielnicy i przyłączy do drugiej.

Jedyną rzeczą jaką będziesz musiał zrobić urzędowo w stosunku do przyłącza to uwzględnić nową trasę kabla na mapie powykonawczej z inwentaryzacji geodezyjnej po skończonej budowie domu.

Dlatego po zasypaniu kabla oznacz trasą dobrze wbijając paliki i najlepiej porób zdjęcia.

Jeżeli nie posiadasz klucza do skrzynki energetycznej w ogrodzeniu aby dla bezpieczeństwa na czas prac wyłączyć zasilanie kabla i garażu lub nie będzie miał go elektryk to drugą rzeczą urzędową będzie zgłozsenie do ZE chęci  przerwania a po wykonanej przez elektryka pracy wznowienia dostawy energii elektrycznej czyl złożenie wniosku o usługę dodatkową znajdującą się na stronie Tarona.

Edytowane przez Mareks77
  • Thanks 1

3 godziny temu, Adiš1719517701 napisał:

Teraz bedzie inny elektryk niz ten co robil przylacze do garazu . Moje watpliwosci wynikaly stad , ze myslalem ze trzeba zglosic zakladowi energettcznemu podpiecie sie pod dom .Ale tez i przejrzalem umowe , i nie ma tam nic o podlaczeniu do garazu .  

Czyli bez problemu podłączasz dom i finito. Masz taryfę G więc też nie musisz Tauronowi przedstawiać zaświadczenia o odbiorze domu. Klucze do skrzynki zapewne masz, tak?

Ten garaż stoi bliżej niż planowy dom czy dalej za domem?

4 godziny temu, Adiš1719517701 napisał:

Klucz mam . Garaz stoi blizej .

Więc albo robisz mufę i przedłużasz przewód do domu albo dajesz nowy od skrzynki do domu a ten "stary" dasz z domu do garażu.

Jak masz klucz to nie będzie problemu z wypięciem "starego" i zamontowanie nowego przewodu.

Przewód elektryczny kładzie się na głębokości 80 cm.

Edytowane przez henrykow
  • Thanks 1

3 godziny temu, Adiš1719517701 napisał:

Dlaczego ? Co to znaczy najwiekszym ?

Kup taki jaki Ci elektryk wyliczy, przecież nie będziesz jakiegoś zakładu produkcyjnego otwierał.

Cytat

Przy mocy do 20kW wymagane są przewody o większym przekroju, aby uniknąć spadku napięcia i zapewnić odpowiednią obciążalność prądową. Przykładem może być kabel YDY 5x10mm2 lub przewód YKXS 4x10mm2 na dłuższe dystanse.

Co za bzdury... YDY ma kłaść w ziemi? YKXs czy YKY ma taki sam spadek napięcia. Nie wiem jaki to ZE, ale min YKY 4x10 mm². Lepiej ułożyć większy, bo: mniejszy spadek napięcia, mniejsza IPZ, przy PV będziesz oddawał do sieci, gdy sąsiad już będzie się wyłączać, rezerwa na przyszłe zwiększenie mocy. YKY 4x16 kosztuje 35 zł mb (40/50 A), YKY 4x10 25 zł mb (zabezpieczenie 32/35 A). Ile masz metrów? 10? 100 zł chcesz oszczędzić? Jak chcesz tanio to aluminium YAKY 4x50 za 20 zł mb (63 A) - jest to równowartość YKY 4x25.

6 godzin temu, qwerty1986 napisał:

Co za bzdury... YDY ma kłaść w ziemi?

Czy ja pisałem aby kład go w ziemi? Podałeś jemu przepis aby kupił przewód 

W dniu 25.11.2024 o 12:11, qwerty1986 napisał:

największym przekroju jaki Ciebie stać

to jest fachowa odpowiedź? Teraz tak, podałeś konkretnie co i jak więc nie miej pretensji o co czego nie pisałem.