Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie przyłącza z garażu do budynku .

Adiš1719517701

Recommended Posts

W dniu 22.11.2024 o 17:43, Adiš1719517701 napisał:

W budynku godpodarczym ( zwykly blaszak )  jest erbetka , ktora byla zrobiona na cele budowlane i rekreacyjne. To chyba nie bardzo do takiej instalacji moge sie podpiac ?

Jak masz zwykłą taryfę G (przyłącze docelowe, nie tymczasowe) to po co kombinować z dostawcą? Zamieniasz erbetkę na zwykłą rozdzielnicę z której ciągniesz kabel do domu. Bez mieszania w sprawę zakładu energetycznego. 

Pytanie jeszcze, jaki masz kabel od przyłącza do tej erbetki i jak to jest rozmieszczone.

Czy może chcesz zlikwidować blaszak?

6 godzin temu, qwerty1986 napisał:

Tak, moja odpowiedź jest w pełni profesjonalna. Twoja: nie, poziom podstawówki.

Chcesz się licytować i po chamsku obrażać ok to ja ci powiem że uważasz się za fachowca a pokazujesz poziom cwaniak z pod budki z piwem. To taki prostackie odzywki to chyba domena tylko elektryków bo większość uważa że elektryk to arystokracja wśród zawodów.

Co to za porada 

W dniu 25.11.2024 o 12:11, qwerty1986 napisał:

Kup nowy o największym przekroju jaki Ciebie stać. Potem podziękujesz.

Naprawdę super "profesjonalna". Jaki gruby? 5X35 a może 5X95 albo jeszcze grubszy😁 i jeszcze "profesjonalna" porada na taki na jaki inwestora stać (w szczególności gdy się za niego nie płaci) a inwestora stać na 5X10 albo jeszcze mniej:yes:

Gdy autor tematu @Adiš1719517701 zapytał Ciebie dlaczego i co to znaczy o największym przekroju to nie raczyłeś mu odpowiedzieć, dopiero gdy jak wkleiłem cytat pochodzący ze specjalistycznego forum elektrycznego twoje Ego się odezwało.

Więc najpierw popatrz sobie w lusterko gdy będziesz komuś odpowiadał, ja Ci po chamsku nie odpisywałem więc wyhamuj swoje Ego i prowadź o ile umiesz dyskusję merytoryczną na cywilizowanym poziomie.

Edytowane przez henrykow

3 godziny temu, Kaizen napisał:

Jak masz zwykłą taryfę G (przyłącze docelowe, nie tymczasowe) to po co kombinować z dostawcą? Zamieniasz erbetkę na zwykłą rozdzielnicę z której ciągniesz kabel do domu. Bez mieszania w sprawę zakładu energetycznego. 

Pytanie jeszcze, jaki masz kabel od przyłącza do tej erbetki i jak to jest rozmieszczone.

Czy może chcesz zlikwidować blaszak?

Kaizen, czytałeś temat? Czy odpowiadasz z czapy. Autor nie zmienia i nie chce zmieniać dostawcy prądu. I co ma za znaczenie jaki ma przewód do erbetki skoro zostało ustalone że będzie kładł nowy od skrzynki do domu a garaż/blaszak jest tymczasowy który będzie zastąpiony murowanym o tym też autor tematu pisał.

14 godzin temu, henrykow napisał:

Chcesz się licytować i po chamsku obrażać ok to ja ci powiem że uważasz się za fachowca a pokazujesz poziom cwaniak z pod budki z piwem. To taki prostackie odzywki to chyba domena tylko elektryków bo większość uważa że elektryk to arystokracja wśród zawodów.

Co to za porada 

Naprawdę super "profesjonalna". Jaki gruby? 5X35 a może 5X95 albo jeszcze grubszy😁 i jeszcze "profesjonalna" porada na taki na jaki inwestora stać (w szczególności gdy się za niego nie płaci) a inwestora stać na 5X10 albo jeszcze mniej:yes:

Gdy autor tematu @Adiš1719517701 zapytał Ciebie dlaczego i co to znaczy o największym przekroju to nie raczyłeś mu odpowiedzieć, dopiero gdy jak wkleiłem cytat pochodzący ze specjalistycznego forum elektrycznego twoje Ego się odezwało.

Więc najpierw popatrz sobie w lusterko gdy będziesz komuś odpowiadał, ja Ci po chamsku nie odpisywałem więc wyhamuj swoje Ego i prowadź o ile umiesz dyskusję merytoryczną na cywilizowanym poziomie.

Sam zachowujesz się jak menel. Pisze się spod, a nie "z pod". Nie najgrubszy, tylko największym przekroju. To jest duża różnica. Widać, że się na tym nie znasz... Nie może położyć o mniejszym przekroju niż 10 mm2. Jakbyś miał choć minimalne pojęcie to byś o tym wiedział. Od razu nie odpisałem, bo nie żyję tym tylko z pisania na tym forum z żenojuco niskim poziomie użytkowników (tacy jak ty - i to specjalnie małą literą). Z jakiego specjalistycznego forum? Podaj link. TO jak jesteś taki ekspert to wytłumacz, czemu na krótszy odcinek proponujesz YDY 5x10, a na dłuższy YKXs 4x10? Czemu na dłuższy dystans rezygnujesz z PE? Czemu YKXs ma być lepszy na większą odległość?

Edytowane przez qwerty1986

9 godzin temu, qwerty1986 napisał:

Sam zachowujesz się jak menel. Pisze się spod, a nie "z pod". Nie najgrubszy, tylko największym przekroju. To jest duża różnica. Widać, że się na tym nie znasz... Nie może położyć o mniejszym przekroju niż 10 mm2. Jakbyś miał choć minimalne pojęcie to byś o tym wiedział. Od razu nie odpisałem, bo nie żyję tym tylko z pisania na tym forum z żenojuco niskim poziomie użytkowników (tacy jak ty - i to specjalnie małą literą). Z jakiego specjalistycznego forum? Podaj link. TO jak jesteś taki ekspert to wytłumacz, czemu na krótszy odcinek proponujesz YDY 5x10, a na dłuższy YKXs 4x10? Czemu na dłuższy dystans rezygnujesz z PE? Czemu YKXs ma być lepszy na większą odległość?

Ty jakiś polonista?? To zobacz sobie wełniasta istoto co sam nabazgrałeś a potem zwracaj uwagę innym a może trzeba do podstawówki się wrócić?

Wiedziałem że chamidło z ciebie (ciebie z malej litery bo taka wełniasta istota nie zasługuje na szacunek) ale cóż jak pisałem to domena elektryków którzy kupę robią wyżej niż pupę mają.

Ja tobie pierwszy nie ubliżałem ale widać jaki z ciebie gbur skoro nie umiesz normalnie w sposób cywilizowany dyskutować, czas chyba zmienić forum bo przez takich jak ty ludzie się zniechęcają aby tu cokolwiek napisać aby nie dostać kilka obraźliwych epitetów od takich "fachowców profesjonalnych"😁 jak ty.

"Profesjonalisto" ja niczego nie proponuję tobie coś na oczęta padło i masz problem z czytaniem najwyraźniej i nie szczycę się mianem jakiego eksperta czy profesjonalisty.

I może zamiast marnować swoje profesjonalne siły na znieważaniu zaczniesz doradzać autorowi a nie robić zadymy na forum.