Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i rachunki grozy. Przyczyny wysokich rachunków.

marxxx

Recommended Posts

W dniu 23.11.2024 o 17:58, stos napisał:

Dla gruntowej PC temperatura na zewnątrz nie gra większej roli.

Można to doprecyzować: Dla gruntowej pompy ciepła temperatura na zewnątrz nie gra większej roli, ponieważ urządzenie czerpie ciepło z ziemi, gdzie temperatura jest stabilna. Jednak inne czynniki, takie jak wydajność instalacji czy zapotrzebowanie na ciepło budynku, mogą wpływać na jej efektywność w ekstremalnych warunkach pogodowych.

44 minuty temu, DUNIA.MD napisał:

Można to doprecyzować: Dla gruntowej pompy ciepła temperatura na zewnątrz nie gra większej roli, ponieważ urządzenie czerpie ciepło z ziemi, gdzie temperatura jest stabilna. Jednak inne czynniki, takie jak wydajność instalacji czy zapotrzebowanie na ciepło budynku, mogą wpływać na jej efektywność w ekstremalnych warunkach pogodowych.

Te "inne czynniki" mają taki sam wpływ na koszty grzania niezależnie od źródła ciepła.

Post na który odpowiadałem sugerował ze przy niskich temperaturach powietrza COP pompy drastycznie spada podnosząc koszty.

Spada ale tylko dla pompy powietrznej. Dla gruntowej jest to obojętne.

Godzinę temu, prokurator napisał:

Dopiero tydzień temu 3-cią partię paneli podłączyłem a dwa dni były tylko ze słońcem , co ciebie dziwi ?? nie sposób ciebie zrozumieć bot czy co ?  teraz sprawdzam na apce i wysłałem za listopad 330,20 kwh  roczne 9462 kwh  czego ci jeszcze brakuje ?? sory ale jakis dziwak z ciebie lub powoli bardzo powoli przyswajasz co się do ciebie pisze , potrzebujesz więcej czasu czy może jaśniej to będę ci elaboraty na całą stronę pisał ale ty i tak zadasz pytanie z doopy.

40kwp to żaden wyczyn przy słonecznej  zimnej pogodzie i falowniku 8kw przeładowanym do maxa dpuszczalnie , może teraz zaskoczysz lub google pomogą określić ile można dac max napięcia DC.

Chyba 3 razy zadałem proste pytanie - jakiej mocy masz PV że uzyskałeś 20 listopada 2024 roku dzienną produkcję 40 kWh.

Nadal nie rozumiesz czy ściemniasz? Omijasz temat, nie kapujesz czy masz problem ze zliczeniem mocy własnej instalacji PV ?

Masz trzy partie instalacji i wszystkie są zamontowane do jednego falownika o mocy 8 kW ?

Dokąd wysłałeś w listopadzie 330,20 kWh a rocznie 9462 kWh ?

3 godziny temu, prokurator napisał:

Liczyć nie potrafisz to już wiemy ale skup się i pomyśl ile prądu może dać falownik jak przez kilka godzin będzie dawał 8kw. w tej chwili jest godz 8,45 zamglone słońce i już idzie 1600 wat i pewnie o 10 będzie 8kw jak będzie słońce oczywiście, ty masz aby fotovoltaikę czy tylko z pogłosek czytasz ?

@prokurator - wielu was tam jest, że piszesz "wiemy" ?? Chyba, że z tęsknoty za komuną piszesz o sobie w liczbie mnogiej :D

Nadal nie zrozumiałeś prostego pytania: ile kWp masz na dachu, na ziemi ?? Ile falownik może dać to jedno ale nie da więcej niż pozwolą wyprodukować panele - moduły PV.

Jeżeli o 8:45 masz produkcję 1600 W to możesz mieć instalację PV o mocy ok. 15 - 20 kWp a może trochę więcej.

Masz falownik o mocy 8 kW to nie wyda z siebie więcej niż 8 kW, max. 8,4 kW. Przez 5 godzin pracy z maksymalną mocą wyprodukuje 40 kWh. 20 listopada instalacja PV mogła pracować od 8 do 16. Czyli ok. 8 godzin. Ile godzin z tego było z maksymalną mocą?

Dobrze liczę obywatelu @prokurator ? :D

55 minut temu, d7d napisał:

@prokurator (...)Masz falownik o mocy 8 kW to nie wyda z siebie więcej niż 8 kW, max. 8,4 kW. Przez 5 godzin pracy z maksymalną mocą wyprodukuje 40 kWh. 20 listopada instalacja PV mogła pracować od 8 do 16. Czyli ok. 8 godzin. Ile godzin z tego było z maksymalną mocą?

Jeśli to jest Fronius 8.2kW to maksymalnie można do niego podłączyć 16.4kWp.

W dniu 24.11.2024 o 20:47, prokurator napisał:

To cię dziwi w słoneczny zimny dzień ?? oficjalnie mam 8,4 kwp(falownik T8G3) nieoficjalnie więcej ale prawa nie łamię typy większe napięcie nie ma takiej potrzeby .

ale głupie prawo szkodliwe prawo czy prawo wchdzące butami do teoretycznie (już) twojego domu tyle chyba mam nadzieję zrozumiałes a głupie prawo to paszkwil nadający się do kosza jak byśmy mieli normalne rządy.

8 godzin temu, stos napisał:

Jeśli to jest Fronius 8.2kW to maksymalnie można do niego podłączyć 16.4kWp.

To nie Fronius a prawdopodobnie FoxESS T8 G3. Można podłączyć do 12000 W DC a produkuje maksymalnie 8000 W AC.

Moc falownika to jedno a pytanie cały czas dotyczy sumarycznej mocy modułów PV która 20 listopada 2024 wyprodukowała 40 kWh.

Edytowane przez d7d
literówka: zamiast 40 kWh było 40 kWp

41 minut temu, d7d napisał:

To nie Fronius a prawdopodobnie FoxESS T8 G3. Można podłączyć do 12000 W DC a produkuje maksymalnie 8000 W AC.

Moc falownika to jedno a pytanie cały czas dotyczy sumarycznej mocy modułów PV która 20 listopada 2024 wyprodukowała 40 kWp.

Nie da się wyprodukować 40kWp bo to nie jest miara produkcji.

Godzinę temu, stos napisał:

Nie da się wyprodukować 40kWp bo to nie jest miara produkcji.

Masz rację, to była literówka. Ma być 40 kWh a nie 40 kWp.

Masz dobrze zaprojektowaną i ustawioną instalację PV. Możesz podać jaką miałeś produkcję 20.11.2024 w kWh/kWp ?

Godzinę temu, d7d napisał:

Masz dobrze zaprojektowaną i ustawioną instalację PV. Możesz podać jaką miałeś produkcję 20.11.2024 w kWh/kWp ?

20.11.202 miałem 1.44kWh z 10kWp w ON-grid i 0.85kWh z 6kWp w OFF-grid.

Nie ma to jednak żadnego znaczenia bo produkcja zależy od pogody. U mnie było całkowite zachmurzenie. Nie wydaje mi się jednak aby bylo w Polsce miejsce z bezchmurnym niebem przez cały dzień. Dolny Śląsk miał trochę Słońca.

Edytowane przez stos

23 minuty temu, d7d napisał:

Dziękuję.

U mnie 20.11.2024 było 621 Wh/kWp, 21.11.2024 621 Wh/kWp.

W listopadzie najlepszy wynik miałem 2.11.2024 2,48 kWh/kWp od 7 rano do 16.

Ja też najlepszy dzień miałem 2.11.2024.

31kWh z 10kWp i 17kWH z 6kWp.

P.S.

Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób dokonałeś edycji wpisu (40kWp na 40kWh) że ta edycja nie została zauważona przez Forum.

Screen Shot 2024-11-25 at 10.13.43 PM.png

Screen Shot 2024-11-25 at 10.19.35 PM.png

Edytowane przez stos
dodanie zdjęć

Dziś czyli 26.11 3.15kWh/kWp ze zwykłej instalacji na dachu, najlepszy listopadowy dzień to 2.11 z 4.66kWh/kWp, do tej pory za listopad mam 43,7kWh/kWp. A najlepszy listopad(2021) to 52,1 kWh/kWp w porównaniu do najgorszego listopada(2023) z wynikiem 40kWh/kWp. Najlepszy pojedynczy dzień listopadowy (1.11.2021) to 5.05kWp/kWh. Tak że wynik prokuratora ~5kWh/kWp (oficjalnie) jest do zrobienia nawet bez "rasownia" dodatkowymi panelami. A jak ich dołożył ze 2 razy tyle nawet nie jest to przeciętny wynik. 

2 godziny temu, prokurator napisał:

Ty masz cos z głowa nie halo ? większych bzdur nie słyszałem , a pewnie jesteś ten typek z forum info ogrzewanie tejn cyfrowy  o6483256 cos tam , to już wiem że trzeba dać do ignorowanych , trzeba forum ostrzec przed tobą

OGŁASZAM OSTROŻNOŚĆ PRZED TYM TYPEM.   na innym forum ma taką ksywę  o6483256

No hallo ! Przecież jesteś dawny @goguś ( inne wcześniejsze wcielenia). ) Byłeś nawet @goguś1719517740 , nieprawdaż? (albo nieprawdasz ?) ;)

@prokurator vel. @goguś  - działasz też na https://forum.info-ogrzewanie.pl   ??

Co masz do Forumowicza o6483256 ? Dlaczego ogłaszasz "ostrożność przed... "

OGŁASZAM OSTROŻNOŚĆ PRZED TYM TYPEM.    ??

7 minut temu, prokurator napisał:

Wyjaśniałem już dlaczego nie jestem gogusiem jesli ci to umkło to zapytaj w swoim stylu setny raz , ale to co ten typ wyrabia to o pomstę do nieba woła ,  tamte foru całe rozwalił ,jedni sami zrezygnowali drugich banował admin bo trzeba mieć wyjątkowe nerwy aby typa nie zwyzywać a on na to tylko czeka ,ostrzegam.

wszystko co ten typ wypluł z siebie to stek bzdur,, ciebie być może to bawi mnie nie.

Wyjaśniałeś dlaczego masz nowy nick (bo zapomniałeś hasła do starego @goguś) . Miałeś jeszcze chyba daw lub trzy poprzednie wcielenia na FM).

Dlaczego jednak nowy nick to @prokurator tego nie wyjaśniałeś. :)

Jeżeli jako @prokurator masz takie spostrzeżenia ad. @hope to masz dowód że "nasz" @hope to = o6483256 na innym forum?

Zastanawiam się czy to nie jest "donosicielstwo" vel. "kapusiowanie" (w twojej nomenklaturze) i jak to się ma do twoich "świętych wartości" ??

W swojej nieomylności (??) robisz rodzaj hejtu ??