krzysztof000 30.11.2024 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 12:17 Witam, Czy da radę jakiś klej przykleić uchwyt na telewizor 49" ? Np. Zastosowanie mamuta? Pytam bo niestety jest to miejsce gdzie nie można wkręcić żadnych śrub. Czy klej mamut wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.11.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 17:41 (edytowane) 5 godzin temu, krzysztof000 napisał: Witam, Czy da radę jakiś klej przykleić uchwyt na telewizor 49" ? Np. Zastosowanie mamuta? Pytam bo niestety jest to miejsce gdzie nie można wkręcić żadnych śrub. Czy klej mamut wytrzyma? Śrób się nie da wkręcić w żadną ścianę. Należy użyć kołków rozporowych rodzaju odpowiedniej do typu ściany. Nie ma kleju który przytwierdził by sam uchwyt do telewizora. Po pierwsze to pierw odspoi się od ściany farba, a po drugie to powierzchnia kontaktu ze ścianą jest zbyt mała. Klej ma pweną siłę ale ona jest zależna od powierzchni. Mamut ma owszem niby 22kg na 1cm 2 ale to prawdopodobnie jest siła badana gdy próbujemy przesówać sklejony przedmiot natomiast tutaj telewizor jest oddalony od ściany o pewną odległość która działa nam dodatkowo jako ramię odrywające uchwyt od ściany. Jednym słowem nie próbował bym tego eksperymentu a jeżeli już to przez parę dni zawiesił bym na uchwycie coś innego o ciężaże telewizora czyli 15 - 18kg. Według mnie najlepszym wyjściem jest sposób w którym pierw należało by do ściany przykleić dość dużą formatkę grubej płyty np ze spienionego pcv lub poprostu 1,5mm blachę aluminium lub płytę drewnianą lub cokolwiek powiedzmy w formacie televizora lub przynajmniej pionowego pasa o szerokości 20 cm i długości 50cm a dopiero do niej przykręcić wpuszczanymi od tyłu wkrętami uchwyt do telewizora. Edytowane Sobota o 18:10 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 30.11.2024 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 20:12 7 godzin temu, krzysztof000 napisał: Witam, Czy da radę jakiś klej przykleić uchwyt na telewizor 49" ? Np. Zastosowanie mamuta? Pytam bo niestety jest to miejsce gdzie nie można wkręcić żadnych śrub. Czy klej mamut wytrzyma? CO to za ściana, z czego zrobiona? Z klejem jaki by nie był dałbym sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof000 01.12.2024 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 godziny temu Ściana na poddaszu, w której idzie styropian i próbowałem na kołki, ale nie trzyma. Wysyłam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.12.2024 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 godziny temu 38 minut temu, krzysztof000 napisał: Ściana na poddaszu, w której idzie styropian i próbowałem na kołki, ale nie trzyma. Wysyłam zdjęcie. Ale dalej to nic mi nie mówi. Podejrzewam że od strony pokoju czyli od wewnątrz jest styropian a za styropianem ściana musi być z czegoś wymurowana. Do samego styropianu raczej nie chociaż są specjalne kołki np O ile jest tak jak myślę to proponuję zastawać kołki rozporowe/dyble ze śrubami lub mogą to być szpilki do których potem przykręcisz uchwyt telewizora tak aby one zakotwiczyły się w ścianie murowanej a licowały ze styropianem wewnątrz np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof000 01.12.2024 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 godzin temu Telewizor waży 11kg. Przykleiłem jak narazie na mamuta i mam ciężarki 15kg dla testów i jak narazie ładnie trzyma, ale odczekam kilka dni za nim powieszę TV. Nałożyłem bardzo dużo kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.12.2024 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 godzin temu 53 minuty temu, krzysztof000 napisał: Telewizor waży 11kg. Przykleiłem jak narazie na mamuta i mam ciężarki 15kg dla testów i jak narazie ładnie trzyma, ale odczekam kilka dni za nim powieszę TV. Nałożyłem bardzo dużo kleju. Tu nie chodzi o klej i jego moc czy ilość tylko o podłoże, wytrzyma klej to puści klej z siatką, tak może być. Co masz pod tym styropianem? I jaki gruby jest ten styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.12.2024 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, krzysztof000 napisał: Ściana na poddaszu, w której idzie styropian i próbowałem na kołki, ale nie trzyma. Wysyłam zdjęcie. Jeśli trzyma to próbuj ciężarkami przez tydzień. Potem możesz powiesić telewizor ale mówiąc szczeże osobiście bał bym się takiego rozwiązania. Jeśli to jest styropian i zbrojony to łączniki spiralne zaproponowane przez poprzednika sprawdzają sie nadwyraz dobrze. Ważne aby nawiercić samo zbrojenie bez styropianu. Można zrobić większą fazkę aby tależyk kołka weszedł głębiej a następnie zaszpachlować go klejem lub gipsem tak aby widoczny był tylko otwór. Gdybym sam wieszał ten telewizor to owe kołki zastosowane razem z mamutem uspokoiły by mnie zupełnie. Edytowane 18 godzin temu przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof000 01.12.2024 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 godzin temu 10cm idzie styropian, a potem mur bo wiertło dalej już ciężko wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 01.12.2024 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 godzin temu Zawsze możesz zrobić ramkę (profil metalowy, osb itp) które opiera się o podłogę, a klejenie do styropianu tylko trzyma pion, a nie obciążenie. Taka ramka/płyta może być zlicowana z obecną siatką z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.12.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 godziny temu, krzysztof000 napisał: 10cm idzie styropian, a potem mur bo wiertło dalej już ciężko wchodzi Czyli spokojnie możesz dać kołki rozporowe długie tak około 20-25 cm aby złapały ścianę, to będzie pewniejsze niż klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof000 02.12.2024 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 godziny temu A kołki do styropianu nie zdadzą egzaminu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.12.2024 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) Zrób tak jak napisałem wcześniej lub daj długie kołki ale z tulejami np. z rury PP o długości styropianu tak aby przykręcony uchwyt opierał się o tuleje a nie o samą warstwę styropianu Edytowane 2 godziny temu przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts