Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uchwyt na telewizor

krzysztof000

Recommended Posts

5 godzin temu, krzysztof000 napisał:

Witam,

Czy da radę jakiś klej przykleić uchwyt na telewizor 49" ? Np. Zastosowanie mamuta? Pytam bo niestety jest to miejsce gdzie nie można wkręcić żadnych śrub. Czy klej mamut wytrzyma?

Śrób się nie da wkręcić w żadną ścianę. Należy użyć kołków rozporowych rodzaju odpowiedniej do typu ściany.

Nie ma kleju który przytwierdził by sam uchwyt do telewizora. Po pierwsze to pierw odspoi się od ściany farba, a po drugie to powierzchnia kontaktu ze ścianą jest zbyt mała. Klej ma pweną siłę ale ona jest zależna od powierzchni. Mamut ma owszem niby 22kg na 1cm 2 ale to prawdopodobnie jest siła badana gdy próbujemy przesówać sklejony przedmiot natomiast tutaj telewizor jest oddalony od ściany o pewną odległość która działa nam dodatkowo jako ramię odrywające uchwyt od ściany.

Jednym słowem nie próbował bym tego eksperymentu a jeżeli już to przez parę dni zawiesił bym na uchwycie coś innego o ciężaże telewizora czyli 15 - 18kg.

Według mnie najlepszym wyjściem jest sposób w którym pierw należało by do ściany przykleić dość dużą formatkę grubej płyty np ze spienionego pcv lub poprostu 1,5mm blachę aluminium lub płytę drewnianą lub cokolwiek powiedzmy w formacie televizora lub przynajmniej pionowego pasa o szerokości 20 cm i długości 50cm a dopiero do niej przykręcić wpuszczanymi od tyłu wkrętami uchwyt do telewizora.

Edytowane przez Mareks77

7 godzin temu, krzysztof000 napisał:

Witam,

Czy da radę jakiś klej przykleić uchwyt na telewizor 49" ? Np. Zastosowanie mamuta? Pytam bo niestety jest to miejsce gdzie nie można wkręcić żadnych śrub. Czy klej mamut wytrzyma?

CO to za ściana, z czego zrobiona? Z klejem jaki by nie był dałbym sobie spokój.

38 minut temu, krzysztof000 napisał:

Ściana na poddaszu, w której idzie styropian i próbowałem na kołki, ale nie trzyma. Wysyłam zdjęcie.

20241130_114528.jpg

Ale dalej to nic mi nie mówi. Podejrzewam że od strony pokoju czyli od wewnątrz jest styropian a za styropianem ściana musi być z czegoś wymurowana.

Do samego styropianu raczej nie chociaż są specjalne kołki  np 

WKRĘTY KOŁKI KOTWY DO STYROPIANU 85mm ŚLIMAK 10szt

O ile jest tak jak myślę to proponuję zastawać kołki rozporowe/dyble ze śrubami  lub mogą to być szpilki do których potem przykręcisz uchwyt telewizora tak aby one zakotwiczyły się w ścianie murowanej a licowały ze styropianem wewnątrz np Kołek do rynien 12x260 wkręt 8X260 M8 na kwadrat (KPD_PO_KO_12260) • Cena,  Opinie • Gwoździe, wkręty, śruby, kołki 14311574013 • Allegro

Kołek rozporowy 12x300 z wkrętem 8x300 (KRK12300U) • Cena, Opinie •  Gwoździe, wkręty, śruby, kołki 13911570045 • Allegro

53 minuty temu, krzysztof000 napisał:

Telewizor waży 11kg. Przykleiłem jak narazie na mamuta i mam ciężarki 15kg dla testów i jak narazie ładnie trzyma, ale odczekam kilka dni za nim powieszę TV. Nałożyłem bardzo dużo kleju.

Tu nie chodzi o klej i jego moc czy ilość tylko o podłoże, wytrzyma klej to puści klej z siatką, tak może być.

Co masz pod tym styropianem? I jaki gruby jest ten styropian.

5 godzin temu, krzysztof000 napisał:

Ściana na poddaszu, w której idzie styropian i próbowałem na kołki, ale nie trzyma. Wysyłam zdjęcie.

20241130_114528.jpg

Jeśli trzyma to próbuj ciężarkami przez tydzień.

Potem możesz powiesić telewizor ale mówiąc szczeże osobiście bał bym się takiego rozwiązania.

Jeśli to jest styropian i zbrojony to łączniki spiralne zaproponowane przez poprzednika sprawdzają sie nadwyraz dobrze. Ważne aby nawiercić samo zbrojenie bez styropianu.

Można zrobić większą fazkę aby tależyk kołka weszedł głębiej a następnie zaszpachlować go klejem lub gipsem  tak aby widoczny był tylko otwór.

Gdybym sam wieszał ten telewizor to owe  kołki zastosowane razem z mamutem uspokoiły by mnie zupełnie.

Edytowane przez Mareks77