Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa kanalizacji zewnętrznej na własnej działce

Budowlaniec89

Recommended Posts

Cześć!

Chcę przebudować instalację kanalizacji sanitarnej i deszczowej na własnej działce, przy użytkowanym budynku. Przebudowa będzie polegała na rozdziale obu instalacji, które teraz są odprowadzane wspólną rurą do studzienki ogólnospławnej zbierającej ścieki tylko z mojego budynku. Przebudowa będzie się oczywiście wiązała z wykonaniem nowego wejścia do studni ogólnospławnej. Czy takie roboty muszę uzgodnić z gestorem sieci? Według prawa budowlanego tego typu roboty instalacyjne nie wymagają zgłoszenia ani pozwolenia na budowę, poprawcie mnie jeśli się mylę.

Pozdrawiam

Z tekstu wynika że studnia kanalizacji znajduje się na Twojej działce.

To prawda czy pomyliłeś studnię ze studzienką na przykanaliku który idzie od budynku do studni na głównej umieszczonej w ulicy.

Jeżeli faktycznie jest to studnia będąca w gestii Zakładu Wodociągów to wpięcie do niej należy uzgadniać z nimi.

Nie obejdzie się prawdopodobnie bez projektu z mapą.

Piszesz tu o kanalizacji sanitarnej i deszczowej. Nie wiem jak jest u was ale ogólnie mówiąc istnieje zakaz odprowadzania wód opadowych do sieci kanalizacyjnej sanitarnej, dlatego zastanów się nad swoim zamierzeniem aby przez przypadek nie wyszło że je odprowadzasz.

Edytowane przez Mareks77

Faktycznie, chyba nie wyraziłem się jasno :)

Obecnie rura kanalizacji sanitarnej z budynku oraz kanalizacja deszczowa są wpięte razem do studni znajdującej się poza granicą mojej działki, która jednak obsługuje tylko mój budynek. Studnia ta leży na drodze wewnętrznej i jest połączona z kanalizacją ogólnospławną w drodze głównej. Jest to stan istniejący, o którego poprawności nie chcę się wypowiadać. Nie zamierzam zmieniać ilości ani rodzaju odprowadzanych ścieków, a tylko uporządkować instalacje na mojej działce co prowadzi do konieczności osobnego wpięcia kanalizacji deszczowej do studni znajdującej się poza moją działką. Czy w takiej sytuacji nadal konieczne jest uzgodnienie zmiany z gestorem sieci?

Po pierwsze to uporządkowanie nie będzie następowało tylko na Twojej działce, ale częściowo także poza nią.

Ta pozostała część będzie następowała w drodze i studzience które to nie są Twoją własnością.

Jeżeli właścicielem studni na wspomnianej drodze wewnętrznej są wodociągi to uzgodnienie prac raczej jest tu konieczne.

Raczej wątpliwe jest wykonywanie na dziko dodatkowego wpięcia do studni oraz trasy przykanalika który po zmianie będzie biegł prawdopodobnie dwoma osobnymi odcinkami trasami a więc przynajmniej jeden z nich nie był by ujęty na żadnej mapie.

Nie wiadomo czy studzienka spełnia warunki do wpięcia dodatkowej rury nawet jeśli ilość wpływających nieczystości będzie bez zmian..

Poza tym droga nawet wewnętrzna ma swojego właściciela i zarządcę z którym wszelkie prace należy uzgodnić.

Sposób procedury czasem różni się pomiędzy miastem a terenami poza nim.

Czasem wymagany jest kompletny projekt a czasem tylko odręczny szkic więc konkretnych wymagań należy się dowiedzieć w lokalnym zakładzie wodociągów i kanalizacji lub innej instytucji sprawującej pieczę nad tą infrastrukturą.

Jednym słowem u siebie na działce możesz robić wszystko natomiast poza jej granicami na nie swojej własności niestety.

Nie wiem jaki jest cel tej przeróbki ale zawsze na istniejącym przykanaliku na swojej działce przy jej granicy wymagana była studzienka rewizyjna np. 315 lub 400. Jeżeli taką byś tam zastosował to dodatkową rurę mógłbyś przyłączyć do niej pozostawiając część poza swoją działką bez zmian.

Edytowane przez Mareks77
  • Thanks 1

• 2 weeks później...