michal.bdg 10.12.2024 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 witam, jaka powinna być optymalna odleglość miedzy odwiertami pionowymi aby gorne źrodło nie było wychładzane przez drugi odwiert. Mam w tym zakresie dowolność, mogę zrobić np. odwierty po dwóch stronach budynku/kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.12.2024 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Zależy od głębokości. Do 50-70mb to 6m a powyżej to 8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toredd 09.01.2025 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Komentator, który zauważył, że potrzebujesz większej objętości gruntu do połączenia, ma rację, chyba że włączysz drugie źródło dla pompy ciepła. Będzie dryfować zbyt gorąco lub zimno zarówno w poszczególnych porach roku, jak i długoterminowo, chyba że masz dodatkowe źródło. Pompy ciepła z podwójnym źródłem istnieją, chociaż są albo bardzo rzadkie, albo całkowicie niedostępne w USA. Połącz je ze średniej wielkości źródłem powietrza, a nieco inteligentny kontroler może zrównoważyć zapotrzebowanie na wymiennik sprzężony z gruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts