Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamurowanie dzwi - problem

Recommended Posts

Posiadam mieszkanie które po podziale ma wspolne dzwi z sasiadem.Chce się z nim oddzielić,  zamurować dzwi które są własnością sąsiada. Czy sasiad może nie wyrazić zgody na zamurowanie dzwi? Mam go poprosić o usunięcie dzwi ? Co jeśli po złości nie będzie chciał usunąć (przez moje pomieszczenie ma "korytarz" , w razie zamurowanie nie będzie miał dostępu do pomieszczenia.Wszystko przepisane aktem notarialnym , wpisane do księgi wieczystej. 

Pomieszczenie jest moje,  przez "całe życie" miał zrobiony korytarz do swoich pomieszczeń.Z chwilą przepisania aktem notarialnym i wpisaniu do KW praktycznie nie ma wstępu. Tylko on przez całe życie ma dzwi z których korzysta by dostać się do pomieszczeń przechodząc przez moje i jego są dzwi które były tam zawsze. Chcę je zamurowanie by nie miał już wstępu tylko co jeśli on nie będzie chciał ich usunąć???

2 godziny temu, sadix napisał:

Posiadam mieszkanie które po podziale ma wspolne dzwi z sasiadem.Chce się z nim oddzielić,  zamurować dzwi które są własnością sąsiada. Czy sasiad może nie wyrazić zgody na zamurowanie dzwi? Mam go poprosić o usunięcie dzwi ? Co jeśli po złości nie będzie chciał usunąć (przez moje pomieszczenie ma "korytarz" , w razie zamurowanie nie będzie miał dostępu do pomieszczenia.Wszystko przepisane aktem notarialnym , wpisane do księgi wieczystej. 

nie gdybaj tylko pogadaj. Na zastanawianie się nad rozwiązaniem będzie czas jeśli faktycznie odmówi. 

swoją drogą z opisu kompletnie nie rozumiem kto ma gdzie drzwi, po co przechodzi przez twoje, skoro ma swoje.
możesz to jakoś rozrysować?

• Like 1

By dostać się do pomieszczeń musi otworzyć swoje dzwi by następnie wejść do mojego pomieszczenia i otworzyć kolejne dzwi i wejść do swojego.Po podziale został bez został bez dostępu , musi wybijać dzwi co do których nie kwapi się w ogóle i dalej korzysta tak jak było zawsze tylko ja chce w końcu wydzielić to raz na zawsze:) chodzi o to ,że chce tam pomieszczenia Mojego wpisanego do KW bez dzwi , od niedawno jestem właścicielem i zastałem to w takim stanie.A wielce prawdopodobne jest ,że właściciel drugiego mieszkania pod innym numerem nie będzie chciał ich zomurować ponieważ pozbawi się dostepu .Mam zgłaszać włamanie codziennie? Wyrwać jego dzwi i futrynę?

55 minut temu, henrykow napisał:

Widzisz, już trzy osoby Ci radzą abyś pogadał z sąsiadem a jak nie chcesz to go zabij i problem z głowy:):classic_biggrin::p (sorry to był żart którego nie mogłem się powstrzymać aby napisać)

No właśnie nie chce bo nie I co mam teraz zrobić? :D

Wytwać dzwi i futrynę i szybko zamurować?

Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji 

Zgłaszać włamanie czy co?

Trzeba zatrudnić negocjatora a jak nic to nie da to prawnika.

Sąsiad ma geometryczne i techniczne możliwości wykonania wejścia do swojego pomieszczenia? Czy był wykonany plan podziału pomieszczeń z pokazanie co kto ma i jaki ma dostęp do własnych pomieszczeń?

21 minut temu, d7d napisał:

Trzeba zatrudnić negocjatora a jak nic to nie da to prawnika.

Sąsiad ma geometryczne i techniczne możliwości wykonania wejścia do swojego pomieszczenia? Czy był wykonany plan podziału pomieszczeń z pokazanie co kto ma i jaki ma dostęp do własnych pomieszczeń?

Czy ma techniczne możliwości ? Miał czas na wybicie i wstawienie dzwi przez kilka lat... czy ma wejście? Nie , nie ma bo jedyne wejście jest przez moje pomieszczenie. Czy był wykonany plan podziału co kto ma i jaki ma dostęp do pomieszczeń? Tak geodeta? architekt?podzielił działkę na dwie części wraz z budynkiem.Musiał w swoim pomieszczeniu zrobić przejście którego nie wykonał do tej pory.Zawsze był przyzwyczajony ,że on tak może bo przecież tak było zawsze...

Plan podziału powinien pokazywać wszystkie pomieszczenia należące do właściciela danej części. Jeżeli na planie podziału nie ma drzwi to możesz je zamurować od swojej strony. Pytałem czy fizycznie da się wykonać takie przejście od strony sąsiada do jego pomieszczenia po zamurowaniu istniejących drzwi.

Tak da się wykonać "tylko" właściciel nie bardzo chce rozwalać ścianę bo przecież ja mojego nie użytkuję więc otwiera sobie dzwi i przechodzi codziennie.Czy mogę zamknąć drzwi? Nie ponieważ on je wstawił i pomieszczenie zawsze uważane było jako korytarz lecz teraz chciałem rozpocząć remont.Podział nastąpił po śmierci właścicielki która pozwalała na korzystanie jako korytarz do pomieszczenia. Jedyną opcją by zostało chyba drabina i okno