Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim :) 

Jestem właśnie w trakcie tworzenia projektu domu jednorodzinnego. Wstępną koncepcję już mam i planuje podesłać swoje uwagi do architekta. 

Piszę posta bo może ktoś zerknąłby razem ze mną i dorzucił swoje uwagi? Może jest coś czego nie widzę. 

Ogród jest od płd-wsch ale część tarasowa bardziej skierowana jest na wschód. Może ma ktoś doświadczenie z takim ułożeniem? Dodam że od strony wschodniej, na sąsiednich działkach są drzewa i martwi mnie że mogą zabierać za dużo światła. Tak chcieliśmy mieć wstępnie zaprojektowane bo z kolei nie chcemy mieć patelni latem na ogrodzie. Teraz już sama nie wiem 🙃

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

IMG_4060.jpegIMG_4059.jpeg

Schemat zabudowy

Projekt

Edytowane przez Persefona0

Link do projektu nie działa. Wrzuć bezpośrednio tutaj

Dwa tarasy zróbcie i po problemie. Przy czym taras nie musi być zaraz przy domu. 
Ja mam jeden od północnego wschodu i latem jest idealny. Drugi od południa i jesienią oraz wiosną jest idealny.

12 godzin temu, Elfir napisał:

Link do projektu nie działa. Wrzuć bezpośrednio tutaj

Dwa tarasy zróbcie i po problemie. Przy czym taras nie musi być zaraz przy domu. 
Ja mam jeden od północnego wschodu i latem jest idealny. Drugi od południa i jesienią oraz wiosną jest idealny.

Dziękuję za informację co do linków :) wrzuciłam zdjęcia w poście głównym. 

Z tarasem związane jest też ułożenie salonu. Ukierunkowanie na popołudniowy wschód będzie komfortowe latem. A zimą żeby słońce dochodziło do środka to myślałam żeby zrezygnować z zadaszenia tarasu. Ale i tak głowię się czy nie lepsze będzie odwrócenie symetryczne domu 

Edytowane przez Persefona0

1. Bardzo mało funkcjonalnych blatów roboczych jak na sporą kuchnię. Podział płyty i zlewu na dwa odrębne blaty może generować problemy typu przenoszenie do odcedzenia gorącego garnka z makaronem czy ziemniakami + plątające się dzieci pod nogami. Przenoszenie nad blatem jest o wiele bezpieczniejsze. 

Zlew na wyspie wymaga ogromnej dyscypliny przy sprzątaniu, bo nie można nic zostawić do suszenia na blacie, aby nie wyglądało na bałagan. Na dodatek zmywarka jest daleko od szafek w których będą przechowywane naczynia i sztućce. Przez co rozładowywanie nie będzie intuicyjne. 

2. Garaż - wrysowane samochody praktycznie są zaraz za bramą wjazdową. W rzeczywistości wjeżdżać będą nieco głębiej , co może wymagać innego rozplanowania miejsca dla rowerów. Warto też ustawić dwa samochody obok siebie i otworzyć drzwi a potem zmierzyć szerokość, jaką zajmują, by sprawdzić czy szerokość garażu jest właściwa. 

3. Pokoje dzieci - czy będą doświetlone naturalnym światłem zimą?  Może warto je zamienić miejscami z sypialnią rodziców. Rodzice korzystają w sypialni głownie po zmroku. A dzieci ze swoich całą dobę. 

4. Zdecydowanie łatwiej zacienić przestrzeń niż ją doświetlić. Zwłaszcza zimą.

Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dom rozciągnąć w poziomie zamiast wysuwać głęboko w środek działki? 
Coś w ten deseń:
parterowy1-parter-zoom_1508231003.png

15 godzin temu, Elfir napisał:

1. Bardzo mało funkcjonalnych blatów roboczych jak na sporą kuchnię. Podział płyty i zlewu na dwa odrębne blaty może generować problemy typu przenoszenie do odcedzenia gorącego garnka z makaronem czy ziemniakami + plątające się dzieci pod nogami. Przenoszenie nad blatem jest o wiele bezpieczniejsze. 

Zlew na wyspie wymaga ogromnej dyscypliny przy sprzątaniu, bo nie można nic zostawić do suszenia na blacie, aby nie wyglądało na bałagan. Na dodatek zmywarka jest daleko od szafek w których będą przechowywane naczynia i sztućce. Przez co rozładowywanie nie będzie intuicyjne. 

2. Garaż - wrysowane samochody praktycznie są zaraz za bramą wjazdową. W rzeczywistości wjeżdżać będą nieco głębiej , co może wymagać innego rozplanowania miejsca dla rowerów. Warto też ustawić dwa samochody obok siebie i otworzyć drzwi a potem zmierzyć szerokość, jaką zajmują, by sprawdzić czy szerokość garażu jest właściwa. 

3. Pokoje dzieci - czy będą doświetlone naturalnym światłem zimą?  Może warto je zamienić miejscami z sypialnią rodziców. Rodzice korzystają w sypialni głownie po zmroku. A dzieci ze swoich całą dobę. 

4. Zdecydowanie łatwiej zacienić przestrzeń niż ją doświetlić. Zwłaszcza zimą.

Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dom rozciągnąć w poziomie zamiast wysuwać głęboko w środek działki? 
Coś w ten deseń:
parterowy1-parter-zoom_1508231003.png

Wg MPZP główna kalenica budynku musi być prostopadła do drogi, dlatego idziemy wgłąb działki. 

Racja co do kuchni i blatów, myślałam o poszerzeniu części dziennej o metr w lewo i od frontu. Chyba że jest jakiś lepszy pomysł?

Pokoje dziecięce są zaplanowane w prawym górnym rogu i pomieszczeniu pod nim. Nakierowane są na płd-zach więc nie martwię się że będzie tam za mało światła. 

Co do garażu to pomierzymy auta i sprawdzimy ;)  

Dzięki za swoje uwagi!