Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy gruntować chudziak przed położeniem folii?

Dzonzi

Recommended Posts

Cześć,

Buduję dom na terenie gliniastym, ale na górce. Wszyscy budowlańcy mówią, że nie będę miał wilgoci, bo to byłoby niemożliwe żeby tyle deszczu spadło.

Ściany fundamentowe zaizolowałem papą 4,2mm i 2x masą dwuskładnikową, zrobiona faseta, XPS 15 cm, więc podstawa domu jest dosyć dobrze zaizolowana. 

Jak teraz działać dalej z chudziakiem? Myślałem, żeby rozłożyć folię 0.3mm lub 0.5mm. Czy pod nią muszę dawać jakiś grunt czy cokolwiek? Widziałem, że ludzie smarują cersenitem CR65, no ale nie wiem czy warto. 

19 godzin temu, Dzonzi napisał:

Zwykły.

To, zamiast tej folii musisz położyć najpierw papę termozgrzewalną, przynajmniej jedną warstwę, grzejesz/kleisz ją tylko  na łączeniach na zakład i łączysz z izolacją poziomą wystającą ze ścian.

W dniu 20.12.2024 o 21:07, Dzonzi napisał:

Ściany fundamentowe zaizolowałem papą 4,2mm i 2x masą dwuskładnikową, zrobiona faseta, XPS 15 cm,

Ten XPS dawałeś tylko od zewnątrz ścian fundamentowych?

Nic nie gruntuj. Rozkładasz papę ma całym chudziaku i łączysz jej brzegi na zakład lepikiem na zimno. Papę, którą masz pod ścianami łączysz analogicznie z papą rozłożona na chudziaku. Żeby papa nie weszła w reakcję ze styropianem możesz pomiędzy styropian, a papę ułożyć jeszcze folie budowlaną. Powodzenia!

12 godzin temu, Dzonzi napisał:

z silki e24

To jak nie dawałeś styropianu  od wewnątrz do  ścian fundamentowych,   to teraz powinieneś zacząć wznoszenie ścian parteru od przekładki termicznej, czyli bloczka termoizolacyjnego.

Tak wyglądają straty ciepła bez przekładki.

A Silka to bardzo słaby izolator.

liniowy_mostek_cokol.png

Pamiętaj, nie daj się namówić na folię  zamiast papy termozgrzewalnej na chudziaku, dyfuzja pary wodnej szybciej się uwinie z folią, a robisz izolację na lata.

Folię jedną warstwę  trzeba dać na papę, dopiero układać na nią styropian.

Przed wylaniem posadzki,  znowu potrzebna folia na tym styropianie,  może to być nawet recykling, czyli cienka folia wykorzystana  z paczek styropianu. 

W dniu 24.12.2024 o 12:39, animuss napisał:

Tak wyglądają straty ciepła bez przekładki.

A Silka to bardzo słaby izolator.

liniowy_mostek_cokol.png

Jeżeli tak wyglądają, to co zmienia styropian, skoro i na zewnątrz (gdzie jest EPS) i do wewnątrz ciepło ucieka dopiero przez ławę? Po jaki gwizdek by było dawać XPS na ścianę fundamentową?

I ściema z temperaturą punktu rosy. Jak na zewnątrz jest -14* to nawet przy 90% wilgotności daje to 1,57g/m3 i temperatura punktu rosy -15,28*. Trzeba by horrendalnie nawilżać wewnątrz powietrze, żeby temperatura punktu rosy wzrosła do +11,8*.

To radosna twórczość grafika. Ale dobry bajer pół sukcesu.

Podobnie polecam sprawdzić lambdę w pionie ich produktu - chwalą się wszędzie średnią dobrze kamuflując, że w pionie nędza (znacznie gorzej, niż zwykły BK).