Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

wybór rodzaju ogrzewania postanowiłem zacząć od obliczenia ile mocy cieplnej w ogóle mój dom będzie potrzebował. Następnie chciałem rozważyć możliwe sposoby ograniczenia jego potrzeb. A na koniec wybrać źródło ciepła które będzie mi jak najtaniej i najwygodniej dostarczać te niezbędne kilowaty.

Po uważnej lekturze Forum ściągnałem wersję Demo programu Audytor OZC. No i tu zaczęły się schody - stąd temat wątku. Żeby nie było wątpliwości - tak przeczytałem instrukcję programu. Jednak jest ona raczej napisana pod kątem jak używać programu - manualnie - a z tym nie mam problemu. Zdaję sobie sprawę czego mi brakuje - podstawowej wiedzy z dziedziny ogrzewania i wentylacji. Uprzejmie proszę nie odsyłać mnie do książek z dziedziny - aż tyle czasu nie mam. Dlatego liczę na Waszą pomoc.

OK dla tych co przebrnęli przez lekko przydługi wstęp - pytania:

1. Jak wprowadzić do programu salon nad którym jest pustka aż pod dach? W dodatku oczywiście skośny. W pomocy piszą o wprowadzeniu średniej wysokości aby uzyskać pożądaną kubaturę ale tu oto:

2. Kłania się geometria ale nie wiem jak obliczyć objętość pomieszczeń na poddaszu zakładając że znam powierzchnię podłogi, wysokość ścian w tym kolankowej oraz kąt pochylenia dachu. Gdybym miał 45stopni to dałbym radę ale mam 30st i dach do tego kopertowy.

3. Jak wprowadzić przegrodę typu dach, jeżeli nie mogę znaleźć w programie żadnych dachówek itp. Powierzchnię podawać po skosie czy płasko?

4. Strop dla pomieszczeń na parterze podawać jako ciepło do góry a dla pomieszczeń na poddaszu jako ciepło do dołu czy odwrotnie?

5. Przyjąłem maks. różnicę temperatur jako -20 do +20. Jak przyjąć wymianę powietrza dla wentylacji grawitacyjnej? Domyślnie jedna objętość na godzinę? Przez wentylację widzę największe straty - czy to oznacza nieodwołalnie kierunek rekuperator + GWC?

6. Czy to co mi wyjdzie na koniec obliczeń przykładowo jako 19500 kWh rok oznacza że piec musi być taki i nie mniejszy? Jak to interpretować?

Pytania kieruję do wszystkich którzy mają OZC w małym palcu np Jeziera. Zaznaczcie przy odpowiedzi numer pytania. I proszę o wyrozumiałość. Przyjmuję również Wasze pliki *.ozd mailem :lol: Zawsze najlepiej uczyłem się na przykładach....

Z góry dziękuję - KaiM

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co prawda nie mam OZC w małym palcu ale od strony praktycznej bedę mógł coś podpowiedzieć. Liczyłem OZC swój domek a potem zaprojektowałem do tego instalację C.O. Grzeję juz drugi sezon i wyglada na to że się zgrubsza zgadza to co wyszło. Z uwag praktycznych to mogę powiedzieć że obliczanie zapotrzebowania na ciepło nie jest z dokładnoscią aptekarską i śmiało można przyjmować rózne rzeczy na "nosa" należy tylko wiedzieć czym to może grozić. :wink:

Witam,

[...]

1. Jak wprowadzić do programu salon nad którym jest pustka aż pod dach? W dodatku oczywiście skośny. W pomocy piszą o wprowadzeniu średniej wysokości aby uzyskać pożądaną kubaturę ale tu oto:

Przyjmij maksymalną wysokość pomieszczenia wtedy jeśli bedzie bład to raczej na plus. Zawsze lepiej jest mieć nieco wiekszy kociołek niz za mały.

2. Kłania się geometria ale nie wiem jak obliczyć objętość pomieszczeń na poddaszu zakładając że znam powierzchnię podłogi, wysokość ścian w tym kolankowej oraz kąt pochylenia dachu. Gdybym miał 45stopni to dałbym radę ale mam 30st i dach do tego kopertowy.

Musisz bardziej wyjaśnić bo napewno te skosy nie sa nad całym sufitem tylko po rogach. Jeśli przyjmiesz kubaturę jak w prostopadłościanie to błąd będzie nieznaczny ale znowu na plus. Więc smiało możesz przyjmować do kubatury prostopadłoscian "z tego się nie strzela"

3. Jak wprowadzić przegrodę typu dach, jeżeli nie mogę znaleźć w programie żadnych dachówek itp. Powierzchnię podawać po skosie czy płasko?

Olej całkowicie te dachówki wprowadź grubość ocieplenia płyty GK ewentualne deskowanie i to wystarczy. Dachówka ma wpływ może na drugim albo trzecim miejscu po przecinku. Powierzchnia dachu oczywiście taka jaką ma dach. Nie bardzo rozumiem pytanie "po skosie czy płasko" Jak masz kartke papieru to jej powierzchnia jest zawsze taka sama czy leży płasko na stole czy też jest w innej pozycji

4. Strop dla pomieszczeń na parterze podawać jako ciepło do góry a dla pomieszczeń na poddaszu jako ciepło do dołu czy odwrotnie?

Tego nie pamiętam liczyłem już dawno ale myslę że nie będzie to miało wiekszego znaczenia bo róznica temperatur pomiędzy parterem a poddaszem jest żadna. Może to mieć znaczenie w przypadku stropu nad piwnicą lub nad poddaszem.

5. Przyjąłem maks. różnicę temperatur jako -20 do +20. Jak przyjąć wymianę powietrza dla wentylacji grawitacyjnej? Domyślnie jedna objętość na godzinę? Przez wentylację widzę największe straty - czy to oznacza nieodwołalnie kierunek rekuperator + GWC?

Zapotrzebowanie na ciepło licz na jedna wymianę będzie to z zapasem. W praktyce bedzie mniej przy grawitacji. Ile mniej nie wiadomo. Ja z pewnych przesłanek i pomiarów szacuję że ok.120... 150m3/h jest wielkością prawidłową i całkowicie wystarcząjacą. Przy wiekszych iliściach powietrza bedziesz miał problemy z wilgotnoscia w zimie. Latem ciepło na wentylację cie nie obchodzi. Ja nie mam rekuperatora i twierdze że nie musi być. Rachunek ekonomiczny nie jest wcale taki oczywisty i są duże watpliwości czy sie opłaca.

6. Czy to co mi wyjdzie na koniec obliczeń przykładowo jako 19500 kWh rok oznacza że piec musi być taki i nie mniejszy? Jak to interpretować?

kWh to energia kocioł dobiera się na moc. Najprawdopodobniej moc kotła będziesz musiał dobierać uwzgledniajac głównie potrzeby na c.w.u. Bo ta moc wyjdzie ci wieksza.

Pytania kieruję do wszystkich którzy mają OZC w małym palcu np Jeziera. Zaznaczcie przy odpowiedzi numer pytania. I proszę o wyrozumiałość. Przyjmuję również Wasze pliki *.ozd mailem :lol: Zawsze najlepiej uczyłem się na przykładach....

Z góry dziękuję - KaiM

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530024

Inwestor wielkie dzięki za pomoc.

Celem wyjaśnienia "po skosie czy płasko". Oczywiście że kartka papieru ma zawsze tę samą powierzchnię, mi chodziło o to czy podać powierzchnię dachu jako taką czy w rzucie poziomym. A tu już wyjdzie mniej w zależności od kąta nachylenia. Tak czułem że chodzi o całą powierzchnię ale potrzebowałem potwierdzenia.

Co do kubatury - nadal chciałbym mieć sposób na obliczenie dokładnej kubatury. Po to liczę dokładnie programem żeby nie przewymiarować i dobrze dobrać moc kotła. Potem będę kombinował jak zmniejszyć to zapotrzebowanie ale potrzebuję dobre dane początkowe.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530125

...

Co do kubatury - nadal chciałbym mieć sposób na obliczenie dokładnej kubatury. Po to liczę dokładnie programem żeby nie przewymiarować i dobrze dobrać moc kotła. Potem będę kombinował jak zmniejszyć to zapotrzebowanie ale potrzebuję dobre dane początkowe.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

To opisz dokładnie własnymi słowami kształ pomieszczeń i podaj wymiary to ci policzę. Te wszystkie uproszczenia o których pisałem w odpowiedzi to tak szacunkowo mogą wpłynąć na wynik w skali pojedynczych %. Podstawowe wielkości które mają istotny wpływ, to izolacyjność i powierzchnia przegród zewnetrznych, róznica temperatur i ilość powietrza do wentylacji. Pozostałe sprawy to za przeproszeniem pierdoły.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530169

Dzieki za propozycje ale glupio mi by bylo Cie fatygowac. Moze podaj sposób obliczę sobie sam. Inaczej kłopotliwe dość byłoby podanie wszystkich wymiarów nie przesyłając całego projektu.

Dzięki za wskazanie kluczowych zagadnień.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530180

Witam !

Może nieco pomogę ?

1. Skoro masz dach kopertowy, to możesz kubaturę rozbić na dwie bryły :

prostopadłościan i graniastosłup.

Prostopadłościan to sprawa prosta - liczysz pole powierzchni x wysokość ściany do łączenia ze skosem przy suficie.

Wzór na objętość graniastosłupa ma postać : V = 1/3*Pp*h, czyli

jedna trzecia powierzchni pomieszczenia ( przy podłodze np. ) razy wysokość od skosu między ścianą i sufitem do najwyższego punktu sufitu.

Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem ?

A skoro chcesz dokładnie robić obliczenia, to do wartości pomierzonych musisz dodać jeszcze połowę grubości przegród, bo taka jest metodyka obliczeń.

2. Z tej dachówki to bym jednak nie rezygnował, bo będzie montowana na listwach, zatem i warstwa powietrza wentylowana, bądź słabo wentylowana tam wystąpi. Ja bym spróbował obliczyć objętość podobnie jak stary Archimedes to zrobił, zważyć ją i w ten sposób obliczyć masę m3. A lambdę przyjąć np. klinkieru czy innej ceramiki o podobnej masie i błąd z pewnością będzie niewielki.

4. Jeśli stropy oddzielają pomieszczenia ogrzewane o podobnej temperaturze to - jak słusznie zauważył inwestor - nie mają znaczenia dla obliczeń. Jeśli poddasze czy suterena jest nieogrzewana to jest w wyborze przegród odpowiednia opcja.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530316

Dzieki za propozycje ale glupio mi by bylo Cie fatygowac. Moze podaj sposób obliczę sobie sam. Inaczej kłopotliwe dość byłoby podanie wszystkich wymiarów nie przesyłając całego projektu.

Dzięki za wskazanie kluczowych zagadnień.

Tak na szybko to objętosć odcinana przez skos dachu będzie wynosić na każdy metr długosci ścianki kolankowej V= ctg(a)*h*h (dla przypomnienia ctg dla 30st = 1,73)

gdzie:

a = kąt pochylania dachu w stopniach

h = wysokość pomieszczenia minus wysokość ścianki kolankowej

V = objętość odcinana z pomieszczenia przez połać dachu.

(dach typu stodoła)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530408

Tak na szybko to ...

A tak na dokładnie ( :D ) to:

Niech prostokąt podstawy dachu kopertowego ma wymiary a oraz b, niech wysokość od podstawy do kalenicy wynosi H (dla uproszczenia liczone od szczytu ścianki kolankowej, bo poniżej niej to proste), zaś długość kalenicy niech wynosi d i załóżmy że kalenica jest równoległa do boku b.

Wtedy wzór na objętość poddasza:

V=1/2 * a*H*b - 2 * 1/3 * 1/2 *a * H * ( (b-d)/2) =

= 1/6 * a * H *(2 *b + d)

czyli od objętości dachu dwuspadowego - graniastosłup o podstawie trójąta (boczna sciana dachu dwuspadowego) odejmujemy dwa ostrosłupy o podstawie trójkąta i wysokości 1/2(b-d).

KaiM, ale jeszcze drobna uwaga do obliczen OZC.

Jeśli dobrze rozumiem, to pustka aż pod dach oznacza, że jest to przestrzeń nieogrzewana. Jeśli masz tak, że ocieplony masz strop, a sam dach jest nieocieplony, to możesz potraktować strop pod pustką jako "strop pod nieogrzewanym poddaszem" - jest taka opcja w arkuszu danych o przegrodach w punkcie Rodzaj przegrody. Wtedy program sam przyjmuje, ze w tej pustce jest temperatura taka jak na zewnatrz (czyli -20 oC).

Dane o dachu warto wprowadzać, jeśli jest on ocieplony. Jeśli nie (ja tak mam - strych nieocieplony) a solidnie ocieplony jest strop parteru, to i tak na poddaszu będzie temperatura zewnętrzna.

Ukłony,

...atomik

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530909

...

Wzór na objętość graniastosłupa ma postać : V = 1/3*Pp*h, ...

... Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem ?

...

Qgiel, ja tylko w kwestii formalnej.

Bardzo zrozumiale napisałeś, ale odrobinę niepoprawnie.

Bo to nie graniastosłup, ale ostrosłup (graniastosłup ma dwie podstawy równoległe, a ostrosłup - podstawę i wierzchołek).

...atomik

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530913

KaiM, ale jeszcze drobna uwaga do obliczen OZC.

Jeśli dobrze rozumiem, to pustka aż pod dach oznacza, że jest to przestrzeń nieogrzewana. Jeśli masz tak, że ocieplony masz strop, a sam dach jest nieocieplony, to możesz potraktować strop pod pustką jako "strop pod nieogrzewanym poddaszem" - jest taka opcja w arkuszu danych o przegrodach w punkcie Rodzaj przegrody. Wtedy program sam przyjmuje, ze w tej pustce jest temperatura taka jak na zewnatrz (czyli -20 oC).

Dane o dachu warto wprowadzać, jeśli jest on ocieplony. Jeśli nie (ja tak mam - strych nieocieplony) a solidnie ocieplony jest strop parteru, to i tak na poddaszu będzie temperatura zewnętrzna.

Qgiel, atomik - niezmierne dzięki !! Dzięki Wam mam już policzoną całość. Wyszło mi 630m3. Tak więc przy typowym zapotrzebowaniu 30W/m3/rok wychodzi mi 18.900 kWh. Zaraz siadam do OZC zobaczymy co z siebie "wypluje" jak mawiał Jezier. Później będę kombinował jak to zmniejszyć.

Co do pustki nad salonem. Niestety atomik nic nie rozumiem z tego co napisałeś powyżej ale zrobiłem tak: Ponieważ mam objętość salonu i pustki nad nim rozbiłem to na dwa pomieszczenia w OZC. Nastepnie zdefiniowałem przegrodę która składa się z warstwy powietrza dobrze wentylowanego o grubości 1cm :-) i nazwałem ją "Brak ściany". W podobny sposób zdefiniowałem "Brak podłogi" oraz "Brak sufitu". I tymi przegrodami ograniczyłem te pomieszczenia pilnując wysokością żeby się kubatura zgadzała. W definicji przegrody typu dach uwzględniłem warstwę powietrza wentylowanego i beton zwykły grub. 2cm nad nią (jako dachówkę) a pod spodem wełna i płyty g-k. Następnie w samym OZC straty Qo pustki rozdzieliłem w całości do salonu. Pustka ma zadany brak ogrzewania i temp. niższą o 5 stopni niż salon. Mam nadzieję że nie popełniam tu jakiegoś błędu merytorycznego.

Nie wiem jeszcze co z grzejnikami bo planuję podłogówkę wszędzie - czyli typ ogrzewania promieniujące? Na razie nie wpisuję żadnych danych o grzejnikach bo interesuje mnie dom jako taki. Czy coś muszę podawać?

pozdrawiam wszystkich OZC-owiczów

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-530966

Bo to nie graniastosłup, ale ostrosłup (graniastosłup ma dwie podstawy równoległe, a ostrosłup - podstawę i wierzchołek).

Myśli czasem dziwnymi ścieżkami chodzą i potrafią zrobić psikusa :).

Myślałem jedno, napisałem drugie.......dzięki za sprostowanie atomik :)

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-531208

...

Co do pustki nad salonem. Niestety atomik nic nie rozumiem z tego co napisałeś powyżej ale zrobiłem tak: Ponieważ mam objętość salonu i pustki nad nim rozbiłem to na dwa pomieszczenia w OZC. Nastepnie zdefiniowałem przegrodę która składa się z warstwy powietrza dobrze wentylowanego o grubości 1cm :-) i nazwałem ją "Brak ściany". W podobny sposób zdefiniowałem "Brak podłogi" oraz "Brak sufitu". I tymi przegrodami ograniczyłem te pomieszczenia pilnując wysokością żeby się kubatura zgadzała. W definicji przegrody typu dach uwzględniłem warstwę powietrza wentylowanego i beton zwykły grub. 2cm nad nią (jako dachówkę) a pod spodem wełna i płyty g-k. Następnie w samym OZC straty Qo pustki rozdzieliłem w całości do salonu. Pustka ma zadany brak ogrzewania i temp. niższą o 5 stopni niż salon. Mam nadzieję że nie popełniam tu jakiegoś błędu merytorycznego.

Nie wiem jeszcze co z grzejnikami bo planuję podłogówkę wszędzie - czyli typ ogrzewania promieniujące? Na razie nie wpisuję żadnych danych o grzejnikach bo interesuje mnie dom jako taki. Czy coś muszę podawać?

pozdrawiam wszystkich OZC-owiczów

Myślę że nie jest to prawidłowy sposób obliczeń dzielenie salonu na mniejsze pomieszczenia ze ścianami z powietrza.

Wprowadź po prostu taką wysokośc salonu jaka jest bez kombinowania. Jeśli salon ma 5 m to tyle podaj i nie dziel tego na wirtualne pomieszczenia. Pamietaj że takie wysokie pomieszczenie wymaga większej ilości ciepła niz niskie bo ciepło idzie do góry i gromadzi sie pod dachem podczas gdy zimno pozostaje przy podłodze.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-531240

Co do pustki nad salonem. Niestety atomik nic nie rozumiem z tego co napisałeś powyżej ale ... pozdrawiam wszystkich OZC-owiczów

Zdaje mi się, że to ja nie zrozumiałem co miałeś na myśli mówiąc "pustka aż pod dach". Ja zrozumiałem, że masz salon, potem strop (realny) a potem pustkę powietrzną aż po dach. Czyli takie poddasze nieużytkowe. I o tym pisałem. Potem się zastanawiałem, że Ty jednak pewnie masz "salon aż pod dach" bardziej niż pustkę powietrzną. Ale drugiego postu by dopytać już nie pisałem.

To oczywiście zmienia sytuację, dach nad salonem będziesz miał oczywiście solidnie zaizolowany i tę izolację trzeba dobrze opisać.

Też wydaje mi się, jak pisze Inwestor, że komplikujesz nieco opis pomieszczenia. Ale może taki sposób ułatwi opis wymiany ciepła z sąsiednimi pomieszczeniami przylegajacymi na różnych poziomach do ściany salonu. Tyle, że jak wprowadzasz wirtualną przegrodę, nawet jak opór jej materiału jest prawie zerowy, to program chyba wprowadza dla tej przegrody współczynniki odbioru ciepła na obu powierzchniach przegrody i w efekcie robi się jakiś jej opór w obliczeniach, którego nie ma w rzeczywistości.

...atomik

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-531291

Ad 1. Ja przeważnie po prostu wprowadzam wymiary..czyli podajesz po prostu wymiar od podłogi po sufit, a przy wprowaadzaniu wymiarów przegród wymiary do osi przegrody.

Ad2. Powierzchnie podaj rzeczywistą..

Ad.3 To zależy które pomieszczenie jest cieplejsze..jak to u góry to ciepło w dół, jak to na dole to cieppło do góry

Ad 4. Standartowo 1 wym/h

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-531547

Pieca i tak nie kupisz wiekszego niz 30kW wiec nie ma co wlosow z glowy rwac-nie przewymiarujesz, zreszta kto by chcial w 2005 roku kupowac piec bez modulacji mocy zazwyczaj jest to 8-24, o ile pamietam. Poza tym Inwestor ma racje-moc pieca i tak wymusi cwu. Jak pamietam ze swoich nieprzespanych nocy takie zamartwianie sie to -niby niewiarygodnie potrzebne a i tak chodzi o zabawe. Milego budowania:)

PS nad wyborem pieca po nocach chyba siedzialem ze 3 miesiace:)

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-537198

No więc policzyłem wszystko zgodnie z Waszymi radami tzn. odrzuciłem pomysły wirtualnych przegród, skupiłem się na powierzchni ścian zewnętrznych oraz kubaturze pomieszczeń. Wyszło mi zapotrzebowanie około 35kW/rok/m3 jak sobie podzieliłem poniższe dane.

W wartościach bezwględnych jest to 22873 kWh/rok (82,34GJ) za ogrzewanie całego domu o pow. 251m2 i kubaturze 643m3. Aha wszystko przy nominalnej wentylacji 1 wymiana na godzinę chyba - nie ruszałem. To jest wersja max dla której będę dobierał piec ale przynajmniej na początku nie zamierzam ogrzewać garażu ani strychu nad nim (razem to 74m2 i 158m3) więc chyba wyjdzie mniej.

Wartości których nie rozumiem to :

- zapotrzebowanie na m2 pow. ogrzewanej Qf=43,6 [W/m2]

- zapotrzebowanie na m3 pow. ogrzewanej Qv=17,0 [W/m3]

nijak nie mogę tego matematycznie przeliczyć - i czy to dobre wartości czy coś docieplić?

Największe straty są przez wentylację 52,7%, ściany zew 12,6% (U=0,238), okna zew 9,5% (U=1,1), dach 8,4%(U=0,196).

Spróbowałem docieplić te przegrody - i okazało się że to się w ogóle nie opłaca!! Oto konkrety. Największe straty są nadal przez wentylację 56%, ściany zew spadły do 11,8% (U=0,2), okna zew wzrosły do 10,1% (U=1,1), dach spadł do 6,1%(U=0,134). Zapotrzebowanie spadło do 21119 kWh/rok (76,03GJ). Oszczedność 1754 kWh rocznie to tylko 7% a koszt tych dociepleń szacuję na kilka tysięcy złotych.

Czy wy też mieliście podobne odczucia tzn że dom wybudowany wg dzisiejszych standardów z zapotrzebowaniem ok. 30 kWh/m3/rok nie daje się już więcej ocieplić z zachowaniem ekonomiczności? Pozostają rozwiązania w stylu rekuperator, GWC itd generalnie cuda z odzyskiem ciepła z wentylacji.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-539676

Gość 1950
wychodzi że masz zapotrzebowanie na ciepło około 11 kW, przy -20 C czyli bardzo dobrze. masz rację w takim przepadku nie jest uzasadnione dodatkowe docieplanie bo bardzo długo będzie Ci się to zwracać, teraz kupić odpowiedni kociołek i po zawodach. a tak w ogóle czym będziesz ogrzewał?
https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-539698

kWh to energia kocioł dobiera się na moc. Najprawdopodobniej moc kotła będziesz musiał dobierać uwzgledniajac głównie potrzeby na c.w.u. Bo ta moc wyjdzie ci wieksza.

Dziękuję bardzo 1950 za rozjaśnienie mi do czego służy tajemnicze Qv - to dlatego piec 11kW by wystarczył ale wg tego co napisał wcześniej Inwestor - musi być większy. Ale tego tematu jeszcze nie ruszyłem i to dla mnie terra incognita na razie - zapotrzebowanie na CWU hmmm... pozostanie napisac kolejne HELP :lol:

Co do wyboru pieca. Myslalem o kotle Verner A25 na pelety, zboza i eko-groszek. Niestety nie mam widokow na rure z gazem a propan czy olej czy prad duzo drozej. Baaardzo fajny kociol, paliwa do wyboru, pelen automat - no ale drogi niesamowicie - 12.700zl netto to juz prawie cena pompy ciepla. Aha on ma moc max 25kW to chyba za duzy dla mnie a jak bedzie chodzil na polowie mocy (ma modulowana 7-25) to straci pewnie na wydajnosci. Szukam dalej.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/#findComment-539726