Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Progam Audytor OZC - pomocy

Recommended Posts

Wartości których nie rozumiem to :

- zapotrzebowanie na m2 pow. ogrzewanej Qf=43,6 [W/m2]

- zapotrzebowanie na m3 pow. ogrzewanej Qv=17,0 [W/m3]

nijak nie mogę tego matematycznie przeliczyć - i czy to dobre wartości czy coś docieplić?

Największe straty są przez wentylację 52,7%, ściany zew 12,6% (U=0,238), okna zew 9,5% (U=1,1), dach 8,4%(U=0,196).

Spróbowałem docieplić te przegrody - i okazało się że to się w ogóle nie opłaca!! Oto konkrety. Największe straty są nadal przez wentylację 56%, ściany zew spadły do 11,8% (U=0,2), okna zew wzrosły do 10,1% (U=1,1), dach spadł do 6,1%(U=0,134). Zapotrzebowanie spadło do 21119 kWh/rok (76,03GJ). Oszczedność 1754 kWh rocznie to tylko 7% a koszt tych dociepleń szacuję na kilka tysięcy złotych.

Czy wy też mieliście podobne odczucia tzn że dom wybudowany wg dzisiejszych standardów z zapotrzebowaniem ok. 30 kWh/m3/rok nie daje się już więcej ocieplić z zachowaniem ekonomiczności? Pozostają rozwiązania w stylu rekuperator, GWC itd generalnie cuda z odzyskiem ciepła z wentylacji.

Wyniki wychodzą prawdopodobne i sensowne. Z tym ocieplaniem ścian to wcale tak do końca nie jest. Wychodzi owszem spory udział wntylacji bo ok. 52% ale przy wymianie 643m3/h Jak sobie przeliczysz na faktyczne potrzeby czyli 30m3/h/osobe to wyjdzie ci gdzieś powiedzmy 150m3/h czyli ok. 4 razy mniej ciepła na wentylację. Wtedy może się okazać że ocieplanie ścian zacznie się opłacać bo udział strat przez ściany się znacznie zwiekszy. Przelicz to sobie, ale juz nie w OZC tylko na "piechotę"

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzieki Inwestor - policze to i dam znac. Musze tylko jakos rozbic te 150m3/h na pomieszczenia, w samym OZC zauwazylem ze bardzo wiele daje podniesienie temperatury powietrza wentylowanego np przez GWC. No ale to juz wentylacja mechaniczna ktora moze kiedys zrobie.

Bede wdzieczny za krotkie info nt. zapotrzebowania na moc CWU jak moge to obliczyc.

Wielkie dzieki Inwestor - policze to i dam znac. Musze tylko jakos rozbic te 150m3/h na pomieszczenia, w samym OZC zauwazylem ze bardzo wiele daje podniesienie temperatury powietrza wentylowanego np przez GWC. No ale to juz wentylacja mechaniczna ktora moze kiedys zrobie.

Bede wdzieczny za krotkie info nt. zapotrzebowania na moc CWU jak moge to obliczyc.

Przeczytaj uważnie watek http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=507361&highlight=#507361

Wnioski są takie że jeśli lubisz się kompać w pełnej wannie to na podgrzew c.w.u. ok. 17... 20 kW powinieneś zapewnić.

Pozdrawiam

Inwestorze,

Przeczytałem ten post, w którym robiłeś bilans cieplny dla cwu. Ale może drobna uwaga: jeśli przyjąć nieco dłuższy czas regeneracji temperatury w zasobniku cwu, np. 15 minut, a nie 10, to wychodzi już nie np. 17 kW, a 11.3 kW. Wg mnie 10 minut na regenerację temperatury, to całkiem komfortowo.

...atomik

Wnioski co do mocy na c.w.u. sa takie że 15 minut to dla mnie zbyt długo na napełnianie wanny. Po drugie jak wanna się napełnia to ja w tym czasie biorę prysznic (mam wannę z hydromasażem więc trzeba wchodzić umytym) A w praktyce bywało tak że jak miałem na zasobniku ustawiona nieco nizszą temperaturę 45st to czasem wody brakowało a kocioł ma moc 20 kW i zasobnik jest 140 L.

Jeśli macie mniejsze wymagania odnośnie komfortu c.w.u. to moc możecie dawać mniejszą i chyba własnie takie są wnioski.

Pozdrawiam

Takie same wymagania odnośnie komfortu. 15 litrów na minutę do wanny i 15 litrów w prysznicu. I wystarczą 2 kW. Wnioski są jak widać różne z tamtego wątku.

Jezier nie żartuj że takie same wymagania. Ile bedzie musiała czekać następna osoba aż będzie mogła się wykąpać . Mocą 2 kW przy temp. wody 5...6 oC wannę wody będziesz grzał 15min ??? :o to jakieś żarty. Policz i napisz ile tej wody w baniaku jaki baniak i dobrze opisz jak to naprawdę wyglada bo ludzie sobie kupią takie mikrogrzałeczki i bedą sie później wku.... :wink: że dali się wpuścić w maliny. Moje wymagania odnosnie c.w.u. są takie: ilość wody taka aby wszyscy domownicy mogli sie kąpać bez utrudnień po koleii bez czekania w 2 łazienkach na raz do tego aby jeszcze mozna było umyć naczynia w tym czasie. Jak ktoś mnie odwiedzi aby nie musiał wyskakiwać spod prysznica bo leci zimna woda (bo ktoś wcześniej sie kąpał) i nie przyszło mu do głowy się spytać o to czy jest ciepła woda. Takie właśnie są sytuacje jak pojadę w odwiedziny do kuzyna który ma bojler elektr. 200L z grzałeczkami cos chyba 2,5kW albo lepiej. Nie ma mowy aby wszyscy mieli szansę się wykąpać pod prysznicem (wielki sukces jak 3 osoby się załapią na prysznic). No chyba że część wieczorem a część następnego dnia rano. Zakładam też że c.o. i c.w.u. ma być grzane jednym kotłem bo nie chcę mieć w domu dodatkowego grzmota a podgrzewanie prądem odrzucam bo to za drogie. I nie wierzę że 2 kW na c.w.u. ci wystarczy spełnienie tych wymagań nawet jak zafundujesz sobie zasobnik wielkości małego basenu kapielowego. :wink:

Pozdrawiam

Wartości których nie rozumiem to :

- zapotrzebowanie na m2 pow. ogrzewanej Qf=43,6 [W/m2]

- zapotrzebowanie na m3 pow. ogrzewanej Qv=17,0 [W/m3]

nijak nie mogę tego matematycznie przeliczyć - i czy to dobre wartości czy coś docieplić?

Największe straty są przez wentylację 52,7%, ściany zew 12,6% (U=0,238), okna zew 9,5% (U=1,1), dach 8,4%(U=0,196).

Spróbowałem docieplić te przegrody - i okazało się że to się w ogóle nie opłaca!! Oto konkrety. Największe straty są nadal przez wentylację 56%, ściany zew spadły do 11,8% (U=0,2), okna zew wzrosły do 10,1% (U=1,1), dach spadł do 6,1%(U=0,134). Zapotrzebowanie spadło do 21119 kWh/rok (76,03GJ). Oszczedność 1754 kWh rocznie to tylko 7% a koszt tych dociepleń szacuję na kilka tysięcy złotych.

Czy wy też mieliście podobne odczucia tzn że dom wybudowany wg dzisiejszych standardów z zapotrzebowaniem ok. 30 kWh/m3/rok nie daje się już więcej ocieplić z zachowaniem ekonomiczności? Pozostają rozwiązania w stylu rekuperator, GWC itd generalnie cuda z odzyskiem ciepła z wentylacji.

Wyniki wychodzą prawdopodobne i sensowne. Z tym ocieplaniem ścian to wcale tak do końca nie jest. Wychodzi owszem spory udział wntylacji bo ok. 52% ale przy wymianie 643m3/h Jak sobie przeliczysz na faktyczne potrzeby czyli 30m3/h/osobe to wyjdzie ci gdzieś powiedzmy 150m3/h czyli ok. 4 razy mniej ciepła na wentylację. Wtedy może się okazać że ocieplanie ścian zacznie się opłacać bo udział strat przez ściany się znacznie zwiekszy. Przelicz to sobie, ale juz nie w OZC tylko na "piechotę"

Pozdrawiam

Inwestorze, dlaczego mieszasz procenty z wartościami bezwględnymi. Przy ocenie opłacalności ocieplenia nie bierze się wartości procentowej strat ciepła w ogólnym bilansie energetycznym lecz wielkość jednostek traconej energii. Zmiana któregoś z elementów powoduje zmianę proporcji pozostałych ale nie zmienia strumienia strat ciepła.

A to że nie opłaca się ocieplać ściany o współczynniku 0,2 to oczywiste.

Pytanie czy opłaca się stosować wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Wszystko zależy od tego jki jest koszt energii w naszym domu.

Przy 100 m domu koszt ogrzewania gazem ziemnym to ok 1300 zł/rok z tego zakładając straty na wentylację około 50% mamy 650 zł/rok sprawność odzysku ciepła około 70%czyli zaoszczędzić możemy około 450zł.

Koszt zakupu układu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła myślę że około 7-8 kpln daje to prosty czas zwrotu około 15 lat.

Kanadyjczyk

Nic nie mieszam przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem. A wartości procentowe pokazują co opłaca się docieplać. Wcale nie wielkości strat. Do rekuperatora dolicz jeszcze spore koszty eksploatacji całosci wentylacji mechanicznej (bo wtedy musisz ją mieć) i może sie okazac że nie zwróci się nigdy.

Pozdrawiam

Jezier nie żartuj że takie same wymagania. Ile bedzie musiała czekać następna osoba aż będzie mogła się wykąpać .

Ani minuty. Może się kompać i brać prysznic w drugiej łazience. Może się okazać że moc 2 kW jest znacznie bardziej komfortowa niż 20 kW.

Jezier nie żartuj że takie same wymagania. Ile bedzie musiała czekać następna osoba aż będzie mogła się wykąpać .

Ani minuty. Może się kompać i brać prysznic w drugiej łazience. Może się okazać że moc 2 kW jest znacznie bardziej komfortowa niż 20 kW.

To wytłumacz to bojlerowi mojego kuzyna jak goście chcą sie wykapać i powiedz mu żeby zacza się ciebie słuchać :wink: :D

Pozdrawiam

Nie to nie :wink:

Ja i tak nie mam szans wpłynąć na to w co wierzysz a w co nie.

I nie wierzę że 2 kW na c.w.u. ci wystarczy spełnienie tych wymagań nawet jak zafundujesz sobie zasobnik wielkości małego basenu kapielowego. :wink:

Jezier daj już temu spokój to nie jest kwestia wiary tylko fizyki. Grzałke 2 kW to możesz zamontować w kiepskim czajniku do podgrzewania litra no może 1,5 l wody a nie do zasobinka 100 czy 200L. Owszem takie patenty możesz robić bo nikt ci tego nie zabroni ale nie pisz że komfort będzie sam jak przy 20 kW.

Pozdrawiam

Kanadyjczyk

Nic nie mieszam przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem. A wartości procentowe pokazują co opłaca się docieplać. Wcale nie wielkości strat. Do rekuperatora dolicz jeszcze spore koszty eksploatacji całosci wentylacji mechanicznej (bo wtedy musisz ją mieć) i może sie okazac że nie zwróci się nigdy.

Pozdrawiam

Kolejny raz każesz mi czytać dokładnie, czytam tak jak piszesz. Może ty pisz dokładniej albo nie pisz wcale.

Dzieci w szkole podstawowej wiedzą co to są procenty.

Zmniejszenie strat ciepła przez jeden z elementów budynku powoduje jedynie zmianę proporcji poszczególnych elementów bilansu ale ilość traconej energii pozostanie bez zmiany. I czy zastosujesz rekuperację w budynku ocieplonym czy nie ocieplonym to efekt jej zastosowania będzie taki sam.

Kanadyjczyk

Pozdrawiam

Kolejny raz każesz mi czytać dokładnie, czytam tak jak piszesz. Może ty pisz dokładniej albo nie pisz wcale.

Dzieci w szkole podstawowej wiedzą co to są procenty.

Zmniejszenie strat ciepła przez jeden z elementów budynku powoduje jedynie zmianę proporcji poszczególnych elementów bilansu ale ilość traconej energii pozostanie bez zmiany. I czy zastosujesz rekuperację w budynku ocieplonym czy nie ocieplonym to efekt jej zastosowania będzie taki sam.

To nie chodzi o to czy zastosowanie rekuperatora spowoduje taki sam efekt czy nie. Chodzi raczej o to czy ten rekuperator wogóle zastosujesz. Jeśli masz jakieś środki finansowe na docieplanie to bedziesz starał się je wydać tak aby przyniosły najwieksze efekty. Jeśli straty na wentylacje wychodza 50% to z pozoru wygladać się może że inwestycja w rekuperator i wentylację mechaniczna będzie najbardziej efektywna. Jak przyjmiesz ok. 120...150m3/h czyli tyle ile naprawdę potrzeba to okaże się że na wentylację są już znacznie mniejsze straty i być może rekuperator i wentylacja mechaniczna wcale sie już tak nie będzie opłacać tylko może warto już będzie pomyśleć o innych elementach bdynku bo jak napisałeś proporcje się zmienią.

Pozdrawiam

Jezier daj już temu spokój to nie jest kwestia wiary tylko fizyki. Grzałke 2 kW to możesz zamontować w kiepskim czajniku do podgrzewania litra no może 1,5 l wody a nie do zasobinka 100 czy 200L. Owszem takie patenty możesz robić bo nikt ci tego nie zabroni ale nie pisz że komfort będzie sam jak przy 20 kW.

Pozdrawiam

Sam gdzieś pisałeś, że na CWU miesięcznie idzie u ciebie 50m3 gazu ziemnego. Licząc, że jest super dobrze skondensowany to mamy 500 kWh ciepła z niego. Na dzień wychodzi 17 kWh. Jak widać grzałka 2 kW spokojnie sobie z tym poradzi nawet jak przyjedzie do ciebie dużo gości.

Pozdrawiam

Sam gdzieś pisałeś, że na CWU miesięcznie idzie u ciebie 50m3 gazu ziemnego. Licząc, że jest super dobrze skondensowany to mamy 500 kWh ciepła z niego. Na dzień wychodzi 17 kWh. Jak widać grzałka 2 kW spokojnie sobie z tym poradzi nawet jak przyjedzie do ciebie dużo gości.

Jezier jeśli chcesz mieć komfort c.w.u. na odpowiednim wysokim poziomie to musisz dysponować odpowiednio dużą mocą chwilową a nie tylko zapewnić mocą średnią. Tak że teoretycznie to co napisałeś może wyglądać rozsądnie natomiast w praktyce jesli komfort c.w.u. ma być wysoki to 2kW jest o wiele wiele za mało. Podkreślam że moc na c.w.u. bardzo mocno zależy od komfortu użytkowania i nie pisze czy wogóle wystarczy na pokrycie zapotrzebowania na c.w.u. tylko chodzi mi o pokrycie tego zapotrzebowania oraz dodatkowo zapewnienie wysokiego komfortu uzytkowania c.w.u. Dochodzi do tego jeszcze aspekt ekonomiczny eksploatacji i kosztów inwestycji.

Pozdrawiam