Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jezier jeśli chcesz mieć komfort c.w.u. na odpowiednim wysokim poziomie to musisz dysponować odpowiednio dużą mocą chwilową a nie tylko zapewnić mocą średnią. Tak że teoretycznie to co napisałeś może wyglądać rozsądnie natomiast w praktyce jesli komfort c.w.u. ma być wysoki to 2kW jest o wiele wiele za mało. Podkreślam że moc na c.w.u. bardzo mocno zależy od komfortu użytkowania i nie pisze czy wogóle wystarczy na pokrycie zapotrzebowania na c.w.u. tylko chodzi mi o pokrycie tego zapotrzebowania oraz dodatkowo zapewnienie wysokiego komfortu uzytkowania c.w.u. Dochodzi do tego jeszcze aspekt ekonomiczny eksploatacji i kosztów inwestycji.

Pozdrawiam

Wcale nie potrzeba mieć wysokiej mocy chwilowej. Wystarczy magazynować wystarczającą ilość ciepła dla zapewnienia komfortu c.w.u. A to wcale nie jest trudne.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-543108

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wcale nie potrzeba mieć wysokiej mocy chwilowej. Wystarczy magazynować wystarczającą ilość ciepła dla zapewnienia komfortu c.w.u. A to wcale nie jest trudne.

Niestety potrzebna jest duża moc chwilowa bo zmagazynowane ciepło bardzo szybko sie wyczerpuje. No chyba że ktos ma cysternę z c.w.u. w domu. :wink: :D Ja nie zakładam potrzeby posiadania cysterny bo zagracona baniakiem gigantem pralnia to tez mniejszy komfort i spore niepotrzebne koszty.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-543127

Inwestor. Te twoje 17 kWh ciepła dziennie to raptem 400 litrów ciepłej wody. Jeśli zakupisz zasobnik, który pozwala na taki jednorazowy chwilowy pobór to masz zapewniony komfort na potrzeby swojej rodziny. Potrzebujesz więcej np. na wypadek gości to kupujesz większy zbiornik, o wydajności chwilowej np. 600 litrów.

Nie oznacza to, że aż tak wielkiej pojemności muszą być zbiorniki. Wystarczy sporo mniejszy zasobnik 200-400 litrów.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-543149

Jezier to może wobec tego wytłumacz czemu przy temp. 45 oC nastawionej na zasobniku 140 L wody czasem zimą brakowało. Przy 50 oC jest na styk. W zasobniku można trzymać max 55oC.Te 5 oC nadwyżki to się przyda jak sprawność układu spadnie bo się weżownica zakamieni a kocioł zestarzeje itp. Dodam że moc podgrzewu to 20kW. Jak chcesz to zrealizować przy grzałce 2 kW jaki gigant baniak ci wyjdzie i ile się będzie nagrzewał ? Wtedy to już całkiem na c.o. kocioł nie będzie chyba pracować bo będzie tylko c.w.u. podgrzewać :-? To wszystko sa paramety które trzeba pogodzić i znaleźć jakieś optimum. Czyli: koszty inwestycji, koszty eksploatacji i odtworzeniowe (taki baniak nie jest przecież wieczny), wydajność, komfort, miejsce na pomieszczenie tego wszystkiego itp. Moim zdaniem producenci kotłów poszli dobrą drogą wybierając większą moc i mniejszy zasobnik niż maleńkie moce i gigant zasobniki.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-543174

140 litrów o temp. 45 stopni to niewiele wody. Dokładnie wiesz czemu potrafiło ci brakować. 20 kW to wydajność kotła ok 10 litrów na minutę. Jeśli twój pobór był np. 30 litrów/min to wody w zbiorniku starczało na mniej niż 10 minut. Potem leciała chłodna woda albo dużo mniejszym strumieniem.

Przy grzałce 2 kW oczywiście nie decydowałbym się na zasobik 140 litrów.

Co do gigantycznych wielkości zasobników też mam swoje zdanie.

Np. zasobniki jednego z producentów (każdy ma średnicę 58 cm):

120 litrów - wysokość 78 cm

200 litrów - wysokość - 122 cm

300 litrów - wysokość - 167 cm

Jak widać ilość zajmowanego miejsca jest podobna.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-543189

140 litrów o temp. 45 stopni to niewiele wody. Dokładnie wiesz czemu potrafiło ci brakować. 20 kW to wydajność kotła ok 10 litrów na minutę. Jeśli twój pobór był np. 30 litrów/min to wody w zbiorniku starczało na mniej niż 10 minut. Potem leciała chłodna woda albo dużo mniejszym strumieniem.

Przy grzałce 2 kW oczywiście nie decydowałbym się na zasobik 140 litrów.

Co do gigantycznych wielkości zasobników też mam swoje zdanie.

Np. zasobniki jednego z producentów (każdy ma średnicę 58 cm):

120 litrów - wysokość 78 cm

200 litrów - wysokość - 122 cm

300 litrów - wysokość - 167 cm

Jak widać ilość zajmowanego miejsca jest podobna.

Jezier

Zasobnik 300 L to wcale nie jest wystarczajacy przy grzałeczce 2 kW. Poza tym nad takim wielkim zasobnikiem nie powiesisz już kotła bo jest za wysoki. Jeśli trzymasz w zasobniku 300L wodę o temp. 50 oC to uzyskasz z tego ok. 110 L ciepłej wody (38 oC) to nawet na jedną wannę nie wystarczy !!!! Przy temperaturze w zasobniku 55 oC będziesz miał ok. 160 L to już wystarczy na jedną kapiel w wannie. No ale na następną wannę ciepłej wody to już trzeba bedzie czekać prawie 3 godziny. W czasie tych 3 godzin kocioł nie będzie ogrzewał domu tylko wodę :-? 3 godzinna przerwa w c.o. już jest nie do przyjęcia. W twoim przykładzie z zasobnikiem nawet 300L i grzałeczce 2 kW nie ma co nawet marzyć o komforcie który występuje przy zasobniku 140L i podgrzewie 20kW. Jeśli chciałbym mieć do dyspozycji jak napisałeś tych raptem 400L ciepłej wody i utrzymywać w zasobniku 50 oC to musiałbym sobie zafundować zasobnik o pojemności prawie 1200L !!!! Zasobnik taki musiałbym ogrzewać prawie 17 godzin na dobę tą grzałeczką 2kW. Moge wtedy prawie całkowicie zapomnieć o ogrzewaniu domu kotłem i mam w kotłowni cholernie drogą i wielgachną cysternę. Jak przyjedzie do mnie rodzinka czyli jest nas wtedy razem 9... 10 osób to nie ma mowy aby te 400L ciepłej wody wszystkim wystarczyło do kąpieli i wcale nie myślę o tym że wszyscy się taplają w wannie.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-543533

Zasobnik 300 L to wcale nie jest wystarczajacy przy grzałeczce 2 kW. Poza tym nad takim wielkim zasobnikiem nie powiesisz już kotła bo jest za wysoki.

Ja bym pwiesił, bo u mnie by się zmieścił. Ale skoro u ciebie nie to zapewne znalazł byś niższy zbiornik. Producentów i produktów jest bardzo dużo.

Jeśli trzymasz w zasobniku 300L wodę o temp. 50 oC to uzyskasz z tego ok. 110 L ciepłej wody (38 oC) to nawet na jedną wannę nie wystarczy !!!! Przy temperaturze w zasobniku 55 oC będziesz miał ok. 160 L to już wystarczy na jedną kapiel w wannie. No ale na następną wannę ciepłej wody to już trzeba bedzie czekać prawie 3 godziny. W czasie tych 3 godzin kocioł nie będzie ogrzewał domu tylko wodę :-? 3 godzinna przerwa w c.o. już jest nie do przyjęcia. W twoim przykładzie z zasobnikiem nawet 300L i grzałeczce 2 kW nie ma co nawet marzyć o komforcie który występuje przy zasobniku 140L i podgrzewie 20kW. Jeśli chciałbym mieć do dyspozycji jak napisałeś tych raptem 400L ciepłej wody i utrzymywać w zasobniku 50 oC to musiałbym sobie zafundować zasobnik o pojemności prawie 1200L !!!!

Ja w zbiorniku utrzymuję 65 stopnia bo to mu nie szkodzi ani trochę. Przynajmniej nie mam problemu lagionelli. Przy pojemności 300 litrów uzyskałbym około 600 litrów ciepłej wody (38 stopni). To wystarczający komfort porównywalny z twoim mocnym kotłem i zasobnikiem 140 litrów, jeśli nie większy. Z tych 110 litrów ze zbiornika o trzykrotnie większej pojemności to się nieźle uśmiałem.

Nie wierzysz w te 600 litrów wody to umów się z jakimś producentem lub sprzedawcą zasobników na testy.

Zasobnik taki musiałbym ogrzewać prawie 17 godzin na dobę tą grzałeczką 2kW.

Wtedy władowałbyś w zbiornik 34 kWh energii to dwa razy więcej niż ci teraz wychodzi średnio dziennie, a więc i dwa razy więcej wody. Gdzie tu sens? Jeśli masz większy zbiornik nie musisz się więcej automatycznie myć.

Moge wtedy prawie całkowicie zapomnieć o ogrzewaniu domu kotłem

A widziałeś gdzieś kocioł 2 kW? Pokaż mi taki.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-544387

Jezier ja niestety nie trzymam w zasobniku 65 oC bo bardzo szybko zacznie zarastać kamieniem a tego nie chcę i producent nie zaleca tak to juz jest gdy woda ma powyżej powyżej 55 oC. Jeśli chodzi o bakterie to wystarczy raz na jakiś czas dezynfekcja temp. 75 oC Jeśli chodzi o ilość wody uzyskiwanej z zasobnika to może u ciebie jest taki układ instalacji że w trakcie rozbioru c.w.u. nie dopełnia się zasobnik zimną woda o temp. 5 oC i może twojego nie wychładza :o :wink: Ja stosuję normalny układ instalacji gdzie zasobnik jest cały czas pod cisnieniem. W innym układzie instalacji może i byłoby wiecej wody. Osobiście kotłów c.o. o mocy 2 kW nie znam ale nie ja twierdzę że wystarczy kocioł 2 kW na potrzeby c.w.u. Myślałem że rozmawiamy cały czas o kotłach c.o. tez się dziwiłem że piszesz o 2 kW w takiej konfiguracji. Ze specjalista od zasobników i kotłów już dawno temu rozmawiałem i nic takiego nie twierdził że z zasobnika da się wycisnac 2 x wiecej ciepłej wody niz jego pojemność no może przez tydzień :wink: ale napewno nie jednorazowo. :wink: :D To że władowałbym 2 razy wiecej energi w zasobnik wcale nie oznacza że miałbym 2 razy więcej wody zwróć uwagę że jesli tylko w zasobniku temperatura wody spadnie poniżej 38 oC staje się on i cała zgromadzona w nim energia praktycznie bezużyteczny. Pomyśl o tym :wink: .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-544420

Jezier ja niestety nie trzymam w zasobniku 65 oC bo bardzo szybko zacznie zarastać kamieniem a tego nie chcę i producent nie zaleca tak to juz jest gdy woda ma powyżej powyżej 55 oC.

Nie chcesz nie musisz. Twój zasobnik będzie wieczny. Mniejsza temp to mniej wody a na wypadek np. gości zawsze możesz podnieść bo za duży zbiornik to też nie dobrze.

Jeśli chodzi o ilość wody uzyskiwanej z zasobnika to może u ciebie jest taki układ instalacji że w trakcie rozbioru c.w.u. nie dopełnia się zasobnik zimną woda o temp. 5 oC i może twojego nie wychładza. Ja stosuję normalny układ instalacji gdzie zasobnik jest cały czas pod cisnieniem. W innym układzie instalacji może i byłoby wiecej wody.

Dokładnie tak jest. Wylewa się ciepła wlewa zimna. I wody jest wystarczająco dużo. A nie takie śladowe ilości. Gdyby było tak jak to sobie wymyśliłeś to nikt by zasobników nie stosował bo to nie miałoby sensu. Nawet ty ze swoim 20 kW kotłem i znacznie większym zbiornikiem nie miałbyś komfortu o jaki ci chodzi.

Osobiście kotłów c.o. o mocy 2 kW nie znam ale nie ja twierdzę że wystarczy kocioł 2 kW na potrzeby c.w.u. Myślałem że rozmawiamy cały czas o kotłach c.o. tez się dziwiłem że piszesz o 2 kW w takiej konfiguracji.

Ty piszesz o kotle a ja o mocy wystarczającej na c.w.u. wcale jej nie łączę z moca na c.o.

Ze specjalista od zasobników i kotłów już dawno temu rozmawiałem i nic takiego nie twierdził że z zasobnika da się wycisnac 2 x wiecej ciepłej wody niz jego pojemność no może przez tydzień :wink: ale napewno nie jednorazowo.

:lol: :lol:

Od takich specjalistów trzymałbym się z daleka

To że władowałbym 2 razy wiecej energi w zasobnik wcale nie oznacza że miałbym 2 razy więcej wody zwróć uwagę że jesli tylko w zasobniku temperatura wody spadnie poniżej 38 oC staje się on i cała zgromadzona w nim energia praktycznie bezużyteczny. Pomyśl o tym :wink: .

Myślę i myślę i widzę tylko takie rozwiązanie, że jesteś przekonany, że gdy temp wody w zasobniku spada poniżej 38 stopni to momentalnie zamienia się w wodę o temp 5 stopni.

Uważam, że niewiele wiesz o c.w.u. i wypisujesz niesprawdzone i nieprawdziwe rewelacje. Uważam że ta dyskusja z tobą ma mało sensu.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-544722

Jezier faktycznie niepotrzebnie daje sie dalej wciagać w dyskusje bo jak dochodzi do wypowiadania się na temat meritum to zaczynasz uciekać od tematu i przechodzisz do ocen personalnych i przypuszczeń. A ludzie później zaczną sobie kupować takie maleńkie grzałeczki jak piszesz i a jak przyjdzie co do czego to będzie rozczarowanie. Nie pasuje ci cos co piszę to podaj swoje obliczenia i wyjaśnienia a nie pisz hipotezy. Jeśli twierdzisz że wystarczy 300L i grzałka 2kW to wykaż to bo narazie to co napisałeś to są tylko twoje deklaracje. Tak jak pisałem kuzyn ma zasobnik 200L i grzałeczki 2,5kW trzyma na nim 65 oC i jest kiepski komfort o ile mozna tu mówić że wogóle jest bo jak pisałem wody nie starcza i do tego jest za gorąca woda w zasobniku.

Myślę i myślę i widzę tylko takie rozwiązanie, że jesteś przekonany, że gdy temp wody w zasobniku spada poniżej 38 stopni to momentalnie zamienia się w wodę o temp 5 stopni.
To nie prawda co napisałeś nie twierdziłem nic takiego, nie przeinaczaj. Zasobnik staje sie bezużyteczny bo nie będziesz mógł juz dalej kożystać z wody. Przecież do wanny nie będziesz wlewał chłodnej wody(poniżej 38 oC). Jak zacznie lecieć zbyt chłodna to po prostu zakręcisz kran i tyle, i co ci po tej letniej wodzie i energii która jest w banaiaku ??. Musisz czekać aż się podgrzeje i dopiero wtedy będziesz mógł wode czerpać dalej. Jak sobie zafundujesz duży baniak i grzałeczkę 2kW to bedziesz musiał naprawdę długo czekać. I o tym cały czas piszę. I jeszcze tylko jedno

Gdyby było tak jak to sobie wymyśliłeś to nikt by zasobników nie stosował bo to nie miałoby sensu. Nawet ty ze swoim 20 kW kotłem i znacznie większym zbiornikiem nie miałbyś komfortu o jaki ci chodzi.

Tendencja producentów jest właśnie taka aby zmniejszać zasobniki a zwiekszać moc podgrzewu bo to daje wiekszy komfort c.w.u. i jest bardziej praktyczne i ekonomiczne niż małe moce i duże zasobniki. Przekonywanie że jest odwrotnie to chyba nienajlepszy pomysł.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-544940

Nie pasuje ci cos co piszę to podaj swoje obliczenia i wyjaśnienia a nie pisz hipotezy. Jeśli twierdzisz że wystarczy 300L i grzałka 2kW to wykaż to bo narazie to co napisałeś to są tylko twoje deklaracje.

Cały czas podaję obliczenia. Zamieniłem twoje twierdzenia o komforcie w jednostki ciepła. Napisałem, że zbiornik 300 litrów zapewnia potrzebny ci komfort, nawet wtedy, gdy jest w nim woda o temp. 55 stopni. Jak mam ci wykazać, że to co piszę to prawda? Proponuję abyś podzwonił podowiadywał się, a w ostateczności umówił na testy zasobników u jakiegoś sprzedawcy lub producenta.

To nie prawda co napisałeś nie twierdziłem nic takiego, nie przeinaczaj. Zasobnik staje sie bezużyteczny bo nie będziesz mógł juz dalej kożystać z wody. Przecież do wanny nie będziesz wlewał chłodnej wody(poniżej 38 oC). Jak zacznie lecieć zbyt chłodna to po prostu zakręcisz kran i tyle, i co ci po tej letniej wodzie i energii która jest w banaiaku ??. Musisz czekać aż się podgrzeje i dopiero wtedy będziesz mógł wode czerpać dalej. Jak sobie zafundujesz duży baniak i grzałeczkę 2kW to bedziesz musiał naprawdę długo czekać. I o tym cały czas piszę.

Pisałeś, że po zużyciu 400 litrów ciepłej wody o temp. 38 stopni będę musiał na doładowanie zbiornika zużyć 34 kWh energii. A w rzeczywistości to jest z 15 kWh. I kto tu mija się z prawdą?

Tendencja producentów jest właśnie taka aby zmniejszać zasobniki a zwiekszać moc podgrzewu bo to daje wiekszy komfort c.w.u. i jest bardziej praktyczne i ekonomiczne niż małe moce i duże zasobniki. Przekonywanie że jest odwrotnie to chyba nienajlepszy pomysł.

Tendencje kogo? Producentów kotłów? Wydaje mi się, że długofalowa tendencja jest odwrotna. Zmniejszanie zapotrzebowanie na ciepło budynków powoduje zmniejszanie mocy kotłów. Zwiększający się udział pozyskiwania c.w.u. np z solarów powoduje wzrost wielkości zbiorników.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-545792

• 10 months później...

Witam ponownie,

mam pytania po szczegółowych obliczeniach różnych wersji ociepleń wentylacji etc. dla mojego domu (251m2 643m3)

1. Dlaczego jeżeli roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh[kWh/rok] wyszło mi 11874 (przy założeniu zmniejszonej wentylacji do 250m3/h) kiedy sprawdzam gdzie ciepło ucieka to roczne straty w sumie są WIĘKSZE niż ta wartość ???? Konkretnie 19394 kWh/rok. Czegoś tu nie rozumiem - więcej go tracę niż potrzebuję rocznie?

2. Jak rozumieć straty przez przegrodę o nazwie "Strop ciepło do dołu" ??? W definicji pomieszczeń taka przegroda występuje na poddaszu no i jest to jego podłoga. Pomieszczenia na parterze mają u mnie jako sufit przegrodę o nazwie "Strop ciepło do góry". Coś chyba nie gra bo to ciepło nie jest przecież tracone na zewnątrz może jedynie przenikać do pomieszczeń pod nimi. W polu Te mam podane nazwy pomieszczeń pod nimi.

Jezier, Inwestor liczę na Was.

P.S.

Jezier ty masz ekstra ocieplony dom - do jakich wartości zapotrzebowania na m2 i m3 udało Ci się zejść? Ja mam mieć ok. 30W/m2 i 11,8/m3 to już dobrze?

Moim celem jest ustalić ile najmiej kWh/rok bede do domu potrzebował a potem się zastanowić z czego je wyprodukować.

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-950705

Siedziałem nad tym programem O2C kilka nocy ... Wydaje mi się że ten mniejszy wynik jest pomniejszony o zyski ciepła od osób, elektryczności, słońca itp. Tak więc rzeczywiste straty to ta większa wartość, ale ponieważ sam sobie trochę nachuchasz (ew. słoneczko) to grzać możesz troszkę mniej. Choć mogę się mylić ...

Z innej strony - te wartości kWh/rok wychodzą dość duże (np. u mnie 24 000) - wartość dość podejrzana, bo nawet gdybym to chciał uzyskać grzejąć prądem (blisko 100% sprawność) rachunki wyszłyby większe niż te raportowane przez znajomych...

Co myślicie ?

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-951172

2. Jak rozumieć straty przez przegrodę o nazwie "Strop ciepło do dołu" ???

Rozumieć trzeba w taki sposób, że chodzi o transport ciepła w kierunku do dołu, czyli że pomieszczenie nad stropem ma założoną do obliczeń wyższą temperaturę, niż pomieszczenie poniżej stropu. Przykłady: pokój nad piwnicą, pokój nad nieogrzewanym garażem, itp.

Jak wiemy, i pamietamy (ha, ha) z lekcji fizyki, energia cieplna przepływa od ciała o wyższej temperaturze do ciała o niższej (zwykle - pomijając lodówkę i pompę ciepła).

W definicji pomieszczeń taka przegroda występuje na poddaszu no i jest to jego podłoga. Pomieszczenia na parterze mają u mnie jako sufit przegrodę o nazwie "Strop ciepło do góry". Coś chyba nie gra bo to ciepło nie jest przecież tracone na zewnątrz może jedynie przenikać do pomieszczeń pod nimi. W polu Te mam podane nazwy pomieszczeń pod nimi.

Uważaj, abyś tej samej fizycznie przegrody nie zdefiniował inaczej patrząc od pomieszczenia na dole i patrząc z pomieszczenia na górze. Tzn. w obu miejscach musi być ten sam typ, np. w obu "strop, ciepło do góry" lub w obu"strop, ciepło do dołu".

W programie Audytor OZC rzeczywisty kierunek przepływu ciepła przez przegrodę jest wyznaczony (założony przez użytkownika) poprzez podanie założonych temperatur po obu stronach przegrody.

(Można też kazać programowi policzyć temperaturę w pewnych pomieszczeniach, jeśli są one np. nieogrzewane, wtedy z kierunkiem przepływu ciepła może być różnie - ale to inna bajka).

1. Dlaczego jeżeli roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh[kWh/rok] wyszło mi 11874 (przy założeniu zmniejszonej wentylacji do 250m3/h) kiedy sprawdzam gdzie ciepło ucieka to roczne straty w sumie są WIĘKSZE niż ta wartość ???? Konkretnie 19394 kWh/rok. Czegoś tu nie rozumiem - więcej go tracę niż potrzebuję rocznie?

Program liczy też zyski energetyczne: od słońca (w danych podajesz usytułowanie domu wzgl. kierunków geogr.) oraz od domowników (podajesz ilość mieszkańców). Straty to suma energii z ogrzewania oraz tych zysków.

Ale, faktycznie różnica którą podałeś ~7000 kWh przy poziomie Qh ok. 12000 kWh jest na moje oko sporo za duża.

Czyli zapewne miłego szukania pomyłki !

Podciągam bo zimno

Troszkę cieplej?

...atomik

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-951458

Faktycznie cieplej dzięki Atomik :D bo jakbym znowu był o krok bliżej rozwiązania mojej łamigłówki.

Zmieniłem wszędzie przegrodę na "strop ciepło do góry" bo od takiej przegrody nie mam strat, natomiast występuje ona po stronie zysków ale niech jej będzie nie jest tego dużo (197 kWh/rok).

Jak sobie teraz policzę tak jak tłumaczyłeś to wychodzi mi teraz:

roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh[kWh/rok] = 11.499

+ zyski od słońca ludzi ciepłej wody (nawet od drzwi wew) etc [kWh/rok] = 7.078

to razem daje 18.577

minus straty [kWh/rok] = 17.624

czyli co roku w moim domu zostaje 953 kWh hihi pogrzeje 11 lat i 12 rok mam gratis czy co :D

ale gdzie sie podaje usytuowanie budynku wzgl stron świata? szukałem i szukałem i jedyne co znalazłem to obrót budynku o ileś stopni ale bez wskazania kierunków to chyba nie to ????

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-951561

W sumie 11500 kWh rocznie na dom 630 m3 to chyba nieźle, u mnie jest w ocieplonym starym domu aż dwa razy więcej (przy nieco mniejszej kubaturze).

Może dlatego, że Twój dom jest dobrze zaizolowany, to procentowy udział zysków do (Qh + zyski) wychodzi ok. 40%, u mnie było to ok. 20%, jak wczoraj sprawdziłem, ale jak mówię Qh dwa razy wieksze. Więc pewnie może to się zgadzać.

Usytułowanie budynku (ścian) względem stron świata podaje się na karcie pomieszczenia, przy opisie ścian jest kolumna oznaczona Or. - tam się wybiera orientację każdej ze ścian. Ten obrót budynku, o którym piszesz, umożliwia pewnie przekręcenie wszystkich na raz tak wybranych orientacji ścian.

Z tym 12 rokiem za friko grzania to chyba musisz zrobić rozstrzygający eksperyment, skoro teoria jest wątpliwa. Napisz koniecznie za 12 lat co wyszlo. Moze zapowiada sie spore odkrycie.

...atomik

https://forum.murator.pl/topic/28586-progam-audytor-ozc-pomocy/page/3/#findComment-952679