tomanq 27.12.2024 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Witam serdecznie. Zależy mi na wyprostowaniu ścian i sufitu i ich styków w wielkiej płycie. Powierzchnia 50m2, obecnie stan surowy. Spotkałem się z opinią że tynki maszynowe wykonuje się szybciej. Jednocześnie od potencjalnego wykonawcy usłyszałem że on się nie podejmie bo to kłopot ze sprzętem, wodą i syf, że takie rzeczy to on robi tylko na budowach. Pytanie do praktyków / wykonawców Czy faktycznie w zamieszkanych przestrzeniach robi się tynki tylko ręcznie? Czy da się wyliczyć ile czasu zajmie zrobienie tynków jedną i drugą technologią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.12.2024 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Do 50m2 szkoda sobie głowę zawracać agregatem. A w bloku to już nawet do całego mieszkania chyba że to parter. Ile czasu ? 1-2 dni. Tynki będa schły kilkanaście dni kilka tygodni więc czas wykonania pomijalny. Edit: w wielkiej płycie nie robiło sie tynków a takie przecierki bardzo cienkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanq 29.12.2024 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Czyli proste ściany -> lekka precierka, ściany krzywe -> tynk ręczny / płyta GK. Ponoć kładzenie gładzi na beton jest niezgodne ze sztuką. Czy pojawiły się rozwiązania pozwalające kłaść gładź bezpośrednio na wielką płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.12.2024 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 W blokach z lat '70-'80 nie było tynków na wielkiej płycie, w tych co coś robiłem, a cos w rodzaju szpachli z tego co pamiętam miało to koło 2-3mm grubości, ktoś mi kiedyś mówił o "przecirkach". Czym to było robione dokładnie nie wiem, ale niewątplwie dąło się to wykonywać 50 lat temu. Tak z cikawości dlaczego gładż jest niezgodna ze sztuką? Trochę tego nie rozumie, dobrze przygotowane podłoże powinno spokojnie dac się wyszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanq 31.12.2024 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Coś takiego jak opisujesz, a'la twarda gładź faktycznie tam jest. Użyłem chyba zbytniego uproszczenia pisząc o 'niezgodności ze sztuką' Majstry którzy u mnie byli mówili że gładzi nie używa się do prostowania nierównych powierzchni, czyli nie kładzie się jej bezpośrednio na goły beton bo wcześniej, w takim celu kładzie się tynk. Jednak jak rozumiem, nic nie stoi na przeszkodzie aby na dobrze przygotowane podłoże położyć bezpośrednio gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.01.2025 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 5 godzin temu, tomanq napisał: Użyłem chyba zbytniego uproszczenia pisząc o 'niezgodności ze sztuką' Majstry którzy u mnie byli mówili że gładzi nie używa się do prostowania nierównych powierzchni, czyli nie kładzie się jej bezpośrednio na goły beton bo wcześniej, w takim celu kładzie się tynk. Jednak jak rozumiem, nic nie stoi na przeszkodzie aby na dobrze przygotowane podłoże położyć bezpośrednio gładź. Teraz to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.01.2025 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) Ekipy która przyjdzie do 50m2 mieszkania do tynków to raczej ze świecą szukać..... więcej roboty przygotowawczej aniżeli tynkowania.. Musieli by naprawdę nie mieć co robić lub okno czasowe aby przyjąć zlecenie. Tu też nie wiadomo na kogo trafisz..... nie mają zlecenia bo jak im ktoś wypadł z grafiku to kolejka czeka albo też mają okno bo partaczy nikt nie chce. Poza tym kwestia zasilania agregatu. 3 fazy i odpowiednie zabezpieczenia więc raczej z rozdzielni w piwnicy. Moim zdaniem najlepiej wyjdziesz kładąc płyty GK na klej. Będziesz miał idealnie proste bez zbytniego szpachlowania Edytowane 1 Stycznia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts