Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki maszynowe w zamieszkanym bloku

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Zależy mi na wyprostowaniu ścian i sufitu i ich styków w wielkiej płycie. Powierzchnia 50m2, obecnie stan surowy. Spotkałem się z opinią że tynki maszynowe wykonuje się szybciej. Jednocześnie od potencjalnego wykonawcy usłyszałem że on się nie podejmie bo to kłopot ze sprzętem, wodą i syf, że takie rzeczy to on robi tylko na budowach. 

Pytanie do praktyków / wykonawców

Czy faktycznie w zamieszkanych przestrzeniach robi się tynki tylko ręcznie? 

Czy da się wyliczyć ile czasu zajmie zrobienie tynków jedną i drugą technologią?

Do 50m2 szkoda sobie głowę zawracać agregatem. A w bloku to już nawet do całego mieszkania chyba że to parter. 

Ile czasu ? 1-2 dni. Tynki będa schły kilkanaście dni kilka tygodni więc czas wykonania pomijalny. 

Edit: w wielkiej płycie nie robiło sie tynków a takie przecierki bardzo cienkie.  

W blokach z lat '70-'80 nie było tynków na wielkiej płycie, w tych co coś robiłem, a cos w rodzaju szpachli z tego co pamiętam miało to koło 2-3mm grubości, ktoś mi kiedyś mówił o  "przecirkach". Czym to było robione dokładnie nie wiem, ale niewątplwie dąło się to wykonywać 50 lat temu. 

Tak z cikawości dlaczego gładż jest niezgodna ze sztuką? Trochę tego nie rozumie, dobrze przygotowane podłoże powinno spokojnie dac się wyszpachlować. 

Coś takiego jak opisujesz, a'la twarda gładź faktycznie tam jest. 

Użyłem chyba zbytniego uproszczenia pisząc o 'niezgodności ze sztuką' Majstry którzy u mnie byli mówili że gładzi nie używa się do prostowania nierównych powierzchni, czyli nie kładzie się jej bezpośrednio na goły beton bo wcześniej, w takim celu kładzie się tynk. Jednak jak rozumiem, nic nie stoi na przeszkodzie aby na dobrze przygotowane podłoże położyć bezpośrednio gładź. 

5 godzin temu, tomanq napisał:

Użyłem chyba zbytniego uproszczenia pisząc o 'niezgodności ze sztuką' Majstry którzy u mnie byli mówili że gładzi nie używa się do prostowania nierównych powierzchni, czyli nie kładzie się jej bezpośrednio na goły beton bo wcześniej, w takim celu kładzie się tynk. Jednak jak rozumiem, nic nie stoi na przeszkodzie aby na dobrze przygotowane podłoże położyć bezpośrednio gładź. 

Teraz to ma sens. 

Ekipy która przyjdzie do 50m2 mieszkania do tynków to raczej ze świecą szukać..... więcej roboty przygotowawczej aniżeli tynkowania..

Musieli by naprawdę nie mieć co robić lub  okno czasowe aby przyjąć zlecenie.

Tu też nie wiadomo na kogo trafisz..... nie mają zlecenia bo jak im ktoś wypadł z grafiku to kolejka czeka albo też mają okno bo partaczy nikt nie chce.

Poza tym kwestia zasilania agregatu.  3 fazy i odpowiednie zabezpieczenia więc raczej z rozdzielni w piwnicy.

Moim zdaniem najlepiej wyjdziesz kładąc płyty GK na klej. Będziesz miał idealnie proste bez zbytniego szpachlowania

Edytowane przez Mareks77