Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od nieruchomo?ci (dzia?ki) - wzrost o 233%

Marek13

Recommended Posts

• 1 year później...

No i jak wyglądamy obszarnicy ? Własną ciężką pracą kupiliśmy i wybudowaliśmy sobie coś z czego można nas teraz łatwo obłupić. Co też grupa trzymająca władzę chętnie czyni.

Wychodzi, że w Polsce bezpiecznie może czuć się tylko menel albo cwaniaczek-"słup" z dolarami w skarpecie.

A katastralny dopiero przed nami, to dopiero będzie jazda !

pozdrawiam

a tak na marginesie, to jak wyglada sprawa wymierzania podatku gruntowego?

Gdy kupilismy ziemie rolna, nikt nigdy od nas niczego nie chcial. Przysylano nam rozne dokumenty z gminy, ale zadnych zadan zaplaty. Obecnie zmieniono kwalifikacje gruntow w okolicy i mamy dzialke budowlana, ale gmina nadal niczego nie przysyla. Czy istnieje grozba, ze kaza nam placic wstecz??? :oops:

Bo o ile dobrze kojarzę gmina nie przysyła, tylko Ty masz ich pisemnie powiadomić na specjalnym druczku do 14dni od daty zaistnienia zmiany. Oczywiście "nowy" podatek naliczą Ci dopiero z początkiem następnego roku, ten masz gratis :wink:

Myślę, że powinieneś to załatwić, nie będą sie chyba czepiać, mnie się nie czepiali, a też złożyłam po czasie...

A w mojej gminie w zeszłym roku płaciłam niecałe 89 PLN za rok a w tym dostałam 240 PLN! Pani w urzędzie wyjaśniła, że to i tak poniżej maxa - 0,28 PLN za metr podczas gdy w Poznaniu jest 0,30 PLN. Grunt to dobrze sprzedać temat - przez porównanie z dużym miastem! To jest qrde marketingowe podejście do tematu :evil: !

W mojej gminie nic się nie zmienilo. Placimy 114zł za calość, tak jak w tamtym roku. Odliczyli nam nawet za odstapienie od drogi powiatowej. Ziemia budowlana jest tylko w obrębie budynku, potem sporo nieuzytków , reszta róznej klasy rolna, razem 54 ary.