Qbkens 30.12.2024 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Cześć, wielu projektantów adaptujących załatwia wszystkie formalności do uzyskania pozwolenia na budowę. Oczywiście doliczają za to odpowiednią opłatę. Tak się składa, że dysponuję dużą ilością czasu wolnego i wiele dokumentów mogę sam załatwić. Zastanawiam się które dokumenty wg prawa inwestor nie jest w stanie uzyskać ? Czy uzgodnienia przyłączy też inwestor może załatwić czy tylko uprawniony projektant ? Co z ZUDem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.12.2024 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Wszystko możesz samemu załatwiać. Możesz osobiście wysłać lub zawieźć kompletną dokumentację projektową do ZUD'u czy do Starostwa. Dokumentacja musi być opracowana przez uprawnionych projektantów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2024 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 48 minut temu, Qbkens napisał: wielu projektantów adaptujących załatwia wszystkie formalności do uzyskania pozwolenia na budowę. Jak masz na myśli wykonanie adaptacji, to nie. Gotowiec nie jest projektem budowlanym i dopiero po uzupełnieniu o rzeczy wymagane rozporządzeniem w sprawie zawartości projektu budowlanego staje się nim. Ale nawet to, co byś mógł - nie warto jak masz lokalnego projektanta który ma przetarte szlaki w urzędach. Pewnie wszelkie niedociągnięcia naprawi po rozmowie telefonicznej albo i goszcząc w urzędzie w innej sprawie "przy okazji" (mi tak np. dopisał kolor elewacji, bo się urząd czepił, że nie jest sprecyzowany w projekcie a były ograniczenia w MPZP) - a Tobie będą wysyłali polecone i może to trwać miesiącami. Do tego kopiąc się z urzędami zużyjesz wiele czasu i energii na bzdury. A w trakcie budowy deficyt energii i zapału pojawi się wcześniej czy później. Lepiej czas i energię przeznacz na szukanie rozwiązań, optymalnych materiałów, dostawców, ekip itd. Co gorsza, jak zapłacisz projektantowi za adaptację jeszcze przed przyklepaniem PnB to nie masz na niego siły nacisku i jak trzeba będzie coś poprawić a będzie obłożony robotą to poprawienie Twojego projektu będzie miało najniższy priorytet. Rozwiązanie, gdzie projektant dostarcza PnB i dopiero dostaje kasę jest optymalne i to typowe rozwiązanie i pewnie niewiele droższe, bo dla projektanta to niewiele pracy a nawet może być jej mniej, jak nie będziesz robił za głuchy telefon między urzędami i nim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 31.12.2024 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 19 godzin temu, Kaizen napisał: Ale nawet to, co byś mógł - nie warto jak masz lokalnego projektanta który ma przetarte szlaki w urzędach. Wiesz co, chetnie bym to komuś oddał ale od lokalnego projektanta dostałem wycenę na 13500 zł za adaptacje: mapa zagosp. terenu, WZL i wod kan, proj zjazdu i uzgodnienia. Żadnych papierów nie musi załatwiac bo wszystko już mam. Żadnego pośrednictwa w złożeniu dokumentów też nie chciałem. Żadnych zmian w projekcie typowym. Działka prosta, warunki gruntowe bardzo dobre, nic nie trzeba kombinować, robota na godzine max przy proj zagosp. terenu. Prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem tą kwotę. Dlatego szukam informacji jak ten wyzysk ominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2024 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 2 minuty temu, Qbkens napisał: Dlatego szukam informacji jak ten wyzysk ominąć. Nie ominiesz całkowicie. Ale wycena kosmos - na pewno nie chciał robić projektu (prawie) indywidualnego? Bo cena za "adaptację" bez poważniejszych zmian w projekcie zazwyczaj jest podobna do ceny gotowca. I masz tylko jedną ofertę? Przy budowie zawsze staraj się mieć co najmniej 2-3 na grubsze sprawy. Szukaj innego projektanta. Jak masz już kierbuda - może on jakiegoś poleci (a jak nie masz, to szukaj i jeszcze przed przyklepaniem projektu, a nawet wyborem gotowca warto z nim skonsultować temat - a nie zaszkodzi też na FM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 31.12.2024 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 38 minut temu, Kaizen napisał: na pewno nie chciał robić projektu (prawie) indywidualnego Myślę, ze jasno napisałem co potrzebuję. przed chwilą dostałem drugą wycenę na 9 tysięcy. Zastanawiam się nad inna opcją. W necie są strony które oferują adaptacje na terenie całego kraju po dosyć niskich cenach w porównaniu z lokalnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 31.12.2024 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Ja moją adaptację 2023 r. (+drobne zmiany okien, źródła ciepła) zrobiłem za 1/3 tego o czym piszesz (ale architekt z dużo mniejszego miasta kilkadziesiąt kilometrów od mojego domu - dla mnie to nie był problem, bo fizycznie byłem u niego raz - ja jednak byłem bardzo świadomy czego chcę, wszystko mu opisałem szczegółowo), ale oferty miałem i większe, choć twoje 13,5 tys. zł to jednak kosmos - projekt 20 tys. zł to serio indywidualny już. Choć nie dziwi mnie to w sumie, bo wielu specjalistów ma tyle roboty, że nie nie zależy im na zleceniach. To co dziś bym zrobił inaczej to kupił projekt najpierw do siebie do domu i przeanalizował dokładnie wszystkie rozwiązania (tylko do tego trzeba się trochę znać na technicznych rzeczach), bo na stronach wielu rzeczy nie ma (np. odpowietrzania kanalizacji i potem się okazuje, że w dachu od frontu są trzy kominki kanalizy, trzy wentylacyjne - las istny, a firmy ukrywają na swoich wizualizacjach takie niewygodne rzeczy i zapytani udają głupiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts