Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór drzwiowy w fundamencie z piwnicy do garażu

Robertf12

Recommended Posts

Witam. W przyszłości chciałbym wykonać  otwór drzwiowy 70cm  przebiegający  z piwnicy do garażu  przez fundament / ławę fundamentową.  Chciałbym  uzyskać  poradę , czy samo podlanie i podwiązanie fundamentu wystarczy ,czy będą  potrzebne też inne wzmocnienia.  

Dziękuję za porady. 

Pozdrawiam 

Robert 

Pomiędzy płytą podłogową z ławą widoczna jest papa więc pytanie brzmi czy ława nie schodzi niżej i jest posadowiona na płycie lub też jest to tylko wywinięcie papy na wylewcę która jest izolacją pomiędzy płytą a wylewką a ława schodzi do poziomu płyty pod wylewką.

Drugą sprawą jest wynikające z fotek surowe ściany ław fundamentowych tak jak by były one lane w gruncie  bez szalowania a dopiero potem została podjęta decyzja o piwnicy i usunięto grunt wylewając płytę.

Pytanie trzecie to czy płyta  pogłogowa  garażu test zintegrowana z płytą domu czy też garaż został dobudowany osobno lub w innym terminie.

Pytanie czwarte to jak głęboko pod ziemią  jest garaż. Według mnie z fotek wynika że jest to mniej więcej połowa wysokości garażu.

Pytanie piąte to w którym miejscu miały by być te drzwi. Najlepiej było by je wykonać zamiast jednego z okien.

Edytowane przez Mareks77

Ława nie schodzi niżej  . W kilku miejscach w piwnicy sprawdzałem i pod ławą jest już grunt. Na drugie pytanie nie odpowiem ale w projekcie znalazłem  ,że garaz był planowany odrazu. Płyta  podłogowa w garażu nie jest połączona z płytą w piwnicy. Jest ona na dwóch różnych wysokościach. 

Grunt jest na wysokości  pustaków i schodzi do zera na drugiej części  garażu.  Dom jest na pochyłym  gruncie .

Otwór  drzwiowy byłby w miejscu gdzie usunięte są pustaki nad fundamentem .

29 minut temu, animuss napisał:

@Robertf12

Ale zbrojenie stropu jest oddzielnie.

Przepraszam  ,nie podałem  wystarczająco informacji.  Nad garażem  i  piwnica jest jedno duże pomieszczenie - salon . Akurat ta ława fundamentowa  przebiega posrodku  także cały strop zbrojony był na raz i wylewany na raz.  W tym miejscu gdzie chciałbym  wybić otwor  , powyżej stropu nie ma juz nic, rządnej ściany nośnej. W tej części akurat nad salonem jest już tylko dach . 20210804_092626.jpg