Patrian1989 31.12.2024 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Witam wszystkich. Proszę o poradę czy będę potrzebował pozwolenie na budowę. Mam obecnie w domu w każdym pomieszczeniu grzejniki elektryczne i kominek w salonie. Czy gdybym chciał zmienić grzejniki na dwie pompy ciepła powietrze -powietrze,a kominek zwykły na kominek z płaszczem wodnym i grzejnikami z wodą na każde pomieszczenie to potrzebuję pozwolenie na budowę? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 31.12.2024 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 A co kogo obchodzi co robisz w swoim domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.12.2024 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 To nie jest zmiana źródła ogrzewania bo kominek miałeś więc dalej będziesz go miał i tylko jego ciepło wykorzystasz na inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrian1989 31.12.2024 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Czyli nie trzeba nawet nigdzie tego zgłaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.12.2024 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 55 minut temu, Patrian1989 napisał: Czyli nie trzeba nawet nigdzie tego zgłaszać? Nie. Jeżeli sprawa dotyczy tylko kominka to Twoja prywatna sprawa jaki typ kominka masz. We wpisie piszesz coś o pompach powietrze/woda czyli pompy ciepła natomiast do kominka potrzebna jest tylko zwykła pompa wodna, więc może spracyzuj o co tak naprawdę chodzi. Przy kominku jedyna sprawa dotyczy deklaracji CEEB, jeżeli miałeś kominek to prawdopodobnie składałeś deklarację dotyczącą źródeł ogrzewania do CEEB bo był to obowiązek. Jeżeli składałeś takową i go ująłeś to nic więcej nie musisz robić. Jeżeli podawałeś tam moc kominka a ten nowy z płaszczem wodnym będzie miał inną to istnieje możliwość aktualizacji danych po zalogowaniu się na swoje konto. To samo obowiązuje jeśli podczas składania starej deklaracji stary kominek nie był źródłem ciepła bo był używany sporadycznie dla dobrej atmosfery a nowy z płaszczem wodnym będzie jednak spełaniał cele grzewcze. Jeżeli deklaracji nie składałeś to radzę to zrobić już z nowymi danymi dotyczącymi kominka. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrian1989 31.12.2024 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Do tej pory miałem jako główne źródło ogrzewania grzejniki elektryczne i dodatkowo kominek. Teraz grzejniki chcę zamienić na dwa klimatyzatory czyli pompy ciepła powietrze -powietrze , no i ten kominek na kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.12.2024 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Więc jednak zmieniasz źródło całego systemu grzewczego. Tylko aktualizacja danych w CEEB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrian1989 31.12.2024 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Jeszcze raz dziękuję. Byłem praktycznie pewien, że będę potrzebował pozwolenie na budowę przy takiej zmianie, a tu taka miła niespodzianka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts